Crescentine sau gogoșele aperitiv în stil italian – rețeta de gnocco fritto sau torta fritta. Cum se fac gogoșelele italiene pentru antipasti? Platou asortat cu mezeluri și brânzeturi în stil italian. Rețete de gogoșele sărate. Rețete de aperitive festive.
Într-una din vizitele mele în Italia am stat mai multe zile la Parma. Am fost invitată la o fostă moară convertită în bistro unde am fost servită cu „torta fritta” sau crescentine. Acestea însoțeau un platou cu mai multe mezeluri asortate printre care prosciutto din Parma, culatello di Zibello și lardo di Colonnata (slănină fină și aromată care se maturează în recipiente din marmură de Carrara).
Mi-am dorit foarte mult să reproduc acasă aceste mici gogoși aperitiv și iată că s-a ivit ocazia perfectă! Am primit spre degustare mai multe tipuri de mezeluri naturale preparate în România din carne de porc rasa mangaliță (de la Mangalitza Food Art din Sighișoara) așa că m-am pus pe treabă și am făcut repede aceste delicioase crescentine. În prezent portofoliul Mangalitza Food Art conține 13 produse – vezi aici.
Gustul cărnii de porc din rasa Mangaliță i-a cucerit pe cei mai iscusiți chefi din bucătăriile restaurantelor premium din Europa. Pentru a aduce experiența culinară și în bucătăriile românilor, Mangalitza Food Art (brand românesc de la Sighișoara) a decis să crească acești porci de rasă pură local, lângă Sighișoara, unde sunt îngrijiți cu cea mai mare atenție, fiind hrăniti natural și lăsați să se miște în libertate. Carnea de Mangaliță este săracă în colesterol și bogată în acizi grași nesaturați, fiind o alegere excelentă a calitații! Mai multe despre rasa de porc Mangalița puteți citi aici.
Acum ceva vreme am făcut un alt fel de „charcuterie board” sau platou de mezeluri tot cu preparatele din carne de porc mangaliță – vezi aici. Acolo afli ce alte ingrediente se mai potrivesc cu ele.
Despre crescentine și numele lor
Crescentinele fac parte din bogatele tradiții gastronomice ale regiunii Emilia-Romagna. În Bologna sunt numite crescentine, în Cremona li se zice chizze, torta fritta se numesc în Parma, gnocco fritto în Reggio Emilia și Modena sau pinzino în Ferrara. În alte zone se numesc și pane fritto. În fiecare zonă există variații ale rețetei și chiar și fiecare familie se laudă cu propria rețetă de crescentine.
Gogoșelele se prepară ușor dintr-un aluat ceva mai tare decât cel de pâine, în care se pune un pic de untură de porc și se prăjesc în untură sau ulei (sau un amestec din cele două). Ele cresc spectaculos în timpul prăjirii, se bombează și au aspectul unor pernuțe aurii cu spațiu în interior. Sunt ușoare ca fulgul și extra fragede, cu crustă crocantă și miez moale. Dacă țineți post atunci înlocuiți laptele cu apă și untura cu ulei de floarea soarelui.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 30 de buc. de crescentine, gnocco fritto sau pane fritto. M-am inspirat din rețeta clasică de pe site-ul Academiei Gastronomice Italiene „Il Cucchiao d’Argento” dar am făcut doar o jumătate de porție.
Crescentine sau gogoșele aperitiv în stil italian – rețeta de gnocco fritto sau torta fritta
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 5 minute
Timp Total: 1 ora 5 minute
Ingrediente:
Cum se fac aceste crescentine sau gogoșele aperitiv în stil italian – rețeta de gnocco fritto sau torta fritta?
Aluat pentru gogoșele italiene cu untură de mangaliță
Am pregătit două dintre produsele de la Mangalitza Food Art: slănina și untura. Slănina de mangaliță este un produs crud – uscat, neafumat, maturat minim 2 luni (fără nitriți, nitrați sau conservanți). Ea poate fi cumpărată de aici.
Untura de porc mangaliță este albă, cremoasă și cu arome plăcute. Ea poate fi folosită la aluaturi fragede sau dospite (dulci sau sărate), la gătit (mâncăruri cu carne, fripturi), la prăjit etc. Untura poate fi cumpărată de aici.
Am lucrat direct în bolul robotului de bucătărie. Am pus făina și am creat o gropiță în mijlocul ei. Am turnat laptele călduț și am presărat drojdia uscată. Am lăsat totul nemișcat 5 minute ca să se activeze drojdia. Apoi am pus zahărul și apa minerală. Aceasta va forma o spumă plină de gaze.
Am adăugat untura de mangaliță și sarea. Sarea se pune cât mai departe de drojdie pentru că o inactivează.
Am pornit robotul de bucătărie și am frământat aluatul 10 minute (cu cârligul pentru aluaturi grele). Am obținut un aluat destul de dens (mai tare decât cel pentru pâine) însă nelipicios.
L-am transferat într-un castron, l-am acoperit cu folie de plastic și l-am lăsat 2 ore la dospit. Da, durata de fermentare este destul de lungă dar trebuie respectată.
Mod de preparare gogoșele italiene sau crescentine, torta fritta, gnocco fritto
Am răsturnat aluatul pe masa de lucru înfăinată lejer și am întins o foaie cu grosime de cca. 4-5 mm. Nu o întindeți prea subțire pentru că gogoșelele nu se vor umfla la prăjit ci vor ieși plate și crocante! Vă spun din proprie experiență! Apoi am tăiat foaia cu rola de pizza: mai întâi în benzi late de cca. 5 cm apoi în pătrate. Le-am desprins ușor ca să nu fie lipite unele de altele și le-am acoperit cu un ștergar curat. Pătratele au nevoie de 20-30 de minute de dospire înainte de prăjire. Tare fain cresc sub ștergar!
Cum se prăjesc crescentinele în untură și/sau ulei?
Am ales o tigaie largă și adâncă în care am pus la încins ulei (cca. 300 ml) și două linguri bune de untură de mangaliță. Stratul de grăsime din tigaie trebuie să fie generos pentru a permite crecentinelor să plutească la suprafața lui.
Untura de porc este perfectă pentru prăjirea gogoșilor, a reteșelor, a șnițelelor pane sau a altor preparate.
Când grăsimea din tigaie s-a încins bine (dar fără să fumege) am pus la prăjit în ea prima tură de crescentine. Pont: am așezat gogoșelele cu fundul în sus, adică cu partea moale și umedă care a fost în contact cu masa de lucru în sus, respectiv cu partea mai uscată (de sub șervet) în jos. Imediat acestea au început să se umfle ca niște baloane și să plutească în uleiul încins.
După 1-2 minute am întors crescentinele cu ajutorul a două spatule. NU se folosesc furculițe pentru a NU le perfora! Prin acele orificii ar ieși aerul cald in gogoșele și ar intra uleiul! Practic este de ajuns să le atingem și ele se întorc singure în tigaie.
În câteva secunde ele s-au rumenit și pe verso așa că le-am cules cu o spumieră (spatulă perforată), le-am scurs bine de grăsime și le-am așezat pe o tavă tapetată cu șervețele absorbante de bucătărie care să preia excesul de ulei. Priviți cât de faine sunt crescentinele mele! Aurii, rumene, umflate ca niște baloane! Am continuat similar și cu restul de gogoșele aperitiv.
Servire crescentine sau gogoșele aperitiv în stil italian – rețeta de gnocco fritto sau pane fritto
Aceste gogoșele italiene pentru aperitiv se servesc fierbinți, imediat după ce-au fost prăjite. Cel mai adesea ele acompaniază produse de „salumerie” precum și brânzeturi moi (Gorgonzola dolce, brânză moale de bivoliță) și legume „sott’olio” (conservate în ulei).
Eu am ales un tocător mare pe care am aranjat aceste crescentine și le-am înconjurat cu felii de salam picant de managaliță (vezi aici), cu fâșii subțiri și rulate de slănină de mangaliță precum și cu felii subțiri de capocollo sau ceafă de mangaliță condimentată și maturată (vezi aici).
Cu capocollo sau coppa de mangaliță și rucola am făcut o pizza martinese excelentă! Rețeta ei o găsiți aici.
Am ales câteva măsline verzi (umplute cu ardei), măsline negre marinate în ulei cu usturoi precum și inimi de anghinare (carciofi sott’olio).
Tare bine arată aranjamentul de aperitive!
Fiecare mesean ciugulește câte o felie de capocollo, de salam sau de slănină împreună cu un gnocco fritto cald și un pic de brânză. Aceste antipasti merg bine cu un pahar de vin alb sec bine răcit.
Cum spuneam și mai sus, gogoșelele sunt foarte lejere și se topesc efectiv în gură. Nu au miez ci o mare cameră de aer în care se pot pune bucățele de brânză sau de mezeluri. Perfecte!
Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste crescentine care însoțesc mezelurile naturale de mangaliță și că veți testa în curând rețeta noastră!
Nu uitați să aruncați un ochi pe site-ul Mangalitza Food Art! Proprietarii companiei se prezintă aici.
„Suntem o familie tânără din Sighișoara și avem doi copilași veseli și minunați, Paul și ePofta.ro. Alimentația lor este foarte importantă și, din dorința de a le oferi cele mai bune produse, creștem găini, rațe, iepuri, oi, vaci și porci. Am descoperit porcii mangalița acum 7 sau 8 ani. Ne-a plăcut gustul cărnii și faptul că este săracă în colesterol și bogată în acizi grași nesaturați. De atunci, e singura carne de porc pe care o consumăm.
În decursul acestor 7-8 ani, am crescut porci mangalița în gospodăria proprie, atât pentru noi, cât și pentru cei apropiați. De la an la an, ne-am dat seama că tot mai mulți dintre cei care ajung să cunoască această rasă îi apreciază gustul și calitatea.”
Aici găsiți mai multe rețete de aperitive festive