Dulceata de pere este delicioasa si aromata, fara gelifianti sau conservanti si se face foarte usor. Cuburile sau feliile de pere in sirop transparent raman intregi, fara sa se sfarame.
Este una din dulceturile cele mai deosebite pe care le-am pregatit.
Pentru a pregati dulceata de pere in sirop de culoarea chilimbarului, gros ca mierea de albine, dar transparent, aveti nevoie de pere coapte dar ferme.
Cele mai bune soiuri pentru genuri si dulceturi sunt cele care se coc toamna (octombrie-noiembrie).
Daca folositi pere moi acestea se vor zdrobi in timpul fierberii si rezultatul va fi un gem.
Nu stiu ce imi place mai mult la dulceata de pere: textura fructelor, culoarea, aroma sau parfumul acesteia. Imi plac perele foarte mult, iar reteta aceasta m-a cucerit imediat.
Am pregatit-o prima oara anul trecut si am avut ca sursa de inspiratie un site rusesc (o puteti vedea aici ).
Desi reteta este aceeasi ca si pentru cea de fructe de padure, in anii trecuti am experimentat punand fructele la fiert spre final intr-un sirop care il lasau fructele si zaharul peste noapte.
Dar, nu toate tipurile de pere sunt zemoase, asa ca puneam si apa si imi iesea prea mult sirop.
Reteta pe care v-o las mai jos este perfecta!
Daca folositi fructe mici le puteti felia dupa ce indepartati casuta semintelor. Daca aveti fructe mari puteti sa le taiati in cuburi mai mari.
Desi cantitatea de apa pare mica, cu putina rabdare obtineti ceea ce trebuie. Oricat de mare exista tentatia de a adauga apa, nu o faceti! Va fi oricum foarte mult sirop! Turnati intai apa in cratita, apoi puneti zaharul.
Este important sa amestecati bine zaharul umezit cu cel uscat (se va umezi tot zaharul), apoi la foc foarte mic trebuie sa amestecati tot timpul, pana cand acesta devine lichid. Nu va opriti din amestecat si nu mariti flacara, pentru ca exista riscul ca zaharul sa se caramelizeze!
Voi manca aceasta dulceata de pere la micul dejun, pe paine cu unt, dar este minunata cu clatite austriece sau simple, cu iaurt grecesc, dar o voi folosi si pentru un desert din foietaj.
Alte retete de dulceturi de sezon puteti pregati cu gutui.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru dulceata de pere:
Ingrediente:
(1 borcan 310 ml + 1 borcan 400 ml)
800 g pere
700 g zahar – in reteta originala cantitatea de zahar era egala cu cea a fructelor.
50 ml apa
sucul de la 1 lamaie
1/2 bat scortisoara
PREPARARE:
Am spalat perele, apoi le-am taiat in jumatate. Am indepartat coditele si casuta semintelor. Am feliat perele mai mici, iar pe cele de marime medie le-am taiat in cuburi. Le-am pus intr-un bol cu apa in care am adaugat 1 lingura suc de lamaie, pentru a impiedica oxidarea acestora.
Am folosit o cratita cu fund dublu si am turnat apa in ea, apoi am pus zaharul. L-am frecat bine pe cel umed cu cel uscat pana s-a umezit tot. In acest moment am pus oala pe foc.
Am amestecat tot timpul pana cand zaharul a inceput sa se lichefieze si s-a dizolvat complet. Cand a inceput sa dea in clocot am cronometrat si am lasat timp de 4 minute.
In functie de puterea focului timpul de fierbere poate fi intre 3 si 5 minute. Siropul a inceput sa aiba culoarea chilimbarului. Am adaugat perele scurse foarte bine.
Am lasat pe foc timp de 4 minute din momentul in care a inceput sa fiarba, fara sa amestec in cratita. Am folosit o lingura doar ca sa le scufund la inceput. Am fiert totul, la foc mic 5 minute, timp in care am luat spuma formata. Am oprit focul, am luat cratita de manere si am scuturat-o, astfel incat bucatile de pere sa fie complet acoperite de sirop. NU am folosit lingura!
Am adaugat sucul de lamaie ramas si o jumatate de bat mic de scortisoara.
Am lasat cratita sa se raceasca in jur de 3-4 ore, timp in care fructele se vor inmuia usor, dar in acelasi timp raman intacte.
Am scos fructele cu o spumiera si le-am lasat intr-un bol cat timp am fiert siropul. Faceti proba cu picatura sa vedeti daca siropul este legat.
Puteti lasa batul de scortisoara daca va doriti un sirop parfumat – eu l-am lasat. Daca va doriti doar o aroma usoara puteti scoate scortisoara inainte sa puneti siropul la fiert.
Cand siropul a trecut proba cu picatura am pus fructele inapoi in cratita si am lasat pe foc alte 3 minute din momentul in care siropul a inceput sa clocoteasca, la foc mic, apoi am luat cratita de pe foc.
Am pus dulceata in borcanele sterilizate in prealabil. Am acoperit borcanele cu servetele de hartie si le-am lasat pana s-a racit continutul, apoi am sigilat borcanele cu capace.
Dulceata de pere a iesit aromata, parfumata si delicioasa.
Metaforic mi se pare ca am pus toamna colorata si gustoasa in borcan, ca sa ma bucur la iarna de ea.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Daca veti cont de ma puteti urmari aici.
Vă invit pe pagina noastră @ePofta.ro .