Cum se coc corect ardeii? Sfaturi și metode. Ardei copți pe plită, la grătar sau la cuptor. Cum coacem ardeii grași, gogoșarii sau kapia pentru salată sau pentru iarnă? Cum se decojesc ușor ardeii copți? Rețete cu ardei sau gogoșari. Rețete cu ardei copți.
Sunt mare amatoare de ardei copți datorită aromei specifice de fum pe care o au. Îmi plac atât ardeii grași albi cât și gogoșarii sau ardeii kapia. Îmi vine să fug când aud că unii nu fac ardei copți pentru că îi deranjează fumul din bucătărie… Mda, unele cucoane au bucătării de decor în care-și fac maximum un ceai sau o cafea. Respect această opțiune a lor dar să nu vină să-mi explice că vinetele și ardeii înăbușiți la cuptor sau, doamne ferește, chiar fierți-opăriți au același gust! Am văzut vinete „coapte” la cuptor și m-am îngrozit: erau maronii, cu coajă moale și fleșcăite ca niște beșici dezumflate. Acolo nu e nici gust și nici aromă… doar o vânătă fiartă în suc propriu.
Pentru a obține un ardei copt aromat și gustos trebuie însă să respectăm câteva reguli simple. Recomand ca procesul de coacere să aibă loc pe grătar (cu cărbuni, lemne sau electric) sau pe plită (cu gaz, electrică sau cu inducție). In extremis se pot coace ardeii și la cuptor însă rezultatul nu va fi chiar același. Gustul și aroma acestor ardei copți vin de la zonele carbonizate ale cojii – acele pete negre, arse. Dacă acestea nu sunt prezente… vorbim despre ardei înăbușiți care au gust de tocană, nu de ardei copt. Pe scurt: orice variantă veți alege, tot veți avea miros de ardei copți în bucătărie!
Am povestit pe larg despre aceste aspecte în cadrul rețetei de vinete coapte – vezi aici.
Cât scad ardeii sau gogoșarii la copt?
Țineți cont de faptul că după coacere, decojire și curățare de cotoare și sâmburi veți rămâne cu 1/2 din cantitatea inițială de ardei cruzi. Deci din 1 kg de ardei cruzi rămân cca. 500 g de ardei copți curățați. Ca idee, din 1,2 kg de ardei cruzi ies 2 borcane de 300 ml cu ardei copți pentru iarnă (rețeta aici). Dacă-i puneți la congelator e mai simplu pentru că puteți face pungi mai mari sau mici, după nevoi.
Alegeți ardei mai cărnoși, cu pulpa mai groasă și oarecum drepți (nu încovoiați). Gogoșarii au randament mai bun dar se coc mai dificil datorită formei neregulate (se rostogolesc, sunt greu de fixat în anumite poziții pentru coacere uniformă).
În cele ce urmează voi detalia mai multe metode de coacere a ardeilor. la final vă las și mai multe rețete care includ ardein copți. Cantitățile sunt după nevoile fiecăruia.
Cum se coc corect ardeii? Sfaturi și metode. Ardei copți pe plită, la grătar sau la cuptor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 15 minute
Timp Total: 25 minute
Ingrediente:
Cum se coc corect ardeii? Sfaturi și metode.
Iată ardei grași albi și kapia pregătiți pentru coacere. I-am ales astfel încât să fie cât mai drepți deoarece ardeii încovoiați sunt greu de întors pe toate părțile iar coacere lor nu este uniformă.
Am spălat ardeii întregi cu apă rece și i-am scurs bine de tot într-o strecurătoare mare. Aceștia pot fi stropiți cu chimicale și e mai bine să le dăm o clătire înainte de coacere.
Cum se coc ardeii pe plită (pe aragaz)?
Ardei copți pe tablă metalică sau sită (tablă perforată)
Primul lucru este să vă izolați bine aragazul cu folie de aluminiu deoarece mai picură zeamă din ardeii copți și se arde (formează niște pete greu de curățat).
Eu am aragaz cu 5 ochiuri și folosesc fie table simple (discuri metalice), fie site (table perforate). Lucrez la foc mare și supraveghez coacerea ardeilor. Aceștia trebuie întorși și copți pe fiecare față.
Apoi mut ardeii copți într-o oală adâncă, îi presar cu sare și îi acopăr cu un capac. Nu îi scot în pungi sau castroane de plastic deoarece acestea se pot topi de la ardeii fierbinți! Astfel ei vor transpira în suc propriu și vor fi mai ușor de decojit. Continui coacerea celorlalți ardei pe care îi pune apoi peste cei din oală. Putem să-i lăsăm acolo și până a doua zi, nu e grabă cu decojitul.
Iată și ardei kapia copți.
Pe aceștia i-am scos într-o tavă și i-am presărat cu sare. Apoi am tras o folie de aluminiu peste tavă pentru a se crea aburul necesar.
Am pomenit mai sus de gogoșari care sunt cărnoși și au randament bun (nu scad atât de mult prin coacere). Trebuie avută răbdare cu ei pentru că nu stau ca lumea pe site și o mai iau la vale…
Aici se vede cum am proptit gogoșarii de ardeii din jur. Trebuie copți și pe laterale dar și pe partea cu codița.
Și pe aceștia îi scot în vase metalice, îi presar cu sare și îi acopăr cu capac sau folie de aluminiu.
Ardei copți în tavă așezată pe ochiul aragazului sau pe plită electrică sau cu inducție
ePofta.ro (co-autoarea ePoftă.ro) folosește o tavă mai proastă pentru coacerea ardeilor. O așază pe ochiul aragazului și coace ardeii și vinetele în ea. Nu se scurge nimic pe plită! Bineînțeles că tava este goală, fără ulei! Coacem ardei, nu-i prăjim! Metoda aceasta este indicată și pentru plitele electrice sau cele cu inducție. La plitele cu inducție este obligatoriu ca tava să fie una compatibilă cu ele. Dacă nu aveți așa ceva puteți folosi o tigaie mai proastă care merge pe plita cu inducție.
Și în acest caz se lucrează cu foc mare și se întorc ardeii pe toate părțile pentru a se coace uniform.
La final ardeii copți se transferă în altă tavă sau oală, se presară cu sare și se acoperă cu capac.
Cum se coc ardeii la grătar cu jar (lemn, cărbuni) sau electric?
Ei, da! de departe cea mai faină metodă este coacerea ardeilor pe grătar în aer liber. Nu toată lumea are curte sau grădină așa că această variantă nu este accesibilă tuturor. Poate reușiți să coaceți ardei pe balcon dacă nu deranjați vecinii, bineînțeles. Poza de mai jos este de la rețeta de ajvar macedonean (vezi aici) la care am folosit vinete și ardei grași. Am avut un grătar destul de mic cu un jar bun din cărbuni. Normal că ardeii se coc de 3 ori mai repede decât vinetele și trebuie supravegheați și întorși pe toate părțile.
Aici sunt ardei grași și kapia puși la copt cu altă ocazie, pe grătarul mare construit din grădina Dianei.
Vedeți că ardeii sunt bine înnegriți și moi.
După coacere i-am pus tot așa cu sare și cu capac.
Ardeii copți pe grătar electric se fac foarte greu deoarece acest gen de grătare sunt prevăzute cu termostat care tot cuplează și decuplează alimentarea cu curent. Am încercat mai demult această variantă și m-am plcitisit de cât a durat coacerea lor. Ardeii se înmoaie excesiv, apoi se usucă și într-un târziu se și coc.
Ardei copți la cuptor – cum se coc ardeii la cuptor?
Coacere ardei la cuptor atârnați cu agrafe de birou (metodă nerecomandată)
Cea mai aiurită metodă de coacere este cea cu ardeii atârnați cu agrafe de birou de grilajul cuptorului. O tâmpenie mai mare n-am văzut! ePofta.ro a vrut neapărat să o testeze tocmai pentru a confirma faptul că metoda aceasta (care a făcut furori pe internet!) este complet deplasată și contraproductivă. În primul rând durează mult până fixezi fiecare agrafă de birou de cozile ardeilor (care sunt, de multe ori lemnoase). Pierzi vreme aiurea. Mai sunt și ardei cu codițele retezate pe care nu ai cum să-i coci așa.
Apoi vine partea cu atârnatul ardeilor de grilajul cuptorului. Unul câte unul… altă pierdere de vreme. Grilajul trebuie scos din cuptor și cineva trebuie să-l țină până îl „împodobești” cu ardei sau să-l proptești între 2 obiecte înalte. Ea a făcut testul cu 2 ardei. A încins bine cuptorul la 220 C cu ventilație și a băgat grilajul cu ardeii la copt pe șina cea de mai sus deoarece sub ardei trebuie pusă o tavă în care se scurgă zeama. Bineînțeles că tava se tapetează cu hârtie de copt pentru că altfel se va arde toată zeama în ea și va fi greu de curățat. Am citi și variante în care nu se punea niciun fel de tavă Mari gospodine sunt pe internet!
Deoarece ardeii sunt foarte aproape de tavanul cuptorului este clar că ei se vor coace neuniform: se ard sus și jos rămân fierți. Vai de ei!
În tava de jos se adună destul de multă zeamă care se evaporă și se arde. Dacă nu puneți hârtie de copt e jale. Dacă puneți tavă cu apă aceasta se va transforma în aburi care împiedică coacerea propriu-zisă a ardeilor. Altă prostie care va duce la niște ardei înăbușiți.
Concluzie: metoda coacerii ardeilor la cuptor atârnați cu agrafe de birou este proastă. Este o pierdere de timp iar rezultatul este nesatisfăcător. Myth busted
Coacere jumătăți de ardei la cuptor sub grill (metodă recomandată)
Ei bine, există totuși o metodă oarecum satisfăcătoare de coacere a ardeilor sau gogoșarilor la cuptor. Am citit prima dată despre ea pe blogul prietenei mele Laura Laurențiu și am și aplicat-o la zacusca dietetică (rețeta aici). Ardeii spălați se taie în jumătăți pe lung, se curăța de cotoare și sîmburi și se pun cu coaja în sus pe o tavă așternută cu hârtie de copt. În poza de mai jos vedeți și cubulețe de vinete și feii de ceapă. Voi umpleți tava doar cu jumătăți de ardei.
Am preîncins cuptorul la 220 C cu ventilație (treapta maximă la cele cu gaz) și am pus tava pe șina cea mai de sus. În 25-30 de minute ardeii au fost copți, cu coaja înnegrită pe alocuri. Chiar mirosea fain a ardei copți în bucătărie! Puteți accelera rumenirea ardeilor prin folosirea funcție „grill” a cuptorului. În acest caz stați cu ochii pe ardei pentru că se pot face scrum în câteva minute sau mutați tava pe șina din mijloc a cuptorului.
În plus, aceste jumătăți de ardei copt se decojesc foarte ușor imediat după răcorire. Pielița subțire iese una-doua prin simpla tragere de pe pulpa ardeiului.
Așa arată fâșiile de ardei copți la cuptor. Miros și au gust de ardei copt, nu fiert.
Cum se decojesc ușor ardeii copți?
De obicei decojesc ardeii copți după ce se răcoresc în vasele acoperite în care i-am pus după coacere. Metoda clasică: țin ardeiul de codiță cu mâna stângă și cu dreapta îl decojesc. Am la îndemână un bol cu apă rece pentru clătirea degetelor. Apoi îi așez pe un tocător, îi despic pe lung cu cuțitul și le îndepărtez cotorul. Sâmburii rămași pe pulpa ardeilor îi răzuiesc ușor cu dosul cuțitului. Apoi colectez fâșiile curate de ardei copt într-un recipient curat.
Nu clătim ardeii copți sub jet de apă deoarece vom pierde mare parte din gustul și aroma lor! Nici vinetele nu se decojesc sub jet de apă din aceleași motive.
Ardeii copți și decojiți pot fi păstrați la frigider 3-4 zile (în pungă sau cutie de plastic închisă). Aveți timp să vă hotărâți ce să preparați din ei.
Concluzii cu privire la ardeii copți prin diferite metode
Nu există ardei copți fără miros în bucătărie sau curte/grădină. Coacerea lor se face la foc mare pentru a grăbi carbonizarea cojii și pentru a păstra cât mai multă pulpă. Dacă coacem ardeii la foc mic ei se vor deshidrata și vom rămâne cu mai nimic din pulpa lor.
Dacă tot cheltuim sume destul de mari pe materia primă ar fi bine să nu ne batem joc de ea și de timpul nostru.
Rețete cu ardei copți
Cred că v-am convins cu articolul de mai sus și că acum știți cum se coc corect ardeii
Aici găsiți mai multe rețete cu ardei copți