Cocktail de creveti reteta clasica – aperitiv cu creveti si sos cocktail. Reteta de salata de creveti cu sos picant din maioneza, ketchup si TABASCO® sos ardei rosu. Cum se face cocktail de creveti? Cum se face sos cocktail pentru fructe de mare? Aperitiv cu creveti, salata verde, maioneza si sos picant preparat dupa reteta clasica.
Cred ca toata lumea stie de acest cocktail de creveti (shrimp sau prawn cocktail) devenit celebru in anii ’70-’80 atat in Europa cat si in Statele Unite. Romanii au auzit mai tarziu de el, vazandu-l mai intai prin reviste, la televizor sau prin filme, la cinema. Este o reteta simpla de salata de creveti asezonata cu un dressing cremos si picant (sos cocktail) si garnisita cu fasii subtiri de salata verde sau iceberg.
In mod traditional acest cocktail de creveti se serveste ca aperitiv si este montat in pahare sau cupe. Mergand pe firul istoric al acestei salate de creveti am descoperit doua surse ale orginii ei: prima ar fi America anilor ’20, in plina prohibitie (de acolo si ideea folosirii paharelor de cocktail) iar a doua, ceva mai recenta, in anii ’60, in Marea Britanie. Timp de aproape 3 decenii a tronat in meniul restaurantelor britanice sau americane, fiind considerat o mare „hipstereala” iar acum a devenit un fel clasic, un aperitiv „retro”, foarte gustos de altfel.
La finalul retetei gasiti un video marca Gordon Ramsay in care prepara acest dish clasic in cadrul unei serii de emisiuni cu retete din anii ’70. Chiar el mentioneaza ca acest cocktail de creveti se servea inainte de un alt fel celebru, foarte la moda in acei ani – Steak Diane – antricot de vita cu sos de ciuperci (gasiti reteta aici).
Gustul tipic al acestui aperitiv cu creveti vine din sosul cocktail care contine maioneza de casa, ketchup (de casa e cel mai bun!), TABASCO® sos ardei rosu, cognac sau brandy precum si sos Worcestershire (la englezi) respectiv hrean ras la americani. TABASCO® sos ardei rosu este un „must have” al acestui cocktail de creveti, fara el neexistand aceasta reteta.
Despre TABASCO®
Despre TABASCO® sos va spun in doua vorbe ca este produs de 150 de ani de aceeasi familie McIlhenny. Compania a fost fondata in 1868 in Statele Unite ale Americii, statul Louisiana, pe domeniul din Avery Island. Pana in prezent, compania a fost detinuta de familia McIlhenny si a functionat pe acelasi loc inca de la inceput. TABASCO® sos este facut in acelasi fel, doar ca procesul de maturare dureaza mai mult – pana la trei ani in butoaie de stejar alb – si otetul este de inalta calitate si distilat. Cu etichete in 22 de limbi si dialecte, vandut in peste 180 de tari si teritorii, adaugat in ratiile soldatilor sau pus pe mesele restaurantelor de pe tot globul, TABASCO® este cel mai faimos sos de ardei din lume.
Tare m-am bucurat cand am primit un colet cu multe produse din gama TABASCO®: sos ardei rosu, sos ardei verde (mai putin iute) si Chipotle sos ardei rosu. Aici gasiti detalii despre fiecare produs in parte, inclusiv gradele de iuteala si idei de utilizare.
Da, pe una dintre etichete este trecut chiar numele meu Mare mi-a fost bucuria cand am descoperit aceasta sticla etichetata asa: „Acest vechi sos de ardei TABASCO® a fost special imbuteliat pentru a face parte din rezerva privata a Oanei Igretiu”. Foarte fain!
Sa trecem la treaba si, pentru inceput, sa facem niste cupe cu cocktail de creveti!
Cocktail de creveti reteta clasica – aperitiv cu creveti si sos cocktail
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire
Timp Total
10 minute
Ingrediente:
Cum se face cocktail de creveti reteta clasica – aperitiv cu creveti?
Ingrediente pentru sos cocktail cu maioneza si ketchup
Am facut o maioneza de casa din 1 galbenus crud, 1 lingurita de mustar si vreo 80 ml de ulei. La final am pus sare si un pic de zeama de lamaie – gasiti aici reteta pas cu pas.
Maioneza clasică poate fi înlocuită cu una dietetică (fără ulei) – vezi aici rețeta.
Am cantarit si vreo 80 g de ketchup de casa (reteta aici). In rest am pregatit sticluta cu TABASCO® sos ardei rosu, o lingura buna de cognac si una de sos Worcester.
Intr-un castron incapator am pus toate aceste ingrediente – din TABASCO® sos ardei rosu am pus 1 lingurita dar incepeti cu cativa stropi si vedeti cat de picant va place. La fel si cu lamaia: cativa stropi si mai vedem. Eu am pus in plus un pic de piper si un strop de sare.
Am amestecat totul cu lingura si am gustat. Puteti adauga in plus ketchup, cognac, Worcester sau TABASCO® dupa gust. La fel si cu lamaia si sarea. Culoarea sosului cocktail variaza de la roz deschis pana la rosu, in functie de cat ketchup se pune. Sosul este perfect echilibrat, fin, matasos. Poate sta cateva ore la frigider (in recipent inchis) inainte de montarea preparatului.
Cum se monteaza salata de creveti cu sos cocktail?
Un pont (valabil in cazul majoritatii salatelor): raciti bine cupele, paharele, farfuriile sau bolurile in care urmeaza sa serviti salata. La fel si tacamurile! Puneti-le la frigider macar cu 30 de minute inainte de servire. Astfel salata verde se va pastra crocanta si proaspata. In cazul nostru este vorba si despre igiena alimentara si despre faptul ca sosurile pe baza de maioneza si aperitivele cu fructe de mare trebuie pastrate la temperaturi scazute chiar si cand sunt servite – de multe ori se aseaza pe masa pe tavi cu pat de fulgi de gheata.
Am facut un mise-en-place cu cele trebuincioase montarii preparatului: am taiat salata iceberg in fasii, am scos sosul cocktail din frigider si am adus pe masa si crevetii (prefierti si decorticati). Daca gasiti doar creveti cruzi va trebui sa-i curatati de intestine, sa-i decorticati si sai opariti in apa clocotita cu sare pana isi schimba culoarea (din gri devin roz). Apoi ii mutati in apa rece cu cuburi de gheata si ii scurgeti bine. In functie de marimea lor calculati 3-4-5 bucati/portie mica respectiv 8-10 bucati la paharul mare.
Sincer, nu am in casa pahare tipice pentru cocktail (de genul celor cu picior inalt si cupa conica, evazata – ca pentru Martini, Cosmopolitan sau Manhattan) asa ca am improvizat. Am decis sa montez cocktailul de creveti atat intr-un pahar cu picior inalt (de vin) cat si in cateva mai mici si joase (de lichior). Foarte bine arata si acestea mici mai ales ca portiile sunt gandite sa faca loc si altor feluri, nu sa ne ghiftuim doar cu acest aperitiv cu creveti.
In fiecare paharel am pus fasii de salata verde.
Am distribuit cate 2-3 lingurite de sos cocktail in fiecare pahar.
In final am garnisit paharelele cu cate 3 creveti. Am revenit cu inca un pic de sos si am macinat si putin piper cayenne deasupra. In plus, am mai picurat niste TABASCO® sos ardei rosu ca sa simta si mai bine iuteala si aroma lui. Am taiat si niste sferturi de felii de lamaie pe care le-am asezat pe marginea paharelor.
Sa va arat si salata de creveti montata in cupa cu picior inalt – model „palmier” Asa se serveste ca la carte!
Si de sus arata asa.
Sa trecem la degustare! Yummy! Cocktailul de creveti are o delicatete aparte, o aroma distincta si un gust sublim la care contribuie din plin TABASCO® sos ardei rosu. Fara el nu iese nimic grozav, va asigur de asta. Langa acest cocktail de creveti se ofera si paine cu coaja mai crocanta (de exemplu baghete de casa) precum si vin spumant alb sec, bine frapat. Un start fain al unei petreceri de vara
Aici gasiti o alta reteta delicioasa cu TABASCO® Chipotle sos ardei roșu cu aroma naturala de fum – frigarui de pui marinate si glazurate.
Sau niște brioșe aperitiv cu dovlecei și brânză cu TABASCO® sos ardei verde – vezi aici.
Sau o cremă picantă de fasole cu usturoi și ardei copt (vezi aici).
Sper ca v-a placut reteta clasica de cocktail de creveti si ca o veti testa in curand! Va urma o serie de retete ePoftă.ro in colaborare cu TABASCO® asa ca stati pe aproape! Si prietena noastra Laura Laurentiu va va incanta lunar cu cate o reteta cu TABASCO® – pe prima o gasiti aici – Sos de avocado cu menta.
Aici gasiti mai multe retete de aperitive festive
Sursa inspiratie: Gordon Ramsey