Ce era sa pregatesc de revelion decat un crap la cuptor pe pat de legume, sa fiu iute ca un peste. Norocul de peste proaspat a fost o vizita la niste rude in Corabia, asa cam atrecut pe la pescarie si am luat vreo 6 kg de caras proaspat si 2 crapi, unul romanesc si altul oglinda. Ajuns acasa am cautat prin biblioteca cartea de bucate mai veche a mamei si am gasit acolo o reteta de crap la cuptor cu legume. Am pus jumatate de crap romanesc jumatate din cel oglinda sa incerc din fiecare.
Am mai adaptat putin reteta la legumele pe care le aveam prin fridgider si in loc sa le pun pe langa peste in tava, m-am gandit sa formez un pat de legume pe care sa stea crapul. La cuptor pentru 60 de minute, insa nu uitati sa-l mai stropiti din cand in cand cu sos din tava, ca altfel se arde si nu iese asa bun.
La masa am servit simplu, cu mamaliga si 2 feliute de lamaie, langa un pahar de vin roze. Reteta din carticica era cu leustean insa eu am avut patrunjel, a iesit bine si asa, insa daca o preparati si aveti leustean si va place, puneti fara griji.
Ingrediente crap la cuptor:
Mod preparare crap la cuptor cu legume:
I. Pestele se curata de solzi bine, se spala si se taie in bucati groase de 3 degete.Se freaca bine cu sarea si se lasa deoparte 30 de minute sa prinda sare.
II. Morcovii de dau pe razatoarea mica, ceapa se taie julien la fel si ardeiul.
III. Intr-o tava se pune uleiul, ceapa, morcovul, ardeiul si bucatile de pestea deasupra la patul de legume. Se stropeste cu otet toate bucatile de peste.
IV. Pe bucatile de peste se adauga rondelele de rosii.Se adauga sucul de rosii si se condimenteaza cu piper boabe si macinat si un praf de sare. Adaugati in tava apa pana cand nivelul apei este la jumatatea bucatilor de peste. Se da tava la cuptorul incalzit la 180 de grade pentru aprox 60 de min.
V. Din 20 in 20 de minute luati cu lingura sos din tava si stropiti pestele. Cu aproximativ 5-10 minute inainte de final, se pune peste peste, usturoiul si mararul tocate marunt. Serviti alaturi de o mamaliga calda si o felie de lamaie.