Dulceață de căpșuni cu petale de trandafir și lămâie. Dulceață aromată de căpșuni cu trandafiri și felii de lămâie. Cum se prepară dulceața cu trandafiri și căpșune? Rețete de dulceață de casă. Rețete cu căpșuni. Rețete cu trandafiri comestibili.
Sunt mare amatoare de dulceață de trandafir dar și de căpșune, așa că m-am gândit să le combin pentru a mă putea bucura de ambele arome. Zis și făcut! Vă las aici rețeta dulceții din petale de trandafir, așa cum o făcea străbunica mea.
Aici vedeți cum se face dulceața clasică de căpșuni: cu fructe întregi, sticloase, tip „bob cu bob”. Este ceva de lux!
Iată că cele două componente (căpșunele și petalele de trandafir) pot fi combinate într-o dulceață rafinată care are arome deosebite. Lămâia aduce un plus de savoare în această ecuație.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 5 borcane de 220 ml cu dulceață de căpșuni cu petale de trandafir și lămâie.
Dulceață de căpșuni cu petale de trandafir și lămâie
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 40 minute
Timp Total: 1 ora 40 minute
Ingrediente:
Cum se face o dulceață de căpșuni cu petale de trandafir și lămâie?
Ingrediente pentru dulceața cu trandafiri, căpșune și felii de lămâie
Am spălat căpșunele și ulterior le-am curățat de codițe (ca să nu se îmbibe cu apă).
Am primit de la vecinii mei dragi, Gabi și Dan, o porție generoasă de trandafiri de Damasc.
Am spălat și scuturat florile, apoi am desprins petalele de trandafir și le-am cântărit.
Mod de preparare dulceață cu căpșune întregi, felii de lămâie și petale de trandafir
Într-o cratiță largă am lăsat căpșunele și zahărul să stea aproximativ o oră, timp în care fructele au lăsat zeamă.
Am pus apoi căpșunele la fiert (la foc mediu) până au dat un clocot.
Imediat am adăugat petalele de trandafir și lămâile feliate. Am amestecat delicat și am lăsat cratița la fiert la foc mic circa 3-4 minute. Am amestecat ocazional.
Am oprit focul, am acoperit cratița cu un ștergar udat și stors și am așteptat ca totul să se răcească. După răcire am repetat operațiunea: am lăsat să fiarbă 3-4 minute și apoi am lăsat din nou la răcit (acoperit cu ștergar umed). În final am mai adus odată la fierbere și am așteptat să ajungă la 105°C, apoi am oprit focul.
Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.
Cum se pune în borcane și cum se păstrează această dulceață de căpșuni cu petale de trandafir și lămâie?
Gemurile se îmbuteliază fierbinți pe când dulcețurile se pot pune reci în borcane așa că am lăsat dulceața de căpșuni cu petale de trandafir la răcorit (nu e grabă). Am sterilizat borcanele și capacele lor așa cum am explicat aici.
Mi-au ieșit 5 borcane de 220 ml și un pic pentru degustare. Am pus dulceața de căpșune cu trandafiri în borcane și am strâns bine capacele acestora.
Apoi le-am așezat pe raft, în cămară. Bineînțeles că am păstrat o porție mică de dulceață pentru degustare.
Este absolut senzațională această dulceață de căpșuni cu petale de trandafir și lămâie! Are sirop limpede, bine legat, bucăți mari de fruct și o culoare roșie superbă!
Aici vedeți mai bine cât de grozav arată! De gust și arome nici nu vă mai povestesc! Combinația căpșuni-trandafiri-lămâie este extrem de rafinată.
O altă dulceață faină este cea de căpșune cu felii de lămâie și flori de soc – rețeta aici.
Sau dulceața de căpșuni cu rubarbă (revent) – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am tentat cu această dulceață de căpșuni cu petale de trandafir și lămâie și că veți testa rețeta noastră!
Aici găsiți mai multe rețete cu petale de trandafir: sirop, trandafirată, lichior, șerbet etc.