Dulceață picantă de portocale cu ananas și mirodenii rețeta de chutney pentru fripturi, brânzeturi
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Dulceață picantă de portocale cu ananas și mirodenii rețeta de chutney pentru fripturi, brânzeturi

Dulceață picantă de portocale cu ananas și mirodenii rețeta de chutney pentru fripturi, brânzeturi. Cum se face chutney cu ananas, portocale, stafide, scorțișoară? Garnitură picantă pentru friptură sau pentru platoul cu brânzeturi.

Chutney (se pronunță „ciatni”) este un fel de marmeladă picantă de origine indiană la care se folosesc diferite fructe (mango, ananas, citrice etc), legume, ceapă și mirodenii: scorțișoară, cuișoare, cardamom, ghimbir, turmeric etc. Un fel de dulceață care este picantă si e cu fructe și legume. Da, în chutney se pun adeseori ceapă și usturoi care dau o savoare deosebită.

Aici vedeți o porție de sandvișuri calde cu brânză gratinată servite cu acest delicios chutney. Pentru un factor crocant am ales să le garnisesc cu miez de nucă.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2 borcănele de dulceață picantă de portocale cu ananas sau chutney.

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 30 minute

Timp Total: 1 ora

Ingrediente:



 

Cum se face dulceață picantă de portocale cu ananas și mirodenii rețeta de chutney pentru fripturi, brânzeturi?

Ingrediente pentru chutney sau dulceață picantă de portocale?

Iată ingredientele alese de mine pentru chutney: ananas (poate fi și din conservă), portocale, ceapă, usturoi, stafide, zahăr brun și arome: scorțișoară, anason stelat și cuișoare. Eu am folosit pudră de scorțișoară și anason. În plus am pregătit un pic de ulei și sare.

Mod de preparare chutney cu ananas și portocale

Am curățat ananasul și l-am tăiat în cuburi. Dacă aveți ananas din conservă (cuburi) este suficent să-l scurgeți bine.

Am decojit o portocală în strat foarte subțire (cu peelerul) și i-am tocat mărunt coaja. Apoi le-am decojit pe ambele de partea de coajă groasă și le-am tăiat în cuburi.

Am tocat ceapa și am zdrobit usturoiul. Le-am pus la călit în 2 linguri de ulei cu un praf de sare (la foc mic). Ceapa trebuie să se înmoaie un pic și să devină translucidă, nu să se prăjească. Am adăugat zahărul brun, stafidele, coaja tocată de portocală și mirodeniile: scorțișoară, anason și 3 cuișoare.

După vreo 5 minute de călire la foc mic am pus și cuburile de fructe (ananas și portocale) și am continuat gătirea la foc mic/mediu. La început acestea lasă zeamă dar, după vreo 10 minute de fierbere, ea va scădea. Am pus (după gust) și 2 lingurițe de sos de ardei iute (chili sauce) sau 1/2 de ardei iute tocat (asta dacă vă place iuțeala). Am amestecat ocazional deoarece zahărul brun poate duce la prinderea chutney-ului de fundul cratiței.

În final am obținut o dulceață dulce-acrișoară și picantă, ușor sărată. Excelentă! Am transferat acest chutney de ananas și portocale într-un castron curat și l-am lăsat la răcorit.



Bineînțeles că ai mei s-au pus să guste din el așa că mare parte din el nu a mai ajuns în borcane

Cum se păstrează?

Chutney se poate păstra la frigider cca. o saptămână, ambalat în cutie cu capac sau în borcan închis. Dacă îl așezăm fierbinte în borcane sterilizate (ca pe orice dulceață) el se poate păstra la cămară luni de zile. După deschiderea unui borcan acesta se mută la frigider.

Chutney se servește alături de cărnuri fripte la cuptor sau la grătar dar și alături de brânzeturi maturate. Aici vedeți o bucată de brânză Camembert gratinată, servită alături de aceast preparat picant de portocale cu ananas.

Merge bine cu un pic de miez de nucă și cu o bucată de pâine albă tip baghetă (vezi aici). Tare gustos este acest chutney! Este foarte echilibrat, dulce-acrișor, ușor sărat și potrivit de picant. Se potrivește perfect cu brânzeturi maturate, mezeluri crud-uscate, grisine, crackers etc.

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.



Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]