Crap prăjit în mălai sau făină cu mujdei și mămăliguță. Cea mai simplă rețetă de pește prăjit cu usturoi (sarmuzac). Cum se prajește crapul în crustă crocantă de mălai sau făină? Rețeta tradițională de crap sau novac cu mujdei si mămăligă. Crap prăjit ca la Dunăre. Se poate face și pește pane în crustă de pesmet.
Rețeta de crap prăjit în mălai sau făină cu mujdei gros (sarmuzac) și mămăliguță ne-a fost oferită de draga noastră prietena Mya Benea din Galați, de pe Dunăre. Așa se prepară peștele prăjit (crapul, novacul, carasul sau alții) în familia ei. Tot ea ne-a explicat și cum se condimentează peștele.
Tare bun este un crap prăjit în mălai sau făină mai ales dacă peștele este proaspăt, prins în aceeași zi și nici nu e prea gras! O mâncare simplă și delicioasă. În poza de mai jos vedeți crap prăjit în făină. Se poate face și un mix de mălai și făină de grâu. Atât rețeta cât și pozele ne-au fost oferite de Mya care este și moderatoare în Grupul ePoftă.ro de pe Facebook. Mai multe rețete de-ale Myei găsiți aici.
Am pomenit mai sus despre pește pane. Ei bine, acesta se trece prin făină-ou-pesmet și apoi de prăjește in baie de ulei încins. Putem numi „pane” doar ceva ce este tăvălit prin pesmet. Rețeta o găsiți aici.
Aici vedeti cum se face caras sau lin prăjit întreg (reteta aici)
În cazul de față vorbim despre pește prăjit in crustă crocantă de făină de grâu sau de proumb (mălai). În mod tradițional crapul prăjit se servește alături de mămăliguță și de mujdei de usturoi simplu sau cu diverse adaosuri.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6-8 porții de crap prăjit în mălai sau făină.
Crap prăjit în mălai sau făină cu mujdei și mămăliguță
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 5 minute
Timp Total: 20 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta tradițională de crap prăjit în mălai sau făină cu mujdei și mămăliguță?
Mya și-a pregătit peștele: l-a eviscerat, i-a îndepărtat branhiile (de sub operculii din zona capului care nu sunt urechi pentru că peștii nu au asa ceva), l-a curățat de solzi si l-a clătit cu apă rece. Apoi l-a șters bine cu șervete absorbante. Lângă crap vedeți și un caras din care a pregătit altceva.
Cum se taie (porționează) peștele pentru prăjit?
Puteți sa și filetați peștele dacă doriți să scapați de oase de la bun început (vezi video de la finalul rețetei).
Se îndepărtează si înotătoarele dorsale (creasta) si laterale – cu cuțitul sau cu o foarfecă.
În funcție de dimensiuni, crapul se taie in rondele (partea mai ingustă dinspre coadă) sau în felii (jumătăți de rondele) în zona mai voluminoasă. Iată ce bucăti frumoase de pește avem!
Capul se poate congela și utiliza mai târziu la o delicioasa ciorbă de pește – rețeta aici.
Cum se condimentează crapul pentru prăjit?
Mya a asezonat bucățile de pește cu sare din belșug si puțin piper negru măcinat. Este foarte important să lăsăm peștele să stea măcar 10 minute după ce a fost sărat ca să apuce să-si tragă condimentele.
Cum se face crusta de mălai, făină sau mixta pentru crap prăjit?
Se lucrează cu 2 farfurii mai adânci: una cu mălai și una cu făină de grâu. Fiecare bucată de pește se trece fie prin mălai, fie prin făină albă (pe ambele părți).
Aici vedeți crusta de mălai.
Aici crusta de făină albă de grâu.
Se pot amesteca (în cantități egale) mălaiul cu făina alba și se trec câteva bucăți de crap prin acest mix, dacă se dorește.
Bucățile de pește se scutură ușor și se așază pe un platou. Trebuie scuturate bine de excesul de făină sau mălai deoarece acesta se arde ușor în uleiul încins.
Cum se prăjește peștele în baie de ulei încins?
Se încinge o cantitate mai mare de ulei într-o tigaie mai adâncă. Stratul de ulei trebuie sa fie de măcar 2-3 degete înalțime pentru a cuprinde bine bucățile de pește. Temperatura uleiului este foarte importantă (în jur de 180 C) deoarece daca este prea joasă peștele nu s-ar rumeni cum trebuie și s-ar imbiba cu uleiul din jur. Daca e prea înaltă ar duce la arderea crustei, carnea rămânând cruda.
Nu se pun multe bucăți de crap la prăjit ca să nu scadă brusc temperatura băii de ulei. Punem câte 2-3 deodată, în funcție de dimensiunile tigăii și ale pieselor. Lucrăm cu clești speciali și avem grijă să nu ne ardem cu uleiul incins care stropește daca nu suntem atenți!
Prăjirea crapului dureaza 4-5 minute la foc mediu spre înalt. Dup 2 minute verificăm daca s-a rumenit pe o parte și intoarcem feliile și pe verso. În final ele trebuie să fie rumene, aurii.
Continuăm similar și cu restul bucăților de pește. Feliile de crap prăjit se scurg bine de grăsime si se așaza pe un platou bine tapetat cu șervețele absorbante. Cât de bine arată!!
Servire crap prăjit cu mujdei și mămăliguță
Lângă acest crap prăjit merge tare bine o mămăligă fierbinte – rețeta ei o găsiți aici.
Din 1-2 căpățâni de usturoi se face un mujdei simplu sau unul cremos – sarmuzac – pastă de usturoi frecată la mojar (așa cum ne-a arătat Mya în rețeta de saramură de pește – vezi aici).
Puteți face si un mujdei cu verdețuri, unul cu roșii coapte sau chiar unul picant – alegeți de aici mujdeiul preferat.
Vă dați seama singuri cât de gustos e acest crap prăjit cu mujdei si mămăliguță, nu mai trebuie să vă conving eu Cam așa arată când muști din el (secțiune): pește suculent, lucios, deloc uscat sau sec.
La fel de bun este și cel prăjit doar in făină sau cel in mix de mălai cu făină. De vis!
Dacă sunteți amatori de pește atunci vă va plăcea și rețeta de plachie de crap la cuptor – o găsiți aici.
Sau rețeta de saramură de pește (tot de la Mya) – o găsiți aici.
Sper că v-a plăcut această rețetă simplă de crap prăjit în mălai sau făină cu mujdei și mămăliguță și că o veți testa în curând! Îți mulțumim, Mya dragă, pentru că ne-ai oferit această rețeta!
Aici găsiți mai multe rețete cu pește și fructe de mare