Cozonac cruffin. Reteta cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale. Cum se face cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale? Reteta cruffin cu aluat de cozonac. Cozonac cruffin, inspirat de reteta australiana. Cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale pentru sarbatori.
Se apropie sarbatorile si m-am gandit sa va aduc o reteta noua: cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale.
Este spectaculos ca prezentare, delicios, perfect pentru a deveni una din retele preferate. Umplutura de fistic, coaja de portocala confiata si ciocolata este senzationala!
Chiar daca pare mai indesat, se rupe in fasii si este pufos.
Pentru cele mai bune rezultate am folosit faina pentru cozonac de la Baneasa. Cozonacii ies eaxct asa cum imi doresc de fiecare data!
Iar acest cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale este mai mult decat perfect din punct de vedere gust si textura.
Cu faina superioara 000 de la Baneasa am pregatit foarte multe retete de cozonac. Cele mai cautate in ultima luna au fost:
Daca esti incepator in ale gatitului sau ti-e teama ca nu o sa iti iasa cozonacul iti las cateva sfaturi utile:
Cruffin este un hibrid intre briosa si croissant si poate fi umplut cu diverse creme.
Primul cruffin (scris uneori croffin) a fost creat de Kate Reid in Melbourne, Australia.
Cozonacul cruffin este mai degraba asemanator cu panetone italian sau kulich rusesc, ambele variante fiind coapte in forme rotunde inalte.
Umplutura am ales-o in asa fel incat sa am culori, texturi si gusturi diferite.
Reteta mea de cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale imbina cu succes metodele traditionale cu cele moderne.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale:
Ingrediente
cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale:
(forma cu diamterul de 20 cm)
400 g Faina superioara pentru cozonac 000 Baneasa
20 g drojdie proaspata
110 g zahar
1 plic zahar vanilat Bourbon
3 galbenusuri
150 ml lapte
80 g unt topit si racit
1 lingurita esenta portocale
4 g sare
Pentru umplutura:
60 g unt foarte moale
1/2 lingurita pudra scortisoara
60 g fistic
80 g ciocolata cu lapte pentru cofetarie
50 g coaja de portocale confiata
Pentru decor:
sirop coaja de portocala confiata sau miere
1 lingura zahar granulat pentru decor
Mod de preparare
cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale:
Pentru inceput las reteta in format video. Mai jos gasesti explicatiile scrise.
Pentru inceput am cernut faina intr-un bol mare.
Am pus drojdia cu 10 g zahar si 30 ml lapte caldut si am amestecat pana cand aceasta s-a lichefiat.
Am lasat-o sa dospeasca in jur de 10 minute.
Am pus drojdia peste faina, apoi am adaugat pe rand restul ingredientelor: zahar, galbenusuri, untul topit si racit, lapte usor caldut, zahar vanilat bourbon, esenta de portocale si coaja rasa de lamaie.
Am amestecat la inceput cu o spatula, am adaugat sare, apoi am framantat cu mana pe masa unsa cu ulei.
Am trantit aluatul de cateva ori de masa pentru a activa mai bine reteteaua de gluten.
Cand a devenit neted si elastic l-am pus intr-un bol, l-am acoperit si l-am lasat sa creasca pana si-a dublat volumul.
In acest timp am pregatit umplutura. Am tocat fisticul in bucati mai mari. Am taiat coaja de portocala confiata in cuburi mici. Poti folosi si coaja de portocala din dulceata.
Dupa ce aluatul a crescut l-am intins intr-un dreptunghi de 35*45 cm.
Am intins 60 g unt foarte moale cat mai uniform si mai subtire.
Am presarat putina pudra de scortisoara, fisticul tocat, cuburi mici de ciocolata si coaja de portocala.
Am rulat, dar nu foarte strans, apoi am strans putin ruloul. L-am taiat pe lungime, dar nu pana la capat.
Am inceput sa rulez una din jumatati.
Cand am ajuns la capat am venit cu a doua jumatate peste partea rulata si am procedat la fel, avand grija ca sectiunea cu umplutura sa ramana in exterior.
Am pus aluatul pentru cozonac cruffin intr-o forma cu diametrul de 20 cm. Daca folositi o forma mai mica va creste mai inalt.
L-am lasat 30 minute sa dospeasca, apoi l-am copt in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 60 minute.
In functie de puterea cuptorului poate fi gata mai repede.
Cand a fost copt l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.
L-am uns cu siropul in care pastrez portocala confiata si am presarat zahar granulat pentru decor.
Pot spune ca acest cozonac cruffin cu fistic, ciocolata si portocale este deosebit, extrem de gustos, cu umplutura savuroasa.
Daca vreti o reteta noua, speciala, este momentul sa incercati aceast cozonac!
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.