Cozonac cu lapte condensat, nucă și rahat, rețeta de cozonaci foarte pufoși delicioasă, cu o umplutură generoasă și cremoasă, o adevărată încântare pentru papilele tale gustative.
Îmbinând aluatul moale cu lapte condensat și o cremă bogată de nucă opărită cu lapte și rahat, acești cozonaci devin adevărate bijuterii de gust. Perfecti pentru sărbătorile de Paști sau Crăciun, acești cozonaci te vor cuceri din prima mușcătură.
Ideea unui cozonac cu lapte condensat a plănuit în mintea mea de ceva timp. Așa că, anul acesta, în cinstea Paștelui, am hotărât să transform această idee în realitate, creând o rețetă unică, rodul imaginației mele culinare. Cu o adaptare ingenioasă a cozonacului tradițional, folosind lapte condensat, am creat aceste minunate cozonaci care te vor cuceri prin pufoșenie și gust irezistibil. Cu mândrie, vă prezint o rețetă inedită marca ePoftă.ro!
Am rămas impresionați de felul în care acești cozonaci au ieșit – aspectul lor este impecabil, buclele mari și frumoase, parcă cerându-ți să le savurezi.
Umplutura este cu adevărat generoasă, combinând aroma bogată a nucilor cu dulceața rahatului. Bineînțeles, puteți experimenta și alte umpluturi delicioase (mac, cacao/ciocolată, cocos, castane) sau puteți opta pentru o versiune mai simplă, cu stafide și/sau fructe confiate.
Textura cozonacilor este uluitor de moale și pufoasă, iar feliajul se realizează cu o ușurință dezarmantă. Miezul se desprinde în fâșii armonioase, o dovadă că aluatul a fost prelucrat cu pricepere, respectând cu fidelitate rețeta.
Din aceste cantități, veți putea pregăti două cozonaci mari cu lapte condensat, copti în forme de dimensiunile 26×12 cm (măsurate în partea de sus, la buza formei) și cu o adâncime de 8 cm. Desigur, puteți ajusta ingredientele pentru a obține un singur cozonac, în cazul în care doriți o cantitate mai mică. Cu fiecare felie, veți descoperi întreaga artă culinară și dedicare pe care am pus-o în acești cozonaci.
Timp de preparare: 40 minute
Timp de gatire: 50 minute
Timp Total: 1 ora 30 minute
Ingrediente:
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Pentru decor:
Cum se face acest cozonac cu lapte condensat, nucă și rahat – rețeta de cozonaci foarte pufoși?
Preparare aluat de cozonac cu lapte condensat
Am folosit făina Manitoba Oro de la Caputo cu 14 g de proteină (gluten). Se găsește în Metro, Selgros sau alte supermaketuri. Eu cumpăr pungă de 5 kg care costă cca. 40 lei. Merită să dau 8-10 lei pe un kil de făină cu care merg la sigur! Umplutura de nucă, untul și restul ingredientelor sunt mult mai scumpe și merită această investiție.
Pentru aluat am amestecat laptele condensat, gălbenușurile, untul, vanilia, sarea, coaja de lămâie. Separat am desfăcut drojdia în laptele călduț (cei 240 ml de lapte de vacă). Drojdia nu se pune direct în făină uscată (nici cea proaspătă și nici cea uscată) pentru ca nu se va desface cum trebuie.
Am adăugat și făina și am frământat aluatul la robot circa 5 minute bune (cu cârligul pentru aluat, la viteză medie). Am făcut pauză 5 minute și am reluat frământarea pentru alte 5-6 minute. Când am observat că deja se formează fire, am desprins aluatul de pe pereții bolului și am format o bilă. Am acoperit bolul cu o folie de nylon pentru ca aluatul să nu se usuce la suprafață și l-am lăsat la dospit la loc călduț până ce și-a dublat volumul.
Dupa circa 40 de minute aluatul meu a dospit frumos, așa că m-am apucat de treabă. Dospirea depinde de temperatura ambiantă și poate dura și 1 oră sau mai mult.
Cum se face umplutura (crema) de nucă și rahat pentru cozonac?
Până a dospit aluatul, am cântărit miezul de nucă și l-am măcinat fin. Într-o crăticioară am pus la fiert laptele, zahărul și vanilia.
Când acestea au ajuns să clocotească am stins focul și le-am turnat peste nuca măcinată. Am mai lăsat crăticioara la fiert 2-3 minute.
Crema de nucă trebuie lăsată la răcorit înainte de a fi pusă peste aluat.
Am tăiat rahatul în bucățele.
Cum se umplu, rulează și împletesc cozonacii pufoși cu lapte condensat, nucă și rahat?
Am împărțit aluatul în 4 părți egale, cu cântarul. Am luat primele 2 bile și pe celelalte le-am acoperit cu grijă cu o folie de nylon pentru a nu se usca.
Am întins primele 2 porții de aluat (pe masa lejer înfăinată) sub formă de foi de cca. 35×20 cm și am pus câte 1/4 din crema de nucă și 1/4 din rahat pe fiecare.
Am rulat apoi aluatul cu umplutura.
Am așezat ruladele pe o hârtie de copt, exact ca în poză. Este mult mai simplu să lucrez direct pe hârtia de copt și apoi să ridic cozonacul cu hârtie cu tot în tavă.
Am împletit ruladele astfel încât să obțin 3 bucle. Am ridicat cozonacul cu ajutorul hârtiei de copt și l-am așezat direct în tavă.
Am procedat similar cu al doilea cozonac.
Dospirea cozonacilor în tăvi, înainte de coacere
Am acoperit cozonacii cu o folie de nylon și i-am lăsat la dospit înca 30 de minute bune. După 20 min i-am pulverizat cu puțină apă și i-am acoperit iar cu plastic.
Iată purcelușii după dospire! Incredibili! Au crescut spectaculos de frumos!
Am pus la preîncins cuptorul la 180°C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.
Am pensulat cozonacii cu un ou bătut și i-am decorat cu niște zahăr granulat decorativ (se găsește în Kaufland – Hagelzucker). Puteți folosi și fulgi de migdale sau semințe de mac sau să nu-i decorați.
Coacerea cozonacilor cu lapte condensat: câte minute și la ce temperatură se coc?
Am introdus cozonacii în cuptorul preîncins la 180°C pentru 10 minute și apoi am redus temperatura la 170°C si i-am mai copt alte 30-35 de minute. Nu știu cum coc cuptoarele voastre, așa că s-ar putea să fie nevoie de 40-45 de minute de coacere în această a doua etapă.
După primele 25-30 de minute puteți acoperi cozonacii cu folie de aluminiu sau hârtie de copt, ca să nu se rumenească prea tare.
După coacere am scos imediat cozonacii pe un grilaj. Cozonacii nu se lasă la răcorit în tavă (nici pâinea) pentru că transpiră (fac condens).
Am așezat mai întâi cozonacii pe o latura timp de 5-8 minute, apoi pe latura cealaltă tot așa și, în final, i-am așezat în picioare. Am așteptat să se răcoreasca bine de tot înainte de a-i tăia – adică cel puțin o oră.
Servire
Iată cozonacii răciți, cât sunt de babani, de dolofani! Foarte bună este această rețetă de cozonac cu lapte condensat! Chiar mă bucur că am aplicat ideile mele și că a ieșit un preparat atât de fain!
Am feliat cozonacii și secțiunea lor este absolut superbă. Miezul nu se sfarmă și nici nu face firimituri.
Aici se vede cum se desfac caierele (palele) acestui cozonac. Umplutura de nucă și rahat este generoasă și extrem de gustoasă.
Să încercați neapărat acest cozonac cu lapte condensat, nucă și rahat -rețeta de cozonaci foarte pufoși! Succes!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.