Cornată de casă – rețeta de lichior de coarne preparat acasă
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Cornată de casă – rețeta de lichior de coarne preparat acasă0 (0)

Cornată de casă – rețeta de lichior de coarne preparat acasă. Cum se face cornata de casă? Ce alcool folosim la lichiorul de coarne? Cum se macerează coarnele pentru cornată? Rețete cu coarne. Rețete de băuturi naturale de casă. Rețete de lichior de casă.

Străbunica mea Victorita din Ardeal făcea multe minunății din coarne: dulceață, gem de coarne (pastă), compot, cornată (lichior de coarne) etc. Când am văzut coarne în Piața Mică din Ardeal am tresărit de bucurie!! De când le căutam! Iată cât de frumoase sunt! Niște fructe ovale, superb colorate, ca niște rubine șlefuite tip cabochon. Imediat am cumpărat 3 kg de coarne și am venit repede cu ele acasă.

Cornul (Cornus mas) este un arbust care poate crește destul de mare. Coarnele sunt fructele acestuia. Nemții le spun Kornelkirschen (cireșe de corn), englezii le zic cornelian cherries, fracezii le zic cornouilles (sunt populare în Normandia și Bretania), italienii le știu drept cornioli iar maghiarii le zic som. Sunt niște fructe acrișoare dar cu gust și arome combinate de afine, coacăze, cireșe… Au conținut mare de vitamina C și de antioxidanți.

Am și făcut repede o dulceață de coarne (cu bucăți de fruct) care a ieșit grozav de gustoasă și de aspectuoasă. Rețeta ei o găsiți aici.

Din 2 kg de coarne am făcut pastă de coarne sau gem – rețeta aici.

Din vreo 500 g de coarne am făcut această cornată de casă, adică lichior fin de coarne. Am făcut cornata orientându-mă după rețeta noastră de zmeurată – vezi aici.



Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 850 ml de cornată sau lichior de coarne.

Cornată de casă – rețeta de lichior de coarne preparat acasă

Timp de preparare: 5 minute

Timp de gatire

Timp Total

5 minute

Ingrediente:

 

Cum se face cornată de casă – rețeta de lichior de coarne preparat acasă?

Ingrediente pentru lichior din coarne sau cornată de casă

Am spălat coarnele în mai multe ape reci și le-am scurs bine.

Mod de preparare cornată naturală de casă – lichior fin de coarne

Mi-am pregătit un borcan mare (de peste 1,5 L) și coarnele spălate și scurse.



Am frământat coarnele cu mâinile ca să le zdrobesc cât de cât. Sunt coarne întregi, cu tot cu sâmburi. Vom scăpa de ei la final, când strecurăm cornata. Se pot folosi cu succes și resturile rămase de la dulceața de coarne (sâmburii care mai au atașate de ei mici fragmente de pulpă).

Am pus coarnele zdrobite în borcanul cel mare și am adăugat zahărul. Am scuturat un pic borcanul.

CE ALCOOL FOLOSIM LA UN LICHIOR DE CASĂ?

Un lichior fin de casă trebuie să aibă tărie alcoolică între 22 și 30 de grade. Noi facem și alte băuturi naturale de casă și toate sunt preparate după rețete logice, bazate pe principii științifice din chimie sau farmacie. Adică facem macerație alcoolică nu fermentație acetică (oțetire, borșire) și nici fermentație alcoolică pentru că nu vrem să creem noi alcool din glucide (cum se face la țuică când distilăm alcoolul). Niciodată nu punem fructele să stea la fermentat cu zahărul (la loc cald) ci le punem direct în alcool și le păstram la răcoare. Produsele noastre sunt net superioare și datorită faptului că folosim doar alcool pur dublu rafinat de 96 grade sau vodcă simplă (vodka de 37-40 de grade) – exclus țuică, pălincă sau rachiu. Cum să faci lichior fin de fructe cu așa ceva? Niciun ardelean zdravăn la cap nu-și strică bunătate de țuică de prună sau pălinca (de pere, caise etc) făcând din ea lichior! Vorbim despre țuică adevărată de 50-60 de grade nu despre „poșirci puturoase” de sub 40 de grade (vorba unui amic: – Alea sunt febră mă, nu țuică!). Cine a făcut vișinată, cireșată, caisată, afinată sau zmeurată după rețetele noastră a zis că în viața lui nu o mai face altfel! Vă las la final toate aceste rețete.

Am turnat vodca peste coarnele și zahărul din borcan. Dacă folosiți alcool pur de 96 de grade atunci puneți 300 ml alcool și 300 ml apă rece. Altfel lichiorul va ieși îngrozitor de tare.

Am amestecat bine cu o lingură de inox și gata!



V-am zis că nu vă ia mai mult de 5 minute ca să preparați cornată de casă sau lichior de coarne! Am închis borcanul cu capacul din dotare și l-am dat la frigider sau în cămară răcoroasă pentru 4-6 săptămâni. Orice lichior de fructe are nevoie de un timp de macerare.

O dată pe săptămână scutur bine borcanul ca să omogenizez conținutul. După 3-4 zile zahărul este deja dizolvat iar culoarea cornatei devine tot mai intensă. Coarnele se macerează în alcool iar acesta extrage din ele aromele, gustul și culoarea lor superbă.

Macerare, păstrare și servire cornată sau lichior din coarne roșii

După scurgerea timpului de macerare cornata se strecoară prin sită fină și se transferă în sticle prevăzute cu dop. Dacă doriți un lichior de coarne mai limpede atunci așterneți o pânză curată în strecurătoare iar aceasta va filtra micile bucățele de pulpă de coarne. Sticlele cu cornată se păstrează în cămară.

La începutul articolului v-am promis mai multe rețete de lichioruri de casă. Un lichior de afine sau afinată din afine pădure – rețeta aici.

Precum și lichior de gutui cu vanilie (gutuiată) – rețeta aici.



Vișinată superb colorată natural și extra gustoasă – vezi aici.

Prin aceeași metodă am făcut și lichior de nuci verzi cu vanilie (nucată) – o delicatesă! Vă las rețeta aici.

Lichior fin din petale de trandafiri – rețeta aici.

Cireșată – vezi aici.

Sau lichior fin de lămâie – Limoncello italian – vezi aici.



Lichior de mentă preparat la rece (fără coloranți) – vezi aici.

Aici vedeți mai multe preparate cu coarne: dulceață, pastă de coarne, sirop de coarne și lichior. 

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]