Dovlecei pane de post cu usturoi și crustă crocantă – rețeta la cuptor sau la air fryer. Sticks de dovlecei (zucchini) marinate cu usturoi și ierburi aromatice, în stil italian. Cum se fac dovleceii pane fără ou? Cum se prăjesc dovleceii la air fryer?
Foarte gustoși au ieșit acești dovlecei pane de post! Au avut crustă crocantă, fain rumenită și miez moale, extra parfumat de la usturoi și de la ierburile aromatice. Am mers în direcția mediteraneeană și am folosit coajă rasă de lămâie, oregano și busuioc uscate, pe lângă clasicul usturoi. Practic am făcut niște sticks de dovlecel la air fryer (friteuză cu aer cald) sau la cuptor (dacă nu dispuneți de acest aparat). O salată verde cu roșii, ceapă verde și vinegretă simplă a acompaniat perfect acest fel vegan! În plus, cantitatea de ulei folosită fiind foarte mică, putem vorbi despre un fel dietetic.
Da, se pot numi dovlecei pane deoarece crusta lor conține pesmet! Insist asupra acestui aspect deoarece multă lume numește „pane” preparate care nu au pesmet și este complet eronat.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2 porții de dovlecei pane de post. Puteți multiplica ingredientele după nevoi.
Dovlecei pane de post cu usturoi și crustă crocantă – rețeta la cuptor sau la air fryer
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 30 minute
Ingrediente:
Cum se fac Dovlecei pane de post cu usturoi și crustă crocantă – rețeta la cuptor sau la air fryer?
Ingrediente pentru sticksuri de dovlecel marinate cu ulei cu usturoi și ierburi aromatice
Am folosit un dovlecel mare cu coajă verde închis (zucchini) deoarece are pulpa mai fermă și mai puțin apoasă decât cea a dovleceilor cu coajă verde deschis. În plus, coaja lui nu este amară și ei nu trebuie decojit. L-am spălat, l-am șters și i-am ajustat capetele.
Apoi l-am tăiat în 2 pe lat (am obținut 2 cilindri) pe care i-am despicat, pe lung, în 2 și apoi încă o dată în 2. Iată cele 8 sticks de dovlecel!
Ca să le dau gust și ca să mai scap de apa din ele, am sărat bucățile de dovlecei și le-am lăsat la scurs 15 minute, într-o strecurătoare. Apoi le-am stors ușor în palme și le-am zvântat pe mai multe șervete absorbante de bucătărie. Când facem preparate pane ne dorim o crustă crocantă, nu-i așa? Ei bine, apa (umiditatea) este inamicul acesteia! De aceea este indicat să scăpăm de cât mai mult lichid din preparate.
Cum se face marinada aromată cu busuioc, oregano și usturoi?
Până s-au mai zvântat bucățile de dovlecel m-am ocupat de marinada aromată. Dovleceii nu prea au gust și arome proprii și pot fi ajutați în diferite moduri. Am pus uleiul de măsline într-un mic bol și mi-am pregătit usturoiul granulat, oregano și busuiocul uscate. Usturoiul crud (tocat) riscă să se ardă deoarece conține zaharuri. La genul acesta de rețete prefer să-l folosesc pe cel granulat.
Am amestecat ierburile și usturoiul cu uleiul de măsline și am mai pus un pic de sare. Marinada aromată pentru dovlecei este gata!
Mod de preparare dovlecel pane de post
Cum se marinează dovleceii în ulei aromat?
Am așezat dovleceii, bine zvântați, pe o farfurie curată.
I-am trecut prin marinada de ulei cu ierburi aromatice și usturoi și i-am lăsat pe farfurie vreo 5 minute ca aromele să pătrundă un pic în ei. Pentru că nu folosim ou (fiind vorba despre dovlecei pane de post) acest ulei ne ajută la crusta de pesmet: grație lui aceasta aderă la dovlecei. Marinada rămasă se poate folosi la salată de roșii, salată verde etc.
Cum se face crusta (panada) de pesmet a dovleceilor?
Într-o cutie am pus pesmetul. Peste el am ras coaja de la 1/2 de lămâie și am amestecat totul cu degetele.
Ce arome proaspete dă coaja rasă de lămâie!
Am tăvălit bine fiecare stick de dovleces prin panada aromată și i-am așezat pe farfurie.
Câte minute și la ce temperatură se prăjesc acești dovlecei pane de post la air fryer (friteuză cu aer cald) sau la cuptor?
Am preîncins air fryer-ul meu Cosori timp de 5 minute la 205 C (are funcție presetată de încingere). Apoi am uns coșulețul fierbinte cu pensula înmuiată în puțin ulei (simplu, nu marinadă!) și am aranjat bucățile de dovlecel pane, cu spații între ele. Asta ca să poată circula bine curenții de aer cald. Apoi am setat prima etapă de coacere: 15 minute la 180 C.
După scurgerea acestui timp am verificat gradul de rumenire al acestor dovlecei pane de post și am decis că mai au nevoie de o a doua etapă de coacere: 5 minute la 200 C. Nu vă pot descrie aromele din bucătărie! Miroase grozav de bine a usturoi, a busuioc și oregano și a pesmet rumenit! Gata! Dovleceii sunt perfect gătiți: au crustă aurie și crocantă!
Coacerea dovleceilor pane la cuptor
Dacă nu dispuneți de un air fryer, atunci puteți coace dovleceii pane la cuptor. Acesta trebuie preîncins la 200 C. Dovleceii se pun pe o tavă așternută cu hârtie de copt și se coc cca. 30 de minute. Am făcut mai demult alți dovlecei pane de post, la cuptor – vezi aici rețeta. Aceștia au fost tăiați în rondele și au avut o crustă picantă (cu boia, chili, chimen, usturoi etc), foarte aromată și ea.
Servire dovlecei pane de post cu usturoi și crustă crocantă – rețeta la cuptor sau la air fryer
Acești dovlecei pane de post merg tare bine cu o salată simplă (vezi aici cum o fac). Cine dorește poate să-i stropească cu un pic de mujdei, direct în farfurie, dar acesta afectează crusta crocantă: o înmoaie.
Iată și o secțiune printr-un stick de dovlecel pane: are miezul moale, cremos și dulceag. Aromele de usturoi și ierburi aromatice au pătruns în miez și l-au făcut deosebit de savuros. Noi i-am mâncat cu felii de pâine proaspătă dar merg bine și cu un orez simplu fiert în apă cu sare sau, de ce nu, cu o mămăliguță caldă.
Vă recomand și o altă variantă de sticks de dovlecei la cuptor (nu de post) în crustă crocantă de fulgi de porumb – vezi aici.
Pentru cei ce nu țin post avem rețeta clasică de dovlecei pane cu crusta din făină, ou și pesmet – rețeta aici.
Și o altă rețetă grozavă: dovlecei în crustă de aluat de clătite cu lapte sau bere și brânză – vezi aici. Aceștia nu se pot numi pane pentru că nu au pesmet.
Aici găsiți mai multe rețete gătite la air fryer sau friteuză cu aer cald: legume, cărnuri și chiar deserturi!