Reteta de creveti saganaki. Saganaki shrimps. Reteta greceasca de creveti saganaki. Cum se fac crevetii saganaki. Cum se curata crevetii.
Cum se prajesc crevetii? Cum se face sos de rosii cu feta si creveti. Creveti cu rosii si feta la cuptor.
Reteta de creveti Saganaki este cea mai indragita reteta la noi in casa. Am descoperit-o intr-o vacanta in Grecia si m-am indragostit de acest preparat.
Nimic nu mi se pare mai bun si mai usor de facut pentru cina decat o portie de creveti suculenti, aromati, imbracati in sos delicios de rosii.Denumirea preparatului vine de la vasul in care pregatiti (sagani) si in care se servesc direct pe masa.
Sub denumirea „saganaki” vei gasi si alte preparate (midii, peste, legume, branza – aceasta din urma este un fel de pane si obligatoriu din branzeturi precum graviera, kefalograviera sau kefalotyri).
Mai multe retete din bucataria greceasca gasesti daca dai click aici.
Majoritatea crevetilor sunt congelati la scurt timp dupa ce au fost prinsi, asa ca cele mai sigure preparate mi se par acestea, chiar daca arata mult mai apetisant cei prezentati in supermarketuri pe un pat de gheata.
Nu am certitudinea ca nu au stat prea mult timp dezghetati, asa ca ii prefer pe cei congelati.
Pentru ca reteta mea de creveti Saganaki sa fie savuroasa, cu gust ca la mama lor acasa, am ales cozi de creveti argentinieni de la Defish, pe care le gasesc savuroase si fragede.
Au gust si textura apropiata de cea a homarului.
Crevetii sunt roz in general dupa gatire, dar acestia au aceasta culoare in mod natural. Asta nu inseamna ca nu trebuie gatiti.
Sub brandul Defish gasiti produse sigure, de cea mai buna calitate, sanatoase si accesibile.
Produsele DeFisk le puteti cumpara din supermarketurile Kaufland, Carrefour, Mega Image etc. In aceasta perioada se desfasoara o campanie prin care poti castiga un citybreak in 2 intr-o tara mediteraneeana, dar si produse Defish si farfurii manifest.
Pentru a participa inscrii bonul cu cel putin un produs DeFish pe landing page de campanie sau prin SMS: https://defish.ro/dordevacanta.
Sper ca reteta mea te va inspira si vei avea si tu #dordevacanta.
Revenind la reteta de creveti Saganaki trebuie sa va spun ca se face foarte usor.
Dupa ce s-au decongelat ai nevoie de 10 minute sa ii pui la cuptor si alte 7-10 minute de coacere.
Pentru ca sa iti iasa savurosi, cu textura suculenta, trebuie sa urmezi cativa pasi:
Acestea fiind spuse iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de creveti Saganaki.
Ingrediente:
300 gcozi de creveti argentinieni cruzi DeFish
200 g feta
60 ml ulei de masline
50 ml ouzo
1 ceapa medie
3 catei mari de usturoi
300 g rosii
150 ml suc de rosii
1 ardei kapia mediu
1 ardei iute uscat sau 1/2 lingurita fulgi de ardei iute
sare
piper
patrunjel verde
PREPARARE:
Las pentru inceput modul de preparare in format video. Mai jos gasesti explicatiile scrise.
Iata si explicatiile scrise:
Am lasat cozile de creveti sa se dezghete peste noapte in frigider sau daca va grabiti le puneti in apa rece o ora.
Mi-am pregatit ingredientele la indemana pentru ca totul sa mearga rapid. Am tocat o ceapa medie si cateii de usturoi cat mai marunt posibil.
Am tocat rosiile in cuburi mici, apoi ardeiul kapia si ardeiul iute uscat.
Am decorticat cozile de creveti, dar am lasat ultimul segment pentru mai mult gust, dar si aspect.
Cu un cutit ascutit am facut o incizie superficiala pe spatele crevetilor si am scos tractul intestinal.
Am incins 30 ml ulei de masline intr-o tigaie larga si incapatoare, apoi am calit ceapa. Cand a devenit sticloasa am adaugat usturoiul si am mai sotat in jur de 30 secunde, apoi am pus rosiile, putin suc de rosii, ardeiul kapia si cel iute.
Am asezonat cu sare si piper si am lasat pe foc pana cand s-a ingrosat sosul iar ardeiul kapia s-a inmuiat. Daca scade si se ingroasa prea repede mai poti adauga putina apa.
Am pus la incins ulei de masline. In acest timp am clatit crevetii in apa rece, i-am pus pe o farfurie si i-am tamponat cu un servet de hartie absorbant.
I-am prajit in jur 45 secunde pe fiecare parte, apoi am turnat ouzo.
Am mai lasat cateva secunde si am luat de pe foc.
Am turnat sosul intr-un vas termorezistent, am pus crevetii, apoi am sfaramat feta.
Am pus vasul in cuptorul preincalzit la 200°C, fara ventilatie, pentru 7-10 minute. Cand am scos din cuptor am presarat patrunjel verde.
Au iesit atat de buni acesti creveti Saganaki incat nu a ramas nimic in mai putin de 30 minute.
I-am mancat cu paine prajita, dar puteti avea alaturi pitta greceasca sau orzo.
Sper ca ti-am facut pofta si vei incerca si tu reteta curand.