Dulceață de prune cu smochine coapte la cuptor, cu puțin zahăr. Rețeta de dulceață din fructe rumenite la cuptor. Dulceață cu prune și smochine cu zahăr puțin. Rețete de dulceață naturală de casă. Rețete cu smochine. Rețete cu prune.
Mi-a povestit tata că făcea străbunica din Grădiște (Ardeal) o dulceață senzațională cu prune coapte în „șpohert” (în cuptor = Sparherd din lb. germană). Acele prune rumenite aveau o aromă deosebită dar nu știa nimic despre procedeu. Este logic că fructele coapte la cuptor pierd mult din apă și astfel li se concentrează aromele și gusturile.
M-am pus pe experimentat și iată că, din prima încercare, mi-a ieșit ceva senzațional: dulceață de prune cu smochine coapte, foarte aromate. Asta pentru că am smochin în curte și sunt copleșită de recolta de smochine… chiar nu mai știu ce să fac cu ele.
Eu am pus 1:1 prune si smochine dar nu e greșit dacă folosiți doar prune sau doar smochine. Aici găsiți dulceața simplă de smochine întregi cu lămâie.
Aromele care se potrivesc perfect cu ambele fructe sunt cele de scorțișoară și de lămâie. Nu e greșit dacă nu le puneți dar parcă mai savuroasă e dulceața cu ele.
La fel de bine puteți adăuga și 2 mâini de miez de nucă în această dulceață sau să folosiți alte arome: vanilie sau rom natural. Avem aici un gem de prune cu miez de nucă.
Din aceste cantități rezultă 5 borcane de 370 ml cu dulceață de prune cu smochine coapte la cuptor.
Dulceață de prune cu smochine coapte la cuptor, cu puțin zahăr
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 45 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de dulceață de prune cu smochine coapte la cuptor, cu puțin zahăr?
Ingrediente pentru dulceață de smochine și prune cu scorțișoară
Prunele au fost bune și zemoase iar smochinele sunt producție proprie. Anul acesta au fost multe dar micuțe. Lângă ele vedeți și batonul de scorțișoară. Puteți folosi și pudră de scorțișoară. Alte mirodenii care se potrivesc ar fi anasonul stelat sau cuișoarele. Puteți experimenta după gust.
Am spălat și curățat și smochinele de codițe. Apoi le-am tăiat în 2 sau în 4, în funcție de mărime.
Am spălat și curățat prunele de codițe, le-am tăiat jumătăți și le-am scos sâmburii.
Mod de preparare dulceață din fructe coapte la cuptor
Am pus fructele într-o cratiță cu mânere metalice care poate fi introdusă și în cuptor. Dacă nu aveți așa ceva atunci folosiți o tavă metalică mai adâncă.
Deasupra fructelor am așezat feliile de lămâie și batoanele de scorțișoară (sau dacă doriți anason stelat) și am introdus cratița în cuptor pentru 1 oră la 180°C (funcția sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cuptoarele pe gaz. Suprafața de evaporare trebuie să fie mare: nu veți folosi o oală înaltă ci mai degrabă o tavă cu marginile înalte de cel puțin 4-5 cm la maxim 3-4 kg fructe/tură.
Am amestecat ocazional, de 3-4 ori, astfel încât fructele să se rumenească bine. Așa arată după 30 de minute de coacere.
Așa arată dulceața de prune cu smochine după o oră de rumenire la cuptor. Gata cu coptul! Am scos cratița din cuptor.
Fierbere dulceață de prune cu smochine – cu zahăr puțin
Am extras fructele cu o spumieră și am lăsat sucul în cratiță. Dacă ați folosit o tavă atunci strecurați fructele și transferați zeama într-o cratiță largă.
Peste sucul lăsat de prune și smochine am pus zahărul. Practic sunt 300 g de zahăr/1 kg de fructe proaspete, deci rezultatul nu va fi exagerat de dulce. Am așezat cratița pe foc mediu și am lăsat sucul la fiert (cca. 5 minute de fierbere efectivă) până s-a format un sirop. Am avut grijă că acesta să nu se caramelizeze.
Am adăugat fructele strecurate și am mai fiert dulceața cca. 5 minute (cât să dea câteva clocote în sirop). Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de bucătărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor și de suprafața de evaporare a cratiței.
În final am scos batoanele de scorțișoară dar am lăsat feliile de lămâie. Dacă nu vă plac atunci puteți să le scoateți și pe acestea din dulceață. Tot acum puteți pune miez tocat de nucă în dulceață. Nu vă pot descrie aromele din bucătărie!
Îmbuteliere și păstrare dulceață din prune și smochine coapte la cuptor
Mi-am pregătit mai multe borcane și capace pe care le-am spălat și sterilizat așa cum am arătat aici. Gemurile și marmeladele se îmbuteliază calde pe când dulcețurile se pot pune reci în borcane. Zahărul este conservantul natural așa că nu e nevoie de chimicale.
Mi-au ieșit 5 borcane de 370 ml plus încă 1/3 (cam 1 polonic). Borcanele cu dulceață de prune cu smochine se închid ermetic cu capacele sterilizate și se pot pune pe rafturile cămării. Vor rezista ani în șir, fără probleme.
Priviți cât de bine arată această dulceață combinată din fructe coapte-rumenite la cuptor!
Siropul este bine legat iar rezultatul este o dulceață groasă, deasă, plină de bucăți mari de fruct: prune și smochine.
Tare mă bucur că am redescoperit rețeta veche a străbunicii mele și că de acum pot face în fiecare an această delicioasă dulceață de prune cu smochine! Chiar că este grozavă!
Dacă sunteți amatori de specialități atunci vă mai las câteva rețete. Prima este dulceața clasică de prune întregi umplute cu miez de nucă – vezi aici.
Gemul de prune cu rom făcut de ePofta.ro după rețeta mamei ei este și el senzațional – vezi aici.
Prunele deshidratate și apoi confiate în sirop cu rom și ele fabuloase! Rețeta lor o găsiți aici.
La fel și smochinele deshidratate și conservate natural în sirop auriu – vezi aici.
Din smochine puteți face și gem care se unge ușor pe pâine – vezi aici.