Vă invităm într-o călătorie culinară plină de savoare și texturi surprinzătoare: Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migdale), create dintr-un aluat cu amidon deosebit (de tipul Alfajores). Aceste cornulețe sunt delicate și crocante, iar umplutura lor este un adevărat deliciu, combinând dulceața de leche (lapte condensat caramelizat) cu nuci sau migdale, după preferințe.
Aceste mici opere de artă culinară au luat naștere din același aluat folosit pentru renumitele fursecuri sud-americane Alfajores, aluatul cu amidon care oferă o frăgezime aparte și se potrivește perfect cu umplutura lor. Pentru cei care nu au avut încă bucuria de a gusta aceste fursecuri, rețeta aici vă va introduce în lumea lor dulce și bogată în arome.
Iar povestea noastră culinară continuă cu un impuls creativ. Am decis să ne jucăm cu aluatul și să transformăm o parte din el în aceste minunate cornulețe, pe care le-am umplut cu caramel sărat și alune de pădure, nuci sau migdale, pentru o notă crocantă și savuroasă. Rezultatul? Cornulețe delicate, crocante și extrem de gustoase. Și, surprinzător, dulceața de leche nu a curs din ele la copt!
Așadar, vă invităm să aflați cum să pregătiți această minunată rețetă de Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure. Cu cantitățile de mai jos, veți obține 48 de cornulețe, dar puteți să vă bucurați de versatilitatea acestui aluat și să creați atât delicioasele Alfajores (15 bucăți umplute), cât și cornulețele (24 bucăți). Așteptăm cu nerăbdare să împărtășiți această experiență culinară inedită cu cei dragi!
Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure – o călătorie delicioasă în lumea gusturilor fine.
Din cantitățile de mai jos rezultă 48 de cornulețe cu caramel sărat și alune. Puteți face ca și mine: împărțiți cantitatea de aluat fraged cu amidon (cca. 630 g) în 2 și faceți atât Alfajores (15 buc. umplute) cât și cornulețe (ies 24 de buc.).
Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migale) – din aluat fraged cu amidon (de Alfajores)
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 15 minute
Timp Total: 1 ora 15 minute
Ingrediente:
Aluat fraged cu amidon
Umplutură
Decor
Cum se fac aceste cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migale) – din aluat fraged cu amidon (de Alfajores)?
Cum se face dulce de leche (dulceață de lapte) din lapte condensat?
Puteți prepara acasă dulce de leche (dulceață de lapte) sau lapte condensat caramelizat – vezi aici cum se face de la zero, pornind din lapte de vacă.
Dacă aveți conserve de lapte condensat alb (dulce, gros, nu cel pentru cafea!), atunci acesta se transformă ușor în caramel dacă puneți conserva (închisă) la fiert într-o oală cu apă (cât să o acopere bine) și cronometrați 3 ore din momentul în care începe să fiarbă (la foc mic). Completați nivelul apei ori de câte ori acesta scade! După răcire puteți deschide conserva și aveți lapte condensat caramelizat. În stânga e conserva fiartă cu caramel (dulce de leche), în dreapta e o conservă cu lapte condensat îndulcit simplu.
Am prăjit ușor alunele într-o tigaie și, după răcorire, le-am frecat ușor între palme pentru a mai scăpa de cojițele subțiri.
Apoi am decis să le împart în 2: pe jumătate le-am măcinat și pe jumătate le-am tocat din cuțit.
Aluat fraged cu amidon și unt – pentru alfajores sau cornulețe
Am preparat aluatul fraged cu amidon așa cum am arătat în rețeta de Alfajores. Am obținut cca. 630 g de aluat.
L-am învelit bine în folie alimentară de plastic și l-am pus la frigider pentru 1 oră. Frigul le face bine aluaturilor fragede, la fel și repaosul. Puteți face acest aluat pentru cornulețe și cu 1-2 zile în avans și-l țineți la frigider. Nu uitați să-l scoateți de la rece cu măcar 30 de minute înainte de a încerca să-l întindeți, pentru a acorda untului din el timpul necesar ca să se înmoaie!
Mod de preparare cornulețe fragede din aluat cu amidon și umplutură cremoasă de dulce de leche (lapte condensat caramelizat) și alune sau nuci, migdale
Am împărțit cele 630 g de aluat în 6 porții egale (lucrați cu cântarul!) a câte cca. 100-105 g fiecare. Am întins fiecare porție sub formă de foaie rotundă cât mai subțire, cu diametrul de cca. 20-21 cm. Masa și sucitorul trebuie să fie bine înfăinate. Am pregătit150 g de alune (amestec de alune măcinate cu tocate) și conserva cu lapte condensat caramelizat.
Porția de dulce de leche este de cca. 65 g/foaie (lucrăm cu cântarul!). Am pus conserva desfăcută pe cântar, am adus la zero (adică am făcut tara) și am scos 65 g de dulceață de lapte din conservă. Cântarul indică -65 g. Simplu!
Cu ajutorul unei spatul metalice am întins caramelul pe foaia de aluat: din aproape în aproape și cu mare grijă ca să nu o rup! Apoi am presărat crema caramel cu fulgi de sare și cu 25 g din alunele măcinate/tocate. Sarea este esențială în această umplutură! Fără ea… caramelul e cam trist.
Cum se decupează și rulează cornulețele alfajores?
Am tăiat foaia, cu rola de pizza în o sectoare (jumătăți, sferturi, optimi).
Am rulat cornulețele de la baza sectoarelor spre vârf. Simplu!
Apoi le-am așezat în tăvi așternute cu hârtie de copt și le-am dat la frigider pentru 30 de minute. Aici este o mini tăviță cu 8 asemenea cornulețe cu caramel.
Am continuat similar cu restul bucăților de aluat. În total ies 6×8=48 de cornulețe.
Glazurarea cornulețelor cu albuș și presărarea lor cu alune tocate
Am pus cuptorul la preîncins la 170 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Am scos tava cu cornulețe de la frigider. Am bătut ușor un albuș cu un pic de sare (cu fruculița). Am uns cornulețele cu acest albuș (cu pensula) și le-am tăvălit prin alune. Puteți să le și presărați direct în tavă cu alune, nuci sau migdale tocate/măcinate. Musai să fie și bucățele mai mari de alune ca să obținem acel „crunchy effect” (efectul crocant).
Coacere cornulețe umplute cu caramel (dulceață de lapte) cu sare și alune
Am dat tăvile cu cornulețe Alfajores la cuptoru bine preîncins și le-am copt cca. 14-15 minute. Se pot coace câte 2 tăvi deodată și se schimbă între ele la jumătatea timpului de coacere. Ideea este ca aceste cornulețe să se rumenească ușor. Nu-i bai dacă au crăpat la copt, important e că nu a curs caramelul din ele!
Am procedat similar cu restul cornulețelor. După coacere le-am lăsat la răcorit în tăvile lor. Ulterior ele se păstrează perfect la cămară, depozitate în cutii de carton cu capac. Ele devin tot mai fragede pe zi ce trece și se pot păstra și 2 săptămâni.
Servire și păstrare
Aceste cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure sunt de o frăgezime incredibilă! Efectiv de pulverizează când muști din ele!
Și când ajungi la miezul cu cremă de caramel sărat și alune… oftezi de plăcere! Sarea este cea care dă savoare și balans acestor cornulețe!
Să încercați și voi aceste cornulețe cu caramel sărat și alune deoarece sunt de o finețe rară! Faceți ca mine: împărțiți aluatul fraged în două și aveți din el atât Alfajores, cât și cornulețe!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.