Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 kg faina
- 2 pliculete drojdie uscata
- 250 gr zahar
- 500 ml lapte
- 200 gr unt topit
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- coaja rasa de la o lamaie
- esenta de rom
- 4 pliculete zahar vanilat
- galbenus crud
- 30 ml lapte ptr ungerea cozonacilor
Pentru umplutura:
- 250 gr nuca macinata
- 4 linguri lapte
- 5 linguri cu varf zahar tos
- 1 lingura cu varf de cacao
- stafide
Se pune intr-un castron nuca macinata in prealabil, se adauga cacao, zahar, esentele de rom, laptele si se amesteaca pana la omogenizare. Sepun stafidele la inmuiat in apa cat sa le acopere si se lasa cel putin 30 – 45 de minute. Dupa ce s-au inmuiat se pun la scurs. Intr-un castron se toarna laptele caldut, se adauga zaharul, pliculetele de zahar vanilat si se amesteca totul pana la dizolvarea zaharului. Se pregateste maiaua intr-un alt castron in care se pun urmatoarele
Ingrediente:
o mana de faina, pliculetele de drojdie si cateva linguri din laptele amestecat deja cu zaharul si vanilia. Se amesteca ingredientele pana se formeaza o pasta – un aluat, se pudreaza cu faina si se lasa la dospit intr-un loc caldut 15 – 20 de minute. Se amesteca galbenusurile cu un praf de sare, se presara coaja rasa de la o lamaie si se amesteca din nou pana la omogenizare. Intr-un castron mare se pune faina, se adauga maiaua, care intre timp a crescut, galbenusurile frecate cu sare, coaja rasa de la o lamaie si laptele in care a fost dizolvat zaharul. Se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat, in care adaugam untul (atentie, acesta nu se pune direct in aluat, ci se ia in palma putin cate putin si se framanta pana ce se incorporeaza tot). Se framanta aluatul foarte bine timp de 30 de minute. Peste aluat se presara un praf de faina si se pune pe un servet curat de panza. Se lasa la crescut o ora jumatate la cald.
Pe suprafata de lucru se intinde o pelicula subtire de ulei si se rastoarna aluatul. Acesta se imparte in 2 parti egale, pentru 2 cozonaci. Se ia prima parte din aluat, se intinde o foaie, se presara umplutura de nuca, stafidele si se ruleaza. Se ia si cea de-a doua parte de aluat si se procedeaza identic. Se impletesc cele doua rulouri umplute si se pun intr-o tava pentru cozonac tapetata cu hartie de copt, unsa in prealabil cu ulei. Se lasa cozonacii la crescut 40 de minute. Apoi se ung cu un galbenus de ou amstecat cu putin lapte si se coc in cuptorul preincalzit timp de 40 – 45 minute, dupa care se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat.
Pofta buna!!