Dressing de iaurt cu usturoi și lămâie – rețeta de sos pentru salată verde, rucola sau valerianella
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Dressing de iaurt cu usturoi și lămâie – rețeta de sos pentru salată verde, rucola sau valerianella5 (1)

Dressing de iaurt cu usturoi și lămâie – rețeta de sos pentru salată verde, rucola sau valerianella. Cum se face un sos cremos și aromat pentru salată? Rețete de salată. Rețete de dressinguri și sosuri.

Fac foarte des salate și-mi place să variez sosurile tocmai pentru a nu crea monotonie. La fel și frunzele care compun salata pot fi combinate: salată verde clasică sau creață, frunze de baby spanac, valerianella (nu valeriană pentru ca este cu totul altă plantă cu uz medicinal), salată romaine (romană) sau rucola. Toate acestea pot fi mâncate ca atare, împreună cu felii de pâine proaspătă (în special cu baghetă crocantă – vezi aici rețeta) sau fi servite alături de fripturi.

Unul dintre cele mai simple dressinguri este cel din iaurt cu usturoi și lămâie și nu credeam că va trebui să scriu rețeta acestuia. Dar cum am tot primit întrebări de la cititori iată că a venit și acest moment și ne-am hotărât să scriem rețeta.

Ce este un dressing sau un sos pentru salată?

Înainte de toate să vedem ce este un dressing. Conform dex:

DRESSING s.n. Sos rece pe bază de vinegretă sau maioneză, folosit pentru asezonarea salatelor; engl. dressing.

Astfel în limba româna s-ar traduce cu sos de iaurt. Mult mai încetățenită este însă denumirea de dressing și cred că toată lumea știe despre ce este vorba.



Dressingul poate fi preparat și în cantități mai mari deoarece poate fi păstrat 2-3 zile la frigider, în borcan închis. Este important ca el să fie turnat peste salată doar în momentul servirii pentru ca frunzele acesteia să fie cât mai crocante. Orice salată care este stropită cu sos sau vinegretă începe să se înmoaie datorită acțiunii acidului (oțet, zeamă de lămâie etc) asupra frunzelor.

O altă variantă de sos simplu pentru salată este vinegreta care se prepară cu oțet și ulei. O fac des pentru salata de varză (vezi aici) sau de ardei copți (vezi aici).

Vă las ingredientele pentru 2-3 porții de dressing de iaurt cu usturoi și lamâie iar voi le puteți multiplica după nevoi.

Dressing de iaurt cu usturoi și lămâie – rețeta de sos pentru salată verde, rucola sau valerianella

Timp de preparare: 5 minute

Timp de gatire

Timp Total

5 minute

Ingrediente:

 

Cum se face dressing de iaurt cu usturoi și lămâie – rețeta de sos pentru salată verde, rucola sau valerianella?

Ingrediente pentru dressing de iaurt sau sos pentru salată

Pentru dressing pregătim toate ingredientele. Eu am folosit iaurt natural simplu de la un producator local, un iaurt obisnuit cu 3,5% grăsime. Mi-am pregătit și uleiul de măsline, lămâia, puțină coajă rasă de lămâie, mărarul și germenii.



Preparare sos pentru salată

În bolul unui procesor mic adăugăm ingredientele de mai sus (am păstrat un fir de mărar pentru decor). Eu am adăugat și o lingură de germeni de ridichi care dau dressingului o notă proaspătă, ușor picantă. Puteți încerca și cu germeni de praz care au aromă de ceapă.

Am pornit procesorul 20 de secunde si… gata. Am gustat și am asezonat dressingul cu sare și cu un strop de piper negru proaspăt măcinat.

Ce fain și ușurel este acest sos! Decât să apelați la variante în plicuri sau sticle cumpărate din supermarket mai bine faceți sosul în casă folosinf ingrediente naturale.

Așa cum am zis și în introducere, sosul poate fi pus în borcan și păstrat la frigider 2-3 zile.

Cum se montează o salată rucola cu dressing de iaurt cu usturoi și lămâie?

Am spălat bine salata și am zvântat-o cu centrifuga specială pentru salate. Dacă nu aveți așa ceva trebuie să lăsați frunzele de salată la scurs într-o strecurătoare. Este important ca ele să fie bine zvântate ca să nu se dilueze dressingul de la eventualele picături de apă de pe ele.



Am pregătit și salata, de data aceasta ruccola și am turnat dressingul peste ea.

Deasupra am presărati câteva fire de creson, de germeni de ridichi dar și de mărar verde tocat.

Noi am mâncat la prânz această salată minunată alaturi de niște cartofi prăjiți la cuptor cu ierburi aromatice (rețeta aici).

Dacă sunteți amatori de salate atunci vă mai recomand o salată valerianella cu dressing de portocale, nucă și brânză albastră – vezi aici.

Sau un dressing rapid cu muștar care se prepară la borcan – vezi aici.



Să încercați și voi acest dressing de iaurt cu usturoi și lămâie pentru că este rapid, răcoritor și extrem de gustos!

Aici găsiți mai multe rețete de dressinguri, sosuri reci și calde, marinade pentru carne etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]