Cocktail Manhattan o reteta de cocktail celebra a carei origine se pierde in timp.
Daca iti doresti sa reproduci si tu acasa bauturi celebre de care ai citit in carti sau ai vazut in filme, poti oricand incerca sa faci si tu acasa urmand indicatiile din reteta.
Acest cocktail are la baza whiskey, o bautura versatila ce poate fi combinata usor cu diverse ingrediente.
Cocktailul Manhattan se caracterizeaza prin trei elemente pricipale: bogatia whiskey-ului, dulceata subtila a vermutului si gustul amarui al bitter-ului.
Se pare aceasta reteta a aparut la inceputul anilor 1880, iar cea mai veche mentiune scrisa este din 1882 in Sunday Morning Herald din Olean, New York, mentionand si ingredientele: whiskey, vermut si bitter.
Se spune ca reteta originala avea la baza whiskey de secara, dar din cauza Prohibitiei a fost inlocuit cu wiskey canadian care era mai accesibil.
Ca sa faci un cocktail Manhattan bun ai nevoie un whiskey american (Bourbon), vermut dulce si bitter.
Proportiile pot fi dupa gust, dar reteta celor de la International Bartenders Association este de 5 parti de whiskey, 2 parti de vermut rosu dulce si 2 parti de bitter.
Se recomanda un anumit de bitter (Angostura), dar puteti folosi orice bitter aveti in casa.
Spre deosebire de restul cocktailurilor care se amesteca in shaker, acesta nu are nevoie caci este important ca bauturile sa se amestece si sa dilueze in timp ce se topesc cuburile de gheata.
Puteti raci paharele in frigider sau congelator cu 5-10 minute inainte sa puneti cuburile de gheata si bauturile. Cu cat cuburile de ghetata sunt mai mari, cu atat cocktailul va fi mai reusit.
Pentru decor, in mod clasic, se folosesc cirese maraschino, dar am vazut ca unii barmani adauga doar coji de portocala sau lamaie.
Mie personal acest tip de cocktail mi se pare mai potrivit sexului masculin, iar pentru a-l face potrivit pentru gustul meu adaug putin lichior de cirese sau visinata.
Probabil un barman nu ar accepta reteta cu aceasta completare, dar mie mi se pare senzationala.
Daca vreti sa pregatiti si alte cocktailuri va invit sa va inspirati din colectia de retete pe care o puteti citi daca apasati aici. In acest moment preferatul meu mele este Hugo, desi acum cativa ani eram un mare fan Aperol Spritz, iar inainte de acesta as fi declarat ca cel mai bun este mojito.
Cocktail Manhattan este un cocktail clasic, vechi, simplu, dar puternic. Este perfect pentru orice petrecere, dar si pentru o seara cu prietenii. Exista si alte variante pentru acest cocktail: Metropolitan, Perfect Manhattan, Manhattan 101, Manhattan rustic.
Merita toata atentia si cred ca o sa va placa si voua, asa ca va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru cocktail Manhattan.
Ingrediente:
60 ml whiskey Bourbon
30 ml vermut rosu (Rosso Martini)
cateva picaturi de bitter (5-6)
2 cirese marschino
PREPARARE:
Intr-un pahar racit am pus cateva cuburi de gheata. In alt pahar am turnat pe rand whiskey, vermut si bitter, am amestecat cu o lingurita, apoi am varsat amestecul peste gheata. Pentru paharul meu am pus in plus 10 ml lichior de cirese.
Am adaugat cateva cirese in fiecare pahar, apoi ne-am bucurat de un cocktail bun.
Asta va doresc si voua!
Sa intrati in 2021 cu putere, voie bun si chiar daca pare complicat si greu sa avem un an in care sa stralucim.
Daca tot v-am invitat sa beti un cocktail Manhattan va las si cateva poze din vacanta noastra in New York.
Pagina noastră de Facebook este aici.