Creveți fierți, cu sos picant cu usturoi – cea mai simplă rețetă. Cum se fierb creveții congelați? Câte minute se gătesc creveții decorticați? Cum se prepară rapid creveții? Rețete cu fructe de mare. Gustare rece cu creveți și sos cu usturoi.
Zilele acestea am făcut acești creveți fierți pe care i-am mâncat împreună cu un sos grozav: un aioli cu anșoa, roșii uscate (în ulei) și sos de ardei iute – vă las rețeta mai jos. De câte ori merg în Olanda, la fiica mea, mănânc creveți din aceștia aproape zilnic. Mă refer la creveții natur, opăriți (blanșați) și ambalați direct pentru consum. În orice supermarket au cutii de 50-100-200 g cu acești creveți fragezi care au fost fierți în apă cu sare. Se găsesc și în Austria sau Germania. La noi rar găsești așa ceva… Da, avem și noi creveți cruzi proaspeți sau congelați dar pe care trebuie tu să-i prepari acasă. Riscul e să-i gătești prea mult și să-i transformi în gumă de șters. Dacă respectați această rețetă simplă veți mânca cei mai fragezi creveți!
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2-3 porții de creveți fierți cu sos picant.
Creveți fierți, cu sos picant cu usturoi – cea mai simplă rețetă
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 4 minute
Timp Total: 9 minute
Ingrediente:
Cum se fac acești creveți fierți, cu sos picant cu usturoi – cea mai simplă rețetă?
Ingrediente pentru creveți opăriți rapid
Am decongelat lent creveții în frigider (în ambalajul lor sau într-o pungă de plastic) după care i-am pus la scurs într-o strecurătoare. În 300 g de produs congelat am avut 16 creveți medii. Dacă aveți creveți întregi, atunci aceștia trebuie decorticați și eviscerați.
Câte minute se fierb creveții decongelați?
Am pus la fiert o oală cu 1 L de apă, 1 linguriță de sare și o felie de 1 cm de lămâie (cu tot cu coajă). Când apa a dat în clocot, am pus creveții la fiert. Din momentul în care i-am cufundat în apa clocotită am cronometrat 3 minute. Atât! Chiar dacă apa din jurul lor nu fierbe vizibil, ea este suficient de fierbinte pentru a găti creveții. Ei își schimbă culoarea: din albicioși sau gri devin oranj. Dacă aveți creveți mai mărunți atunci îi lăați doar 2 minute la opărit, iar dacă sunt mari (jumbo) atunci măriți timpul de gătire la 4 minute. De asemenea, dacă faceți cantități mai mari de creveți atunci măriți proproțional și cantitățile de apă și sare în care îi fierbeți.
Imediat am răsturnat totul într-o sită și am trecut rapid creveții fierți prin jet de apă rece care să le oprească gătirea. Apoi i-am lăsat la scurs în aceeași strecurătoare.
Acești creveți fierți în apă cu sare și răciți rapid se pot păstra la frigider 3-4 zile, în cutie de plastic cu capac. Ei pot fi folosiți la salate, se pot mânca cu maioneză sau alte sosuri (în sandvișuri), se pot folosi la canapeuri sau alte aperitive festive (vă las la final mai multe rețete).
Servire creveți fierți cu sos picant cu usturoi – cea mai simplă rețetă
Eu am ales să-i servesc cu un sos aioli picant: adică o maioneză cu usturoi în care am adăugat roșii deshidratate, sos iute Tabasco și fileuri de anșoa. Acest sos rece este cremos, gustos și se prepară în 2 minute – rețeta aici.
Nu mi-a rămas decât să aranjez câteva porții de creveți fierți cu sosul picant de mai sus și să le garnisesc cu niște roșioare cherry, cu cepșoară verde (chives) și cu felii de lămâie. Pâinea proaspătă sau prăjită merge perfect cu acest fel.
Nu vă pot descrie cât de fragezi și de suculenți sunt creveții opăriți rapid! Efectiv se topesc în gură! Sosul picant este fabulos și se potrivește perfect cu creveții! Iată cât de ușor și de repede se poate face o gustare rece cu creveți!
Tot cu acești creveți fierți se face și celebrul cocktail de creveți – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de creveți, vă las aici mai multe rețete cu aceste delicioase fructe de mare.