Creier pane rețeta simplă pas cu pas – creier de porc, vită sau miel. Bucăți fragede de creier prăjit în crustă de pesmet. Cum se prepară creierul? Cum se curăță creierul? Rețete cu organe. Rețete cu creier.
Trebuie să recunosc că sunt mare amatoare de creier pane dar că-l prepar destul de rar. Asta pentru că nu prea găsesc creier proaspăt. Trebuie să merg la măcelăria privată Tal din Bujac ca să ma aprovizionez cu această delicatesă. În supermarketuri se găsesc niște blocuri imense (de 1 kg) de creier congelat care, după dezghețare, se desfac în zeci de bucățele. Din acestea nu se poate face creier pane ci doar creier cu ceapă (la tigaie) sau alte feluri care nu presupun bucăți frumoase.
Creierul pane este un fel simplu dar foarte gustos. După cum îi spune și numele acesta are o crustp rumenă, aurie și crocantă compusă din 3 straturi: făină, ou și pesmet. Fără pesmet NU există preparate pane (pane = pâine în lb. latină). Făină + ou sau aluat de clătite nu înseamnă pane. În plus, crusta aceasta de pesmet creează o barieră împotriva îmbibării preparatelor cu uleiul din tigaie. Veți vedea mai jos cum se prăjesc corect carnea, legumele sau brânzeturile pane.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de creier pane în crustă crocantă. Poate fi servit ca aperitiv (gustare caldă) sau ca fel principal.
Creier pane rețeta simplă pas cu pas – creier de porc, vită sau miel
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 6 minute
Timp Total: 36 minute
Ingrediente:
Cum se face creier pane rețeta simplă pas cu pas?
Cum se pregătește creierul de porc, vită, vițel sau miel?
Creierul de porc se desface în lobi iar aceștia se țin 30 de minute în apă rece. În acest fel se eliberează cheagurile de sânge. Tot acum se palpează fiecare bucată și se îndepărtează așchiile de os (dacă e cazul). Apoi creierul se pune la scurs într-o sită/strecurătoare.
Creierul de vită este foarte mare și trebuie porționat cu grija astfel încât să nu se zdrobească. Lobii sunt mari și pot fi feliați (la 2,5-3 cm grosime).
Cum se opărește creierul?
Mama face creier pane direct așa cum e: crud. Este foarte fragil și riști să-l distrugi dacă nu ești atent. Varianta mai sigură este cea prin care se opărește creierul câteva secunde. Într-o oala am pus la fiert cca. 1 L de apă cu 2 lingurițe de sare, o lingură de zeamă de lămâie (sau oțet) și câteva boabe de piper. Opțional se poate adăuga și o foaie de dafin. Când apa clocotește am adăugat cu grijă bucățile de creier și sam cronometrat 60 de secunde. Atât! Apoi am scos creierul cu o spumieră și l-am pus iar la scurs.
Această operațiune conferă creierului o textură mai fermă datorită coagulării proteinelor de la suprafață. Acidul din sucul de lămâie sau oțet contribuie la coagularea lor.
Cum se asezonează creierul pane și cum se face crusta aurie de pesmet?
După răcorire am asezonat bine creierul cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Nu vă zgârciți cu asezonarea deoarece creierul are mare nevoie de sare și piper!
Mi-am pregătit cele 3 farfurii adânci cu făină, ouă bătute cu un praf de sare și pesmet. Vă puteți ajuta de o lingură pentru manevrarea bucăților de creier.
Am trecut creierul prin făină, apoi prin ou și, în final, prin pesmet. O singură dată! Nu facem creier pane cu crustă groasă și tare! Niciodată nu se trece ceva prin ou dacă a fost deja dat prin pesmet – este un nonsens.
Cum se prăjesc bucățile de creier pane?
Multă lume fuge de preparatele prăjite pentru că nu știe cum se procedează corect. Nu mai întrebați despre chestii pane la cuptor pentru că sunt niște rateuri uscate și seci. Sunt anumite preparate care se prăjesc de când lumea în baie de ulei: șnițele, gogoși, langoși etc.
Am ales o tigaie adâncă în care am pus uleiul la încins. Stratul de ulei trebuie să aibă cca. 2 degete grosime astfel încât bucățile de creier pane să plutească în el, nu să stea lipite de fundul tigăii. Temperatura optimă de prăjire este la cca. 170 C. Am lucrat la foc mediu, am pus primele bucăți de creier la prăjit. NU se aglomerează tigaia! Dacă uleiul este încins corect se va forma imediat crusta crocantă de pesmet care va funcționa ca o barieră împotriva îmbibării pieselor cu ulei!
După vreo 3-4 minute le-am întors cu grijă cu un clește sau spatulă (NU le înțepăm cu furculița pentru că intră uleiul prin acele orificii!). Le-am mai prăjit și pe verso vreo 3 minute. Creierul pane trebuie să aibă crustă rumenă-roșcată, nu palidă.
Rând pe rând am scos bucățile prăjite pe hârtie absorbantă. Am continuat similar cu restul
Servire creier pane cu lămâie
Creierul pane este gustos fierbinte, servit imediat după prăjire. Cât de fain arată! În mod clasic se garnisește cu pătrunjel verde și cu felii de lămâie.
Un creier pane reușit are crusta rumenă, crocantă iar interiorul este moale, cremos dar bine făcut. Se picură cu câțiva stropi de lămâie și se mănâncă cu pâine proaspătă și salată verde. O nebunie! O gustare caldă deosebită.
În locul pesmetului clasic puteți folosi panko (pesmet japonez cu granulație mare). Am făcut mai demult creier în crustă de panko pe care l-am servit cu o salată verde cu dressing cremos și acrișor cu muștar și lămâie – vezi aici rețeta. A fost trăznet!
Vă recomand să încercați și alte rețete din organe: limbă, ficat, pipote, inimi etc. Sunt grozave!
Aici aveți rețeta de limbă cu maioneza si castraveți murați.
Sau limbă cu măsline – vezi aici.
Ficat de porc sau vițel la grătar – vezi aici.
Ficăței de pui la grill (frigărui) – vezi aici.
Tocăniță de inimi și pipote de pui – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă de creier pane și că o veți testa în curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu organe.