Aici găsiți rețeta delicioasă pentru cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko. Cum se obțin cotletele de miel fragede și suculente? Descoperiți cum se creează crusta verde cu usturoi și pesmet panko. Vă prezentăm și alte rețete cu carne de miel.
Dragii noștri, această rețetă de cotlete de miel la cuptor este dedicată celor care apreciază o carne nobilă (precum miel irlandez sau neozeelandez) și care preferă să o consume medium sau medium rare.
Aceste cotlete de miel în crustă verde (lamb chops) sunt absolut remarcabile în privința frăgezimii, suculenței și gustului! Pentru cei care doresc o friptură puțin mai rumenită (medium în loc de medium rare), prezentăm mai jos timpii de gătire pentru ambele opțiuni. Crusta verde poate fi obținută cu una sau mai multe ierburi aromatice, în funcție de preferințe.
Această rețetă este suficientă pentru aproximativ 3 porții de cotlete de miel în crustă verde.
Coaste de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și pesmet panko – rețeta de cotlete de miel la cuptor
Timp de preparare:
30 minute
Timp de gatire: 25 minute
Timp Total: 55 minute
Ingrediente:
Marinadă
Crusta verde
În plus
Cum se fac aceste Cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko – rețeta de coaste de miel la cuptor?
Ingrediente pentru cotlet de miel la cuptor cu crustă de verdețuri și parmezan
Am făcut aceste cotlete sau coaste de miel anul trecut, de Paști (2022). S-au găsit atunci în Kaufland acest „carré d’agneau” în pachete de cca. 500 g. La fel de bine puteți alege rack-urile cu cotlete de miel congelate, importate din Noua Zeelandă, de la Metro sau Selgros. Da, sunt mult mai scumpe decât carnea autohtonă de miel, dar sunt rase de carne special crescute pentru a fi gătite rapid. Exact ca și la carnea de vită: nu poți face steak din Joiană, dar poți face din Angus sau altele (cu condiția ca acele piese să fie maturate).
Am desfăcut cutia și am admirat piesa vidată: 5 coaste cu multă cărniță fragedă pe ele! Le-am îndepărtat doar membrana de pe verso, cea lipită de coaste. Nu le-am fasonat în stil franțuzesc (adică nu am dat jos carnea de deasupra și nu am dezgolit osul). Nu cumva să le separați acum! Cel mai bine ele se gătesc așa, sub formă de bucată mare, ele porționându-se la final, înainte de servire.
Cum se marinează cotletul de miel înainte de prăjire și coacere?
Am asezonat piesa cu sare și piper negru măcinat, pe ambele fețe. Am pus și un pic de suturoi granulat și 2 linguri de ulei. Am masat bine carnea, am acoperit-o cu folie alimentară de plastic și am lăsat-o 2 ore pe masa de lucru ca să se marineze rapid și să se încălzească. Nu o marinăm la frigider pentru 2 ore! Putem face asta dacă lăsăm carnea peste noapte și o scoatem de la rece din bună vreme pentru a fi la temperatura camerei când ne apucăm să o gătim. Niciodată nu se prăjesc sau coc cărnuri reci deoarece li se contract fibrele și devin tari (din cauza șocului termic).
Cum se face crusta verde de ierburi aromatice cu usturoi, pesmet panko și parmezan?
Iată pervazul ferestrei mele de la bucătărie, de anul trecut! Am avut ce tunde din ierburile aromatice!
Am băgat foarfeca în cepșoara verde (chives, Schnittlauch, ciboulette), în frunzele de pătrunjel, în rozmarin (doar câteva ace) și în cimbrișor. În plus am pus niște cozi de usturoi verde (sau frunze de leurdă), pesmet panko și parmezan ras. Pesmetul panko are origin japoneze și este făcut din miez de pâine electrocutată, uscată brusc. Este foarte crocant și are granulație mult mai mare decât pesmetul clasic. Se găsește cam în toate supermarketurile. Pe toate acestea le-am pus în vasul procesorului cu cuțite. Am presărat un pic de sare și am picurat 2 lingurițe de ulei de măsline.
Le-am tocat/procesat până ce-am obținut o masă verde cu aspect de nisip umed.
Cât de plăcut miroase a usturoi și a ierburi aromatice! Am închis procesorul cu capacul din dotare și am lăsat viitoarea crustă în pace, să stea acoperită până-i vine rândul.
Mod de preparare cotlet de miel (rack of lamb, bucată mare) la tigaie și apoi la cuptor
Carnea mea a ajuns la temperatura camerei, așa că am pornit gătirea ei. Sunt 3 etape scurte: rumenirea în tigaie, coacerea intermediară la cuptor și rumenirea finală (cu crusta verde), tot la cuptor.
Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.
Rumenirea cotletelor de miel la tigaie – 10 minute
Pentru prima etapă am ales o tigaie grea, cu fundul gros, pe care am pus-o la încins goală. Eu fac așa testul tigăii încinse: o stropesc cu un pic de apă și dacă aceasta formează biluțe (sfere) care „dansează” în tigaie, atunci e OK! Dacă stropii sfârâie și se evaporă, înseamnă că tigaia nu e suficient încinsă.
Când aceasta a fost foarte bine încinsă, am așezat în ea cotletele de miel cu partea mai cărnoasă în jos. Am lucrat la foc mare deoarece carnea răcește tigaia. Am pornit și hota pentru că se face sfară multă!
Am prăjit cotletele cca. 2,5 minute pe fiecare parte, întorcându-le și pe laterale. Am folosit un clește, NU am înțepat carnea cu furculița! De ce? Pentru că prin acele orificii se scurg sucurile interne!
Prima coacere a cotletelor de miel la cuptor – 8-10 minute
Am scos coastele de miel din tigaie și le-am depus (cu carnea în sus) într-o tavă așternută cu hârtie de copt. Am introdus imediat tava în cuptorul preîncins la 200 C și am copt aceste cotlete cca. 8 minute (10 minute pentru cei care le doresc mai puțin roz în centru).
Cum se aplică crusta verde pe cotletele de miel rumenite în prealabil?
Am scos tava din cuptor, pe masa de bucătărie. Am uns cu muștar toată bucata de carne, folosind o pensulă lată. Am avut grijă să fie unsă și la capete.
Am răsturnat conținutul procesorului de bucătărie (mixul de ierburi cu panko și parmezan) pe o farfurie întinsă.
Am apăsat bine partea cărnoasă a cotletelor peste compoziția verde. Folosim, din nou, clești sau mănuși de bucătărie! Nu umblăm cu furca-n carne!
Am întors bucata și ta-daa! Ce crustă faină i-am făcut! E verde și aromată! Nu am pierdut vremea și am așezat aceste cotlete de miel cu crustă verde înapoi în tavă și le-am dat la cuptor.
A doua coacere a acestor cotlete de miel la cuptor (rumenirea crustei de verdețuri și parmezan) – 5-7 minute
Și aici putem jongla cu timpii de coacere: 5, 6 sau 7 minute la 200°C. Eu am ales 5 minute de rumenire finală, pentru că-mi plac cotletele medium rare. Dacă adun timpii aplicați de mine ies 25 de minute: 10+8+7. Sunt arhisuficiente pentru o asemenea piesă delicată!
Ar fi bine să verificați temperatura internă a cărnii : eu am avut 63°C.
Graficul cu temperaturi interne pentru miel este următorul:
- Rare 60°C
- Medium rare 60–65°C
- Medium 65–70°C
- Medium well done 70°C
- Well done 75°C
Sursa acestor valori este aici și este chiar de pe site-ul producătorilor australieni de miei, care știu cam cum se mănâncă treaba asta!
Odihna fripturii și tranșarea individuală a acestor cotlete de miel – 8 minute
Am scos tava cu cotlete de miel din cuptor și le-am lăsat la odihnă 8 minute. Acest repaos este crucial pentru toate tipurile de carne friptă la cuptor sau la grill! În acest răstimp fibrele musculare se relaxează și sucurile interne se redistribuie. Deci NU tăiem fripturile imediat după gătire!
După scurgerea acestui timp de relaxare am tranșat piesa în 3 și am admirat culoarea rozalie a cărnii din secțiune! Wow! Cotletele mele de miel sunt perfecte!
Servire Cotlete de miel în crustă verde de ierburi aromatice, parmezan și panko – rețeta de coaste de miel la cuptor
Am aranjat 3 porții faine de cotlete de miel în crustă verde cu cartofi noi prăjiți și cu un sos rece de iaurt cu usturoi și castraveți (tzatziki). Am aruncat și 2-3 roșii cherry feliate pentru că se potrivesc foarte bine cu cărnița fragedă de miel.
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.