Dulceață la slow cooker sau multicooker – din afine, zmeură, mure, coacăze, căpșuni
5 (2)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Dulceață la slow cooker sau multicooker – din afine, zmeură, mure, coacăze, căpșuni5 (2)

Dulceață la slow cooker sau multicooker – din afine, zmeură, mure, coacăze, căpșuni. Câte ore durează fierberea dulceții la slow cooker? Cum se face dulceață de fructe de pădure sau din alte fructe? Rețete de dulceață naturală. Rețete cu fructe de pădure. Rețete la slow cooker.

Am fost sceptică cu privire la prepararea dulceții sau a gemurilor la slow cooker deoarece am intuit că acestea vor scădea lent și se vor îngroșa mai greu. Partea bună e că NU trebuie amestecat ca la o dulceață normală care te ține „lipit” de aragaz. Nu există riscul arderii (lipirii) gemului. Slow cookerele funcționează la temperaturi constante destul de scăzute (depinde de brand și generație).

Despre gătitul la slow cooker, multicooker, instant pot sau crockpot

Folosesc slow cooker de peste 7-8 ani și nu mi se par lungi perioadele de gătire de 8, 10 sau 12 ore. Aceste intervale îți oferă libertate maximă de a face cu totul altceva. Dacă te organizezi un pic poți porni aparatul fie când pleci la serviciu și seara ai o masă caldă, fie seara și a doua zi, înainte de masă, mâncarea este gata. Aici găsiți mai multe rețete la slow cooker pe care le-am făcut în anii trecuți.

Aveți de unde alege mai multe branduri de slow cooker sau multicooker (instant pot) iar prețurile lor variază în funcție de model și capacitate. Eu am unul de de 5,7 L cu vas ceramic glazurat. Este un slow cooker mare. Are display led, 3 moduri de funcționare (Low, Medium, High), temporizator și funcție de menținere la cald. Consumul maxim este de doar 220 W așa că nu ne încarcă factura de curent chiar dacă funcționează 10-12 ore la putere maximă.

La fel de bine puteți alege un multicooker simplu sau presiune care au și funcția „slow cooking” în meniu. Acestea au vase interioare din metal teflonat sau inox.

Cu un asemenea multicooker clasic am făcut în anii trecuți marmelada naturală multifruct. Mai știți că, pe vremuri, se vindea marmeladă la ladă? Vânzătoarea îți tăia o felie pe care o trântea pe cântar așezată pe un petec de hârtie cafenie? Ce bună era!! Era o pastă naturală de fructe fără zahăr sau conservanți iar rețeta acesteia o găsiți aici.

Eu am făcut (de test) o cantitate mai mică de dulceață la slow cooker. Astfel am obținut 4 borcane a câte 350 ml fiecare.

Dulceață la slow cooker sau multicooker – din afine, zmeură, mure, coacăze, căpșuni

Timp de preparare: 5 minute

Timp de gatire: 9 ore

Timp Total: 9 ore 5 minute

Ingrediente:

 

Cum se face dulceață la slow cooker sau multicooker – din afine, zmeură, mure, coacăze, căpșuni sau alte fructe?

Ingrediente pentru dulceața de fructe de pădure gătită lent la slowcooker, multicooker, instant pot sau crockpot

Iată și fructele pe care le-am pregătit pentru dulceață: zmeură, afine, căpșuni, coacăze roșii. Puteți adăuga și mure, coacăze negre etc. Proporțiile sunt în funcție de gust. Fructele pot fi proaspete sau congelate. Am pregătit și lămâia căreia i-am stors zeama. Aceasta păstrează culoarea frumoasă a fructelor din această dulceață la slow cooker. În cazul de față afinele au colorat în violet toată dulceața dar dacă folosiți doar fructe roșii atunci este clar că dulceața va fi roșu viu.

Dacă folosiți mix de fructe de pădure congelate atunci acestea trebuie lăsate la dezghețat înainte de a fi puse în slow cooker.



Observație: Cantitatea maximă de fructe pe care aș pune-o în acest slowcooker (de 5,7 L) ar fi de 2,5 kg (plus 2,5 kg de zahăr). În acest caz timpul de fierbere se va prelungi. La dulceață (spre deosebire de gem) se pun cantități egale de fructe și zahăr. În cazul de față fructele sunt destul de acre așa că dulceața nu va fi deloc prea dulce.

Am așezat fructele în vasul ceramic al slow cookerului. Căpșunile le-am tăiat în sferturi sau jumătăți.

Deasupra am pus zahărul și sucul de lămâie și am amestecat totul cu grijă. Eu nu am mai așteptat ca fructele să lase zeamă ci am trecut imediat mai departe la fierberea dulceții la slow cooker.

Câte ore se fierbe dulceața la slow cooker? Pe ce poziție setăm aparatul? Fierbem dulceața cu sau fără capac?

Am pus capacul de sticlă peste slow cooker, l-am conectat la curent și am ales poziția High. Am setat primul timp la 3 ore. Nu deschidem capacul în acest interval deoarece se pierde multă căldură. Fiecare deschidere a capacului prelungește fierberea cu aproape încă o oră!

După primele 3 ore am ridicat capacul ca să inspectez dulceața în devenire. Arăta ca un compot: fructele au lăsat zeamă și pluteau prin ea. Am amestecat delicat cu o lingură de lemn ca să văd dacă mai e zahăr nedizolvat la fundul vasului.

De-acum urmează etapa de scădere și legare a dulceții. Am setat timpul la 6 ore pe High și am pus capacul întredeschis – ca să aibă pe unde ieși aburii. Acum putem amesteca din când în când (la 30 de minute) pentru a verifica consistența. Ce arome plăcute am bucătărie! De fructe de pădure  În tot acest răstimp m-am ocupat de alte treburi casnice, nu a trebuit să stau lângă oala cu dulceață ca să amestec constant în ea. Nicio secundă nu a existat pericolul de ardere/prindere a dulceții de vas.



După cele 9 ore de fierbere lentă am decis că dulceața este gata. Așa că am decuplat slow cookerul de la curent și am lăsat totul pe loc timp de câteva ore (cu capacul întredeschis).

Vasul ceramic gros are inerție termică și rămâne fierbinte încă vreo 2 ore, timp în care dulceața mai scade. Dulceața de fructe de pădure pare încă fluidă dar, după răcirea completă, ea devine vâscoasă, bine legată. Minunată! Afinele au colorat în albastru și celelalte fructe dar se mai văd pe-aici, pe-acolo și pete roșii de la căpșuni, coacăze sau zmeură.

Păstrare și utilizare dulceață la slow cooker

Nu mi-a rămas decât să îmbuteliez dulceața de fructe de pădure în borcane sterilizate (vezi aici cum se procedează). Mi-au ieșit 3 borcane de 350 ml + încă o porție de dulceață pentru a umple cu ea niște melcișori pufoși. Am pus capacele și am mutat cele 3 borcane cu dulceață pe raftul cămării. Vasul ceramic al slow cookerului este detașabil așa că l-am spălat foarte ușor cu apă caldă și l-am pus la uscat.

Iată și melcișorii pufoși umpluți cu o parte din această dulceață la slow cooker. Spirale moi și aromate cu umplutură de dulceață de fructe de pădure și decorate cu glazură acrișoară cu lămâie. Rețeta lor o găsiți aici.

Foarte gustoase au fost aceste spirale pufoase umplute cu dulceață la slow cooker!



Nu vă mai povestesc cât de bine merge această dulceață de fructe de pădure cu niște papanași! Rețeta lor o găsiți aici.

Dacă nu aveți slow cooker atunci puteți prepara dulceața de fructe de pădure prin metoda clasică – așa cum am arătat aici.

Sunt sigură că v-am incitat cu această rețetă de dulceață la slow cooker sau multicooker și că veți testa rețeta noastră cu fructe de pădure (afine, zmeură, mure, coacăze, căpșuni) sau cu alte fructe preferate!

Aici găsiți mai multe rețete de dulceață, gem, marmeladă, fructe confiate, peltea, jeleu natural etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 2 Nota medie: 5]