Cremă de brânză feta sau telemea cu ardei copți și usturoi – rețeta grecească de htipiti. Cum se face cremă fină din feta cu ardei copt și harissa? Cremă aperitiv din telemea, caș sau feta. Rețete grecești. Rețete de gustări cu brânză.
Sunt sigură că deja vă este poftă de această cremă de brânză feta și că sunteți nerăbdatori să aflați cum se prepară. Ei bine, ea se face în câteva minute dacă aveți ardeii copți în prealabil. Rezultatul este wow: o cremă fină și spumoasă, extra aromată și gustoasă. În locul brânzei feta puteți folosi telemea sau caș sărat, bine scurs. Htipiti, ktipiti sau tirokafteri face parte din categoria de gustări grecești tradiționale sau meze (care e un termen ce include preparate din zona Mediteranei și din Orientul Apropiat). În cazul de față crema htipiti are (pe lângă feta) și: ardei copți, ardei iuți, iaurt grecesc, lămâie și ulei de măsline.
Grecii adesea fac crema de feta simplă, doar cu iaurt, fără multe adaosuri – vezi aici rețeta.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de cremă de brânză feta cu ardei copți și usturoi.
Cremă de brânză feta sau telemea cu ardei copți și usturoi – rețeta grecească de htipiti
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire
Timp Total
5 minute
Ingrediente:
Cum se face o cremă de brânză feta sau telemea cu ardei copți și usturoi – rețeta grecească de htipiti?
Ingrediente pentru mousse de feta cu ardei copt
Am copt ardeii pe plită sau pe grătar în aer liber. I-am pus imediat într-o oală, i-am presărat cu sare și i-am acoperit cu un capac. I-am lăsat la „aburit” vreo 30 de minute. Astfel ei se vor decoji mult mai ușor.
Apoi am curățat ardeii kapia copți de coajă și le-am îndepărtat cu grijă cotoarele și semințele.
Dacă aveți ardei gata copți, puși la borcan, atunci treaba merge și mai repede! Vezi aici cum îi conservăm noi, pentru iarnă.
Am pregătit brânza feta, ardeii copți, iaurtul grecesc, usturoiul, uleiul de măsline și lămâia (cele din urmă nu apar în poză). Mai vedeți aici harissa care este un condiment picant, nespecific bucătăriei grecești, dar care, în opinia mea, se potrivește perfect în această cremă de brânză feta cu ardei copți. Harissa este un mix de ardei iuți cu diferite arome și condimente: usturoi, chimen, chimion, coriandru etc. De obicei este pastă cu ulei de măsline dar se găsește și sub formă de pudră. Dacă nu aveți harissa la îndemână puteți folosi chili flakes (fulgi de ardei iuți uscați).
Mod de preparare cremă de feta cu ardei copt, usturoi și ulei de măsline
Într-un castron am pus feta, iaurtul, usturoiul zdrobit, ardeii copți curățați, uleiul și un pic de harissa.
Am procesat totul cu blenderul de mână și am obținut o cremă faină de brânză extra aromată și gustoasă. Am adăugat treptat zeama de lămâie și un pic de sare. Gata!
Crema de feta sau htipiti se poate păstra la frigider 4-5 zile (în cutie de plastic cu capac).
Servire htipiti sau cremă de brânză feta sau telemea cu ardei copți și usturoi – rețeta grecească
Înainte de servire am transferat crema de feta cu ardei copt și usturoi pe o farfurie și am aranjat-o cu dosul lingurii astefel încât să creez depresiuni (godeuri). Am pregătit și harissa.
Am stropit crema de feta cu ulei de măsline și am presărat-o cu harissa. Ce arome faine poate avea! Ce textură fină! Ce gust plăcut!
Crema de brânză se potrivește cel mai bine cu lipii sau turte grecești – rețeta aici. Nu e greșit dacă o mâncați cu lipii arăbești sau cu felii de pâine proaspătă sau prăjită.
Dacă sunteți amatori de rețete grecești atunci vă tentez și cu niște ardei copți umpluți cu feta (gratinați la cuptor) – vezi aici.
Ce ziceți de un gyros fabulos preparat acasă, la cuptor? Nu aveți nevoie de aparat special! Rețeta aici.
Nu în ultimul rând vă las și rețeta autentică a salatei grecești sau horiatiki – vezi aici.
Dacă sunteți amatori de bucătărie grecească, atunci vă las aici mai multe rețete.