Csipetke galuste din faina unguresti este o delicioasa specialitate ungureasca, care se regaseste adesea in mancarurile traditionale ale acestei tari dar si in Ardeal.
Aceste galuste sunt realizate din faina si sunt taiate cu cutitul in forma de mici cubulete sau bastonase.
Ele sunt ideale pentru a fi adaugate in gulasul unguresc sau alte mancaruri cu sos de carne, sau chiar pentru a fi servite ca o garnitura distincta.
Reteta nu este prea complicata si poate fi pregatita cu usurinta acasa, iar csipetkele pot fi pastrate uscate timp de cateva zile pana la fierbere.
Aceste galuste sunt foarte versatile si pot fi preparate in multe feluri, in functie de preferintele culinare.
Csipetkele sunt foarte apreciate de unguri si sunt considerate un adevarat simbol al bucatariei traditionale a acestei tari.
Timp de preparare
10 minute
Timp de gatire
15 minute
Timp Total
25 minute
Nr. Portii: 8 portii
Ingrediente
Pentru compozitie:
Pentru intins
Mod de preparare csipetke galuste de faina unguresti
Se bate un ou cu furculita, se adauga sarea si apoi se adauga treptat faina. Cand nu se mai poate amesteca cu furculita, se framanta cu mana pana se obtine un aluat compact, moale. Aluatul acesta este mult mai tare decat cel de galuste de faina clasice – acela se portioneza cu lingura.
Daca e nevoie se mai adauga un pic de faina, dar in general pun faina pe masa de lucru si mai framant un pic, aluatul mai luand un pic de faina daca are nevoie.
Modelare csipetke galuste de faina unguresti
Aluatul se imparte in 3-4 bucati si din fiecare bucata se formeza baghete (bastoane) lungi, bine infainate, care sa aiba diametrul de aproximativ 8-10 mm.
Cu ajutorul unui cutit mare si ascutit se taie bucatele de cate 1 cm.
Se infaineaza in permanenta pentru ca si locul unde e taietura sa fie pudrata cu faina, altfel se lipesc.
Pastrare si gatire csipetke galuste de faina unguresti
Csipetke se pun pe o tava daca doriti sa le fierbeti imediat sau pe un stergar curat daca le veti gati peste cateva zile.
Daca le gatiti imediat ele vor avea nevoie de 15 minute de fierbere – direct in mancarea respectiva (care trebuie sa aiba sos).
Daca le uscati, ele vor fierbe in 30-40 de minute.
Eu am lasat csipetke la zvantat pe o fata de masa bine infainata si am avut grija in prima zi sa le misc de 3-4 ori ca sa se usuce pe toate partile si sa nu se lipeasca.
Dupa 2-3 zile se pot aseza in saculeti de panza si se pastreaza in camara pana este nevoie de ele.