Dulceata de boabe de soc se potrivește perfect pentru tarte, clătite sau servită dimineața pe o felie de pâine prăjită cu unt și alături de o cană de ceai. Strângerea boabelor de soc poate fi o sarcină dificilă, dar rezultatul final va fi pe măsură. În plus, din boabele de soc puteți obține și suc, un suc natural pe care îl puteți amesteca cu apă minerală sau sifon.
Aromele dulci și bogate ale boabelor de soc vor încânta papilele gustative, iar preparatele în care le utilizați vor deveni adevărate delicii. Străduiți-vă să colectați boabele cu grijă pentru a obține o dulceață de calitate și plină de savoare.
Încercați combinația rafinată a dulceței de boabe de soc cu crusta crocantă a unei tarte proaspăt coapte sau adăugați-o în strat generos pe o clătită pufăitoare. Gustul intens și parfumat al acestor boabe va transforma fiecare înghițitură într-o experiență desăvârșită.
Nu uitați de momentele relaxante ale dimineții, când o felie de pâine prăjită unsă cu unt și presărată cu dulceața de soc va fi o alegere perfectă pentru a vă începe ziua cu un strop de rafinament și aromă delicată.
Pentru o alternativă răcoritoare și sănătoasă, puteți extrage sucul din boabele de soc proaspete și să-l combinați cu apa minerală sau sifon pentru a obține o băutură revigorantă și plină de vitamine.
Bucurați-vă de savoarea autentică a boabelor de soc și explorați diversele moduri în care le puteți integra în preparatele culinare. Descoperiți combinații surprinzătoare și bucurați-vă de o experiență culinară unică și delicioasă alături de dulceața și sucul natural de soc.
Boabe de soc – ce beneficii au și când se culeg.
Fructele de soc sunt mai puțin populare decât florile de soc. Cu toate acestea, micile fructe de soc au multe beneficii pentru sănătate și pot fi utilizate în diferite preparate.
Pentru a consuma fructe de soc este nevoie ca acestea să fie preparate termic, altfel gustul amar este destul de greu de suportat. Dar pentru că sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, ele se folosesc în sucuri, siropuri și dulcețuri.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Informații despre soc și fructele de soc
Socul este plantă care face parte din grupa arbuștilor, iar genul face parte din familia Adoxaceae. Arbustul are ramurile curbate și poate ajunge la înălțimi de până la 10 metri. Planta de soc provine din genul Sambucus, cu peste 20 de specii identificate în întreaga lume.
Câteva specii de soc includ:
- Sambucus nigra – Soc negru / Soc european / Soc
- Sambucus mexicana – Soc mexican
- Sambucus racemosa – Soc roșu european
- Sambucus australasica – Soc galben
- Sambucus adnata – Soc pitic asiatic.
Scoarța de soc are culoare verde-gri, iar frunzele sunt preferatele insectelor. Florile hermafrodite ce apar la începutul verii au un parfum aparte, spre deosebire de frunze, care au un miros neplăcut atunci când sunt frecate.
Fructele de soc au formă de bobițe negru-violacee și sunt dispuse în ciorchine, însă ele sunt foarte amare. Socul se multiplică prin semințe și este o plantă medicinală și ornamentală. În România, restul țărilor balcanice și în nordul Europei se face socată, o băutură răcoritoare parfumată.
Fructele de soc se pot folosi doar gătite, pentru că altfel sunt foarte amare. Din ele se pot face gemuri sau dulcețuri.
Se mai fac extracte din diverse părți ale socului pentru tratarea tusei sau febrei.
Fructe de soc – beneficii și proprietăți
Diferite părți ale socului au fost folosite de-a lungul istoriei în scopuri medicinale și culinare. Din punct de vedere istoric, florile de soc și frunzele de soc au fost utilizate pentru ameliorarea durerii, inflamația, stimularea producției de urină și inducerea transpirației.
Coaja de soc, de asemenea, a fost utilizată ca diuretic, laxativ și pentru a induce vărsăturile. În medicina populară, fructele de soc uscate sau sucurile din fructe de soc sunt utilizate pentru tratarea gripei, infecțiilor, sciaticii, durerilor de cap, durerilor dentare, inimii și durerilor nervoase, precum și ca laxative și diuretice.
Proprietăți nutritive
O ceașcă de 145 de grame de fructe de soc proaspete conține 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrați și mai puțin de un gram fiecare de grăsimi și proteine.
În plus, au multe beneficii nutriționale:
- Conținut ridicat de vitamina C. Există 52 mg de vitamină C pe cană de fructe, care reprezintă 57% din valoarea zilnică.
- Bogat în fibre dietetice. Fructele de soc conțin 10 grame de fibre per cană de fructe proaspete, aproximativ 36% din valoarea zilnică.
- O sursă bună de acizi fenolici. Acești compuși sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ din organism.
- O sursă bună de flavonoli. Socul conține antioxidanți flavonoli quercetină, kaempferol și izorhamnetin. Florile conțin de până la 10 ori mai multe flavonoli decât fructele de soc.
- Bogat în antociani. Acești compuși conferă fructului culoarea negru-purpuriu caracteristică și sunt un puternic antioxidant cu efecte antiinflamatorii.
Puternic antioxidant
Antioxidanții sunt componente naturale ale alimentelor, inclusiv unele vitamine, acizi fenolici și flavonoizi, care pot ajuta la îndepărtarea moleculelor reactive din organism. Cercetările sugerează că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la prevenirea bolilor cronice.
Când se culeg boabe de soc?
Recoltarea corectă a fructelor de soc începând cu luna august, fructele de soc pot fi găsite, în special, în zonele muntoase, pe văile râurilor și pârâurilor, în marginile de pădure, în zonele limitrofe drumurilor forestiere.
Recoltarea se face prin tăierea ciorchinilor cu boabe de pe ramuri, iar la 3-4 ore de la culegere, boabele se vor prepara sau vor fi puse la frigider, unde se pot păstra maximum 24-48 de ore.
Ce se mai poate prepara din boabe de soc?
- Gem sau dulceață
- Sirop
- Suc
- Limonadă
- Ceai
- Vin
- Bomboane Capsule sau pastile
- Extract
- Pudră
Noi vom prepara azi o dulceata de boabe de soc.
Ingrediente:
Mod preparare dulceata de boabe de soc:
- Se scot boabele de soc de pe ramurele, se spala si se lasa la scurs.
- Apoi, se pun in vasul in care va fierbe dulceata cu apa si zaharul si se lasa asa, la rece, de pe o zi pe alta.
- A doua zi se pune vasul la foc mic, se adauga sucul lamailor si se lasa sa fiarba miscand cratita din cand in cand.
- Se ia spuma ori de cate ori apare.
- Cand siropul este gros si lipicios, se trage vasul de pe foc si se pune dulceata in borcane.
- Se pun capace si se intorc cu gura in jos sa se raceasca.