Drob de pui cu ficat, pipote și inimioare – extra fraged și suculent
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Drob de pui cu ficat, pipote și inimioare – extra fraged și suculent0 (0)

Drob de pui cu ficat, pipote și inimioare – extra fraged și suculent. Cel mai gustos drob de pasăre pentru Paște. Cum se face cel mai bun drob cu ficăței, carne de pui, inimi și pipote (rânze, bătuci)? Rețete pentru Paște. Rețete pentru masa de Paști. Rețete de drob tradițional.

Multă lume nu mănâncă miel așa că am ne-am gândit la un drob de pui care să merite să stea pe masa de Paști. Zis și făcut! An preparat cel mai bun drob de pasăre din organe (ficăței, inimi, pipote) și bucățele de carne. A ieșit ceva de vis! Un drob fraged și cremos, deloc înecăcios sau sfărâmicios. Nu mai zic de gust și arome! Drobul trebuie să fie bine asezonat cu sare și piper iar ceapa, usturoiul și verdețurile completează perfect acest preparat pascal. Ouăle de la mijloc sunt opționale, nu e musai să le puneți.

Drob cu organe călite cu ceapă versus cel cu organe fierte

La noi in casa se face drob traditional de miel dupa reteta strabunicii Victorita din Ardeal – vezi aici. De la ea am invatat sa facem drob de cremos, fraged, aromat și care nu este deloc inecacios pentru ca organele NU sunt fierte in apa ci sunt calite cu ceapa, exact ca la tocanite! Foarte putina lume stie de acest truc iar 99% din retete sunt cu cu organe fierte care devin seci si tari care sunt apoi inglobate intr-o uriasa omleta. Lumea se mira apoi ca drobul nu se leaga, se imprastie cand e taiat si e searbad, sec. Zici ca mananci bucatele de guma de sters (radiera) intr-o masa de oua coagulate. Nu mai zic de eroarea majora de a pune toate organele la fiert sau la călit de la inceput, ele avand texturi si timpi de fierbere diferiti: nu punem ficatul delicat la călit sau fiert deodata cu inimile sau pipotele! Gafa aceasta este des intalnita si la prepararea mezelurilor de casa (lebarcaltabosi) iar rezultatul este unul dezastruos: rinichii fragezi devin cauciucati iar ficatul devine gri, amar si sfaramicios.

E o diferenta de la cer la pamant intre cele doua metode si va indemn din tot sufletul sa o incercati pe cea care presupune calirea organelor si a cepei, asa cum am procedat si in reteta de drob de pui.

Din cantitățile de mai jos rezultă un drob de pui copt în formă de chec sau cozonac de 30×10 cm si cu adâncime de cca. 8 cm. Din el se pot tăia 20-22 de felii.

Drob de pui cu ficat, pipote și inimioare – extra fraged și suculent

Timp de preparare: 60 minute

Timp de gatire: 40 minute

Timp Total: 1 ora 40 minute



Ingrediente:

 

Cum se face cel mai bun drob de pui cu ficat, pipote și inimioare – extra fraged și suculent?

Ingrediente pentru drob de Paști din organe și carne de pasăre

Am pregătit ficățeii, inimile, pipotele și carnea de pasăre. Am ales pulpe dezosate de pui deoarece sunt mai suculente decât pieptul. Am pregătit ceapa veche, cepele verzi, usturoiul verde și verdeața (pătrunjel).

Mod de preparare drob de pasăre pentru Paște

Cum se pregătesc pipotele și inimile de pui?

Deoarece inimile și pipotele sunt mult mai tari decât restul componentelor drobului (ficat, carne) ele trebuie gătite în avans. Dacă facem prostia de a le pune pe toate la gătit deodată vom obține ceva jalnic: ficăței tari beton și carne cauciucată și searbădă. Deci… nu!

Eu am lucrat cu oala sub presiune (multicooker) pentru a scurta timpul de gătire. Am încins o lingură de ulei (cca. 25 ml) și am pus inimile și pipotele. Acestea lasă la început multă apă care se va evapora în 10 minute. Am amestecat ocazional. Când organele au început să prindă culoare rumenă am pus peste ele ceapa veche tocată (2 cepe medii) și le-am asezonat cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Le-am mai călit vreo 5 minute fără capac după care am închis kukta cu capacul din dotare și am setat timpul de gătire sub presiune la 20 de minute. Acestea se vor scurge din momentul în care oala sub presiune ajunge ăn regim de fierbere. NU am pus deloc lichid deoarece pipotele, inimioarele și ceapa vor lăsa destulă apă! După scurgerea celor 20 de minute am depresurizat forțat kukta și am lăsat inimile și pipotele la răcorit.

Dacă nu aveți oală sub presiune atunci urmați toți pașii de mai sus, apoi puneți 300 ml de apă caldă și fierbeți organele vreo 40-50 de minute la foc mic sau până ce devin fragede.

Cum se prepară ficățeii de pui și carnea pentru drob de Paște?

Iată ficățeii și pulpele dezosate tăiate în bucățele potrivite.

Am încins o tigaie mare (largă și adâncă) în care am pus o lingură de ulei (25 ml) și am așezat ficățeii și carnea de pui. Am lucrat la foc mare și am sotat totul amestecând ocazional. Ideea e ca ficatul și carnea să se rumenească, nu doar să se albească sau să se înăbușe. Reacția Maillard de caramelizare este responsabilă de gustul, aromele și savoare preparatelor rumenite! După vreo 10 minute am pus ceapa și usturoiul verde (tocate mare) și am asezonat cu sare și piper negru proaspăt măcinat. După alte 5 minute am răsturnat pipotele și inimile călite separat (din oala sub presiune) și am amestecat totul. Gata!



Am tras tigaia deoparte și am lăsat organele călite pentru drob de pui la răcorit vreo 20 de minute. Ce arome faine! Normal că am ciugulit câte ceva din ele Practic am făcut o super tocăniță gustoasă din organe și carne de pasăre cu multă ceapă și usturoi. Cum să nu fie bună? Mai ales că pipotele și inimioarele sunt la fel de fragede ca și ficățeii sau bucățelele de carne!

Cum se macină sau toacă drobul de pui?

După ce organele sotate de pui s-au mai răcorit am trecut la tocarea lor cu mașina de carne echipată cu sita cu găurelele cele mai mari. Ne place să mai simțim bucățele mai mari în drob. Am colectat drobul măcinat într-un castron și am adăugat ouăle crude, verdeața tocată și încă un pic de sare și piper negru proaspăt măcinat. Nimic nu e mai jalnic decât un drob fad sau uscat.

Cum se montează un drob de pui cu ouă fierte în formă de cozonac sau de chec?

Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.

Am ales o formă de cozonac (de cca. 30×10 cm și cu adâncime de 8 cm) pe care am uns-o cu 25 g de unt moale și am tapetat-o cu puțin pesmet. În ea am pus 1/2 din compoziția de drob de pui, apoi am aranjat ouăle fierte (7 minute) și am încheiat cu restul de compoziție.

Am nivelat totul cu o spatulă și am distribuit cca. 25 de unt moale la suprafața drobului. Acesta se va topi în timpul coacerii și va contribui la formarea crustei rumene dar și la savoarea finală a întregului preparat. Drobul de miel tradițional se coace învelit de prapur care este gras.



Nu este greșit dacă montați drobul în formă circulară (de 20 cm diametru) și îl îmbrăcați cu foi subțiri de plăcintă (de ștrudel) așa cum am făcut la rețeta de drob in foi de placinta.

Coacerea drobului din organe de pui 

Am introdus tava cu drob de pui pe șina medie a cuptorului preîncins și l-am copt 40 de minute la 180 C sau până ce se rumenește frumos. Ce arome grozave am în bucătărie! Miroase a pate de ficat de pui

Am scos tava cu drobul din cuptor și am lăsat-o 2 ore la răcit pe masa de bucătărie după care am mutat-o la cămară (dacă e rece) sau la frigider. Drobul trebuie să stea câteva ore la rece înainte de a fi răsturnat și feliat. De obicei eu fac drobul sâmbătă seara și-l răstorn din formă în duminica de Paște.

Servire drob de pui cu ficat, pipote și inimioare – extra fraged și suculent

A doua zi am răsturnat drobul de pui și l-am așezat pe un tocător decorativ (poate fi și platou). Drobul arată mai bine cu fața în sus pentru că are o superbă crustă rumenită. Bineînțeles că am pregătit câteva fire de ceapă verde care merg foarte bine cu drobul de pasăre.

Cu un cuțit bine ascuțit am tăiat drobul în felii. Acestea pot fi oricât de subțiri pentru că drobul meu NU se împrăștie, nu se sfărâmă!

Este un drob de pui cremos, fraged și deloc înecăcios. Aproape că poate fi întins pe pâine asemenea unei pastete rustice. Nu mai zic de gust și arome! Ceapa călită îi dă o dulceață specifică iar sarea și piperul sunt dozate exact cum trebuie.



Pentru cei care nu mananca miel de Pasti mai avem si alte retete de drob: drob de porc sau vitel (reteta aici) sau pe cea de drob din ficat de pui cu ciuperci si oua de prepelita (reteta aici) – montat in forme individuale de tarta. Ambele sunt preparate urmand aceleasi principii iar rezultatul este fabulor in ambele cazuri.

Pe cei care mănâncă miel îi tentez cu alte doua specialități: coaste (piept de miel) umplute cu drob, la cuptor – reteta aici. 

Sau cu mini droburi învelite individual în prapur și coapte la cuptor – vezi aici rețeta de cighir moldovenesc.

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest drob de pui cu ficat, pipote și inimioare și că veți testa de Paște rețeta noastră de drob de pasăre extra fraged și suculent!

Aici găsiți mai multe rețete de Paști: cozonaci, pască cu sau fără aluat, ciorbe sau fripturi de miel, aperitive festive, prăjituri, torturi, cozonaci etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]