Drob de miel traditional romanesc
5 (5)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Drob de miel traditional romanesc5 (5)

Drob de miel traditional romanesc care nu lipseste de pe masa de Paste. Este un preparat complex, cu o multime de ingrediente si o tehnica de preparare specifica, care il face un deliciu in adevaratul sens al cuvantului. Daca vrei sa iti impresionezi familia sau prietenii cu un drob delicios si autentic, reteta noastra este exact ceea ce ai nevoie.

In ceea ce priveste ingredientele, avem nevoie de organe de miel sau porc, ceapa verde si usturoi verde, ulei, sare, piper, felii de paine inmuiate si stoarse, verdeata (patrunjel, marar), oua crude si, bineinteles, prapure. In plus, vom folosi oua fierte tari care vor fi asezate in mijlocul drobului, pentru a-l face si mai gustos si aspectuos.

Unul dintre secretele unui drob reusit consta in pregatirea corecta a organelor, care trebuie sa fie calite, nu fierte in apa. In acest fel, textura lor va fi mult mai placuta, iar drobul va fi mai cremos si mai aromat. Este important sa tinem cont si de faptul ca organele au timpi de fierbere diferiti, iar ficatul trebuie sa fie gatit separat, pentru a nu se usca sau a-si pierde din aroma.

E o diferenta de la cer la pamant intre cele doua metode si va indemn din tot sufletul sa o incercati pe cea care presupune calirea organelor si a cepei.

drob de miel traditional romanesc

De ce am ales sa refac reteta? Nu am modificat nimic cu privire la ingrediente sau tehnica de preparare a drobului ci doar i-am dat alta forma de prezentare: cea rasturnata din forma de chec si avand cateva oua fierte la mijloc.

Nu stiu de ce a devenit acest model atat de indragit la noi…  Nu prea are noima punerea oualor fierte in drob atata timp cat pe masa de Pasti sunt deja oua incondeiate pe care le mancam dupa ce le ciocnim. Pentru ce sa mai incarcam drobul cu alte oua? Mister!

Pentru cei care nu mananca miel de Pasti gasiti pe ePofta.ro si retetele de drob de porc sau vitel, pe cea de drob din ficat de pui cu inimi si pipote sau pe cea de mini droburi de pui cu ficat, ciuperci și ouă coapte în forme individuale.

Toate sunt preparate urmand aceleasi principii iar rezultatul este fabulor in ambele cazuri.



Din cantitatile de mai jos rezulta un drob traditional suficient pentru 10-12 portii. Forma potrivita este una de chec de 30 x 12 cm si are inaltime de 8 cm.

In poze vedeti cum am facut acest drob si intr-o forma mai mica (de 20 x 12) pentru ca o parte din compozitie am folosit-o si la alta reteta – cea de drob in foi de placinta.

Timp de preparare
60 minute

Timp de gatire
45 minute

Timp Total
1 ora 45 minute

Portii: 10-12 portii

Ingrediente drob de miel traditional:



In plus:

Cum se face drobul de miel traditional reteta veche pas cu pas?

Ingrediente pentru drob de miel, porc sau pui?

Am avut organe de miel proaspete: plaman, inimia, splina, rinichi si ficat. Prapurele se pune intr-un castronas cu apa si se pastreaza la rece pana ii vine randul.

Inima am taiat-o pe lung si am clatit-o de cheaguri. Rinichii i-am despicat pe lung si i-am tinut 15 minute in apa rece cu putina zeama de lamaie (in caz ca au miros de urina). Puteti face acest drob cu organe de porc sau vitel – exact aceleasi.

Mi-am pregatit si legaturile de ceapa si usturoi verde. Eu am facut cantitate dubla (2 droburi).

Am taiat apoi organele in cuburi 3-4 cm sau felii maricele. Am pus deoparte rinichii si ficatul, acestia intrand la gatit mai tarziu.

Cum se pregatesc organele pentru drob? Se oparesc sau se calesc cu ceapa si ulei?



Deja v-am spus in introducere ca cea mai buna cale este calirea organelor in ulei, impreuna cu ceapa si usturoiul verde.

Asa ca am taiat in rondele partea alba a cepei si usturoiului (cozile le las pentru final) si am ales o cratita larga in care le-am pus.

Am turnat si uleiul deasupra si am pornit focul de sub cratita (la mediu).

Am acoperit totul cu capac si am inabusit ceapa si usturoiul (fara sa le ard!) timp de 3-4 minute. NU se pune sare pentru ca aceasta va intari organele!

Am pus inima, plamanii si splina si am amestecat bine. Le-am lasat la calit 6-7 minute, cu capac pus pe intredeschis.

Apoi am pus si rinichii si ficatul. Ei au nevoie de mult mai putin timp de calire.

Am acoperit iar cratita si am lasat totul alte 5 minute la inabusit cu capac si 5 minute fara capac (ca sa scada un pic).

Vai, cat de bine miroase in bucatarie… a tocanita de ficat cu ceapa.



In final am pus si cozile verzi de ceapa si usturoi si le-am calit 1 minut.

Apoi am stins focul de sub cratita.

Bucatile de organe trebuie sa fie moi si fragede, nu uscate! Ele se vor mai gati si in cuptor.

Cand se asezoneaza compozitia?

Ca sa nu se intareasca organele va trebui sa saram drobul la final, dupa ce am stins focul.

Am presarat totul cu generozitate cu sare si piper negru proaspat macinat.



Piperul trebuie pus din abundenta pentru ca merge grozav cu pastetele de ficat sau cu drobul si nimic nu e mai trist decat un drob fad.

Gustati si de sare si puneti in plus decat normal. Ea se va mai dilua si cu ouale crude precum si cu verdeata ce urmeaza sa mai fie pusa.

Cine doreste poate pune si putina nucsoara rasa, ienibahar sau coriandru.

Eu prefer drobul doar cu sare si piper, ceapa si usturoi. Suficient!

Am lasat drobul la racorit 1 ora.

Cum se macina si asezoneaza drobul traditional?

Unele retete prevad tocarea organelor din cutit insa eu am o sita mai mare la masina de tocat carne si o folosesc pe aceea.

Nu fac pasta fina din organe ci un drob cu bucatele care se simt si se vad.

Pont: pentru curatarea masinii de tocat inchei cu trecerea prin ea a 2 felii de paine inmuiata si stoarsa.



Ea va face drobul mai pufos – ca la chiftele.

Apoi am spart ouale crude – eu am pus 3 oua la cantitate dubla de drob (am zis ca am facut mai mult).

Pentru jumatate de portie ajung 1-2 oua (depinde de dimensiuni).

Am mai pus sare si piper negru proaspat macinat precum si verdeata multa tocata – patrunjel si marar verde.

Am amestecat totul bine. Compozitia trebuie sa fie moale, cremoasa. Daca este cazul, mai puteti pune 1 ou crud.

Cum se pune drobul in forma cu prapure?

Mi-am pregatit forma de chec si castronul cu prapurele.

Am scurs prapurele de apa si l-am intins cat am putut de bine astfel incat sa tapetez cu el interiorul formei si sa mai si atarne peste marginile ei.

Forma nu trebuie unsa pentru ca prapurele este gras si lasa suficienta grasime.



Am pus un strat de 1/2 din compozitie pe fundul formei.

Deasupra am aranjat cateva oua fierte (pe lung). Eu fierb ouale 6 minute – cronometrate din momentul in care incep sa fiarba.

Daca forma e de 30 cm va pot intra 4 oua fierte.

Am completat cu restul de compozitie, am nivelat totul cu o spatula si am tras deasupra marginile de prapure care atarnau peste pereti.

Daca nu aveti prapure trebuie sa tapetati forma cu hartie de copt si sa ungeti suprafata drobului cu putin ulei.

Variantă: puteți facei mini droburi învelite individual în prapur.



Cum se coace?

Am preincins cuptorul la 180 C cu ventilatie (treapta medie spre inalta la cele cu gaz).

Ar fi bine sa puneti tavita cu drob intr-una mai mare deoarece va curge pe la incheieturi si va veti umple cuptorul de grasime arsa!

Am copt drobul 45-50 de minute pana ce s-a rumenit frumos.

Cum se serveste?

Drobul se lasa la racorit in forma timp  de 3-4 ore (pana ajunge la temperatura camerei) iar apoi se da la frigider peste noapte.

El se rastoarna din forma si se feliaza doar dupa racirea completa.



Ce felii perfecte se taie!! Nimic nu se imprastie si totul e cremos si gustos.

Noi mancam de Pasti cate o felie de drob de miel, cate un ou, 1-2 felii de sunca fiarta de casa (jambon), cas proaspat si ridichi, ceapa verde.

Oricum, se vede si in sectiune ca drobul meu este suculent, umed. Nu se compara cu cele seci si uscate care-ti raman in gat…

V-am zis ca din jumatate de compozitie am facut un drob in foi de placinta tare fain – reteta aici.

Sper sa incercati aceasta reteta traditionala de drob de miel cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti care se apropie.



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 5 Nota medie: 5]