Dulceata de capsuni reteta usoara de preperat de catre oricine. Este indragita de toata lumea si merge de minute cu clatite, pandispan, inghetata sau pe paine. Reteta de mai jos de se poate prepara in casa fie ca stam la bloc sau la curte. Ai nevoie de capsuni proaspete si coapte bine, zahar si un recipient bun si gros sa nu se lipeasca. Dulceata este mai siropoasa, gemul de capsuni este mai gros.
Ingrediente dulceata de capsuni
Mod preparare dulceata de capsuni
Capsunile se spala bine si se curata de frunzulite. Se lasa sa se usuce cateva minute. Se taie pe jumatate sau in 4 depinde de cat de mari sunt.
Se stropesc cu zeama de lamai si se lasa la “macerat” aproximativ o ora.
Intr-un vas cu fundul gros (inox, aluminiu, teflon) se pun capsunile impreuna cu zaharul (fara zaharul vanilat).
Se pune vasul cu ingredientele de dulceata de capsuni pe foc. Dupa cateva minute capsunile vor pluti in siropul format. Dulceata de capsuni se tine pe foc 40-60 de minute, timp in care se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Nu uitati sa luati spuma atunci cand se formeaza. Spre final se adauga zaharul vanilat si esenta de rom sau vanilie. Dulceata este gata cand prinde o consistenta gelatinoasa.
Borcanele de dulceata le puteti steriliza tinandu-le la cuptor 10-15 min, sau spalate bine cu apa fierbinte. Dupa ce se mai raceste putin dulceata de capsuni de toarna in borcane usor.
Nu lasati dulceata sa se raceasca prea mult, ideal este sa nu va crape borcanele. Daca a iesit mai groasa presati bine sa nu patrunda aer. Dupa ce ati umplut borcanele si le-ati pusa capacul, sau celofan rasturnati-le cu capul in jos pentru cateva minute. Intorceti-le in pozitie normala si lasatile sa se raceasca usor.
Fara conservanti dulceata de capsuni poate sa tină daca se tin la loc racoros chiar si 2-3 ani.
Pentru gemul de capsuni, puneti doar 1 – 1,5 kg max de zahar, iar capsunile se zdrobesc usor cu lingura in timp ce fierb. Gemul trebuie sa fie mai consistent, deci o sa fierbeti mai mult, insa amestecati incontinuu pentru ca o sa se prinda.