Creveți cu usturoi și portocale în crustă crocantă – la air fryer sau la cuptor
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Creveți cu usturoi și portocale în crustă crocantă – la air fryer sau la cuptor5 (1)

Creveți cu usturoi și portocale în crustă crocantă – la air fryer sau la cuptor. Câte minute se gătesc creveții la airfryer sau friteuza cu aer cald? Cum se face rețeta asiatică de creveți thai cu înveliș de fulgi de cocos? Cum se face marinada picantă-dulce-acrișoară pentru creveți? 

Sunt sigură că vă face cu ochiul această frumoasă și colorată farfurie cu creveți cu usturoi și portocale, în crustă crocantă de cocos! Pe bună dreptate, pentru că sunt extrem de gustoși și se gătesc în câteva minute! Nu este pentru prima dată când am gătit creveți la air fryer (friteuză cu aer cald, fără ulei) și cu siguranță că nu va fi ultima! Am să vă las mai jos și versiunea pentru cuptor clasic.

Aceste delicate crustacee trebuie prăjite sau coapte rapid și cu atenție, pentru a păstra frăgezimea și suculența cărnii. Dacă se exagerează cu gătitul, creveții devin cauciucați.

În cazul de față am decis să marinez rapid creveții cu un sos sărat-picant-dulce-acrișor, în stil asiatic. Usturoiul și portocalele au fost ingredientele secundare care au susținut acest fel gustos. Crusta simplă din fulgi de nucă de cocos este perfectă și pentru cei cu intoleranță la gluten, deoarece nu conține pesmet de pâine. Cocosul rumenit dă o savoare deosebită,în stil thailandez, acestor creveți cu usturoi și portocale.

Sosul lipicios (dip-ul) este picant și el, dar și dulce acrișor. L-am făcut din dulceață de ardei iute și dulce – rețeta aici.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2-3 porții de creveți cu usturoi și portocale, în crustă crocantă de fulgi de cocos.

Creveți cu usturoi și portocale în crustă crocantă – la air fryer sau la cuptor

Timp de preparare: 30 minute



Timp de gatire: 8 minute

Timp Total: 38 minute

Ingrediente:

 

Cum se face rețeta de creveți cu usturoi și portocale în crustă crocantă – la air fryer sau la cuptor?

Ingrediente pentru creveți la air fryer – în stil asiatic

Am decongelat lent (în frigider) creveții. Am turbat când am văzut câta gheață conțineau, de fapt! Glazura de gheață s-a topit și, după scurgere, am rămas cu vreo 350 g de creveți… care mai și scad la prăjit! Mai bine cumpărați creveți proaspeți pe care-o decorticați și toaletațo chiar voi. Am pregăti și restul ingredientelor enumerate mai sus.

Cum se face marinada asiatică pentru creveți la airfryer – cu suc de portocale, usturoi și sos de soia?

Am ras fin coaja de pe 1/2 de portocală. Apoi am stors zeama întregii portocale. Deoarece portocala mea a fost extrem de dulce, am decis să pun și ceva suc de lămâie. Am amestecat coaja rasă cu sucurile stoarse.

Am divizat mixul de mai sus: 2/3 într-un castron (pentru marinadă), 1/3 au rămas pe loc (pentru sosul picant-dulce-acrișor).

Peste sucul și coaja de portocală am pus: sosul de soia, otetul de orez, usturoiul zdrobit, harissa pudră (sau boia picantă), piper măcinat, ulei de floarea soarelui și 3-4 stropi de ulei de susan. Cel din urmă este foarte puternic!



Am tamponat bine creveții cu șervete absorbante și i-am pus în marinadă. I-am amestecat bine și i-am lăsat la marinat max. 10 minute, pe masa de bucătărie. Peștele și fructele de mare nu se lasă în sucuri acide pentru că acestea le gătesc proteinele!

Cum se face sosul lipicios dulce, picant și acrișor?

Într-un castron mic am pus 1 lingură cu vârf de dulceață de ardei iute (producție proprie, rețeta mai sus), restul se suc și coajă de portocală și lămâie, un cățel mic de usturoi, sos de soia și un pic de oțet de orez.

Am amestecat totul și am dat castronul la microunde ca să clocotească 1 minut. Puteți face sosul în crăticioară și îl colcotiți un pic la foc mic. Sosul picant, dulce și acrișor este gata! L-am lăsat la răcit pe pervazul geamului ca să se îngroașe la loc, să redevină omogen și lucios.

Cum se face crusta crocantă din fulgi de cocos pentru creveții în stil asiatic?

Am scurs creveții de marinadă (într-o strecurătoare). Am pus 2 linguri de fulgi de cocos într-o farfurie adâncă și am tăvălit creveții marinați prin ei. Trebuie să fie bine înveliți de cocos! I-am aranjat pe o farfurie mare unsă cu puțin ulei și i-am pulverizat cu o cantitate mică de ulei de floarea soarelui.

Cum și câte minute se prăjesc creveții la air fryer (friteuză cu aer cald) sau la cuptor clasic?

Am testat mai multe branduri de air fryer (friteuze cu aer cald, fără ulei) și am decis că cel de la Cosori este „tata lor”! Eu am de peste 1 an acest model și-l folosesc intensiv. Pe lângă capacitatea mare a coșului (5,5 L – în care gatesc 4 porții de mâncare!), randamentul acestui air fryer este admirabil: rumenește cu adevarat, nu doar înăbușă! Și toate acestea cu foarte puțin ulei și în timp foarte scurt, de câteva minute! În ziua de azi, la costurile actuale ale energiei, nu merită să încingi cuptorul mare electric! Cosori este, practic, un mini cuptor electric eficient, cu consum mult mai mic și cu timp mai scurt de gătire. Găsiți și alte mărci de air fryer aici (la diferite prețuri).



Am preîncis air fryer-ul 5 minute la 205 C. Apoi am scos coșul fierbinte și am aranjat creveții în el. Am închis sertarul și am setat programul special pentru creveți: 6 minute la 190 C ( e pentru creveți simpli, fără crustă). După scurgerea acestui timp am considerat că, pentru a avea crustă cu adevărat crocantă, creveții la air fryer mai au nevoie de 2 minute la 205 C. Au ieșit perfect! Creveți la air frye cu crustă crocantă de fulgi de cocos!

Cum se coc creveții în crustă de cocos la cuptor?

Cuptoarele clasice trebuie bine preîncinse (15-20 min) la 220 C, cu ventilație. Creveții în crustă de cocos se așează pe o tavă așternută cu hârtie de copt, se stropesc cu ulei (ca mai sus) și se introduc pe șina cea mai de sus a cuptorului. Se rumenesc la 200 C timp de 8-11 minute sau până ce arată aproximativ ca cei de aici. Aveți grijă să nu le gătiți carnea prea mult! S-ar putea ca la cuptor crusta lor să nu se rumenească dar carnea să fie făcută!

Servire creveți cu usturoi și portocale în crustă crocantă – la air fryer sau la cuptor clasic

La masă! Cât de bine arată acești creveți cu usturoi și portocale! Chiar au crustă crocantă! Cărnița lor este fragedă, suculentă și excelent parfumată de la marinadă! Sosul de ardei iuți este lipicios și merge tare bine cu acești creveți la air fryer! Noi i-am devorat împreună cu o salată verde cu vinegretă simplă cu oțet. Puteți să-i asociați cu orez simplu fiert, tăieței de orez sau chiar cu pâine. Un fel delicios și rapid care se prepară în câteva minute!

Dacă sunteți amatori de creveți atunci aici găsiți niște paste simple și rapide, cu aceste crustacee.

Sau rețeta clasică de creveți la tigaie, cu lămâie, unt sau ulei și usturoi – vezi aici.

Aici găsiți mai multe rețete gătite la air fryer sau friteuză cu aer cald: legume, cărnuri și chiar deserturi!



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]