Écrasé de cartofi cu smântână, unt și verdețuri – rețeta franțuzească de cartofi zdrobiți
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Écrasé de cartofi cu smântână, unt și verdețuri – rețeta franțuzească de cartofi zdrobiți0 (0)

Écrasé de cartofi cu smântână, unt și verdețuri – rețeta franțuzească de cartofi zdrobiți. Garnitură sau mâncare simplă de cartofi cu smântână dulce, unt sau ulei, cu ceapă sau usturoi verde, leurdă, pătrunjel verde etc. Rețete simple cu cartofi fierți în coajă.

Acești cartofi zdrobiți sau écrasé de pommes de terre sunt un fel simplu, țărănesc, din Franța rurală. În loc să transformăm cartofii fierți în piure, îi zdrobim cu mâinile sau cu o furculiță, lăsând și bucăți mai mari de cartof. Cât de gustoși sunt și ce textură faină au!! Pe lângă cartofi se mai adaugă grăsimi (unt sau ulei de măsline), lapte sau smântână dulce pentru frișcă precum și diferite verdețuri de sezon: usturoi verde sau leurdă, ceapă verde, ciboulette (cepșoară), pătrunjel verde etc. Nu e greșit dacă, la final, punem și un pic de brânză rasă: Gruyere, Emmentaler, Tomme sau cașcavaluri neaoșe.

Îm acești cartofi zdrobiți se pot pune și ierburi cu arome mai puternice: busuioc proaspăt, oregano, cimbru sau cimbrișor etc. Pentru pește ar merge un écrasé făcut cu ceapă verde și ulei de măsline, eventual și cu un pic de coajă rasă de lămâie.

Deja v-am arătat cum se face un piure fin de cartofi (cu mult unt!), în stil franțuzesc – vezi aici rețeta. De data aceasta vă prezint o garnitură rustică: écrasé de cartofi.

Din cantitățile de mai jos rezultă 6 porții de écrasé de cartofi cu smântână, unt și verdețuri sau cartofi zdrobiți franțuzești.

Écrasé de cartofi cu smântână, unt și verdețuri – rețeta franțuzească de cartofi zdrobiți

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gatire: 30 minute

Timp Total: 50 minute



Ingrediente:

 

Cum se face écrasé de cartofi cu smântână, unt și verdețuri – rețeta franțuzească de cartofi zdrobiți?

Ingrediente pentru garnitura rustică din cartofi fierți și zdrobiți

Am pus la fiert cca. 1 kg de cartofi cu 2 linguri bune de sare (nu vor fi deloc sărați la final!). E bine să alegem cartofi cu dimensiuni apropiate ca să fiarbă deodată: ori mari, ori medii, ori mici. Soiurile de cartofi pentru piure sunt prea făinoase pentru écrasé, cele mai bune fiind soiurile pentru copt. Am scurs cartofii fierți în coajă și i-am lăsat la răcorit.

Apoi i-am decojit și am pregătit restul ingredientelor: untul, smântâna pentru frișcă, usturoiul verde, cepșoara tunsă din ghiveci (Schnittlauch, chives sau ciboulette) și frunzele de pătrunjel verde. Puteți folosi și leurdă, ceapă verde etc.

Am tocat destul de mare firele de usturoi verde și mai mărunt pătrunjelul și cepșoara.

Mod de preparare écrasé de pommes de terre cu smântână dulce, unt, usturoi verde, cepșoară și pătrunjel

Într-o tigaie sau cratiță încăpătoare am pus la topit untul cu usturoiul verde și un praf de sare (la foc mediu). Nu l-am călit ci doar l-am încălzit un pic în unt.

Am adăugat apoi cartofii zdrobiți cu mâinile și am amestecat totul cu o spatulă. Am redus focul la mic și am încălzit cartofii în tigaie. Ei nu trebuie să se rumenească!



După vreo 2-3 minute am pus smântâna dulce pentru frișcă. Da, atât de groasă e cea din Olanda, marca Campina (care se găsește și la noi la Penny) – nu e ca un lapte chior, cum se vinde la noi! De aceea am și adus mai multe cutiuțe (UHT) din Olanda!

Am amestecat cartofii zdrobiți cu smântâna și i-am lăsat la foc mic 2-3 minute sau până ce au mai absorbit din smântână. Le-am pus și sare și i-am gustat: extraordinar de buni!

Ultimele adăugate în acest écrasé de cartofi au fost cepșoara și pătrunjelul verde tocate pe care le-am pus după ce-am stins focul și am tras tigaia deoparte. Aceste verdețuri delicate de primăvară nu se gătesc!

Servire Écrasé de cartofi cu smântână, unt și verdețuri – rețeta franțuzească de cartofi zdrobiți

Écrasé de cartofi se servește cald, pe post de garnitură alături de cărnuri fripte sau ca fel de sine stătător, presărat cu brânză rasă. Sunt foarte gustoși! Ai porțiuni fine și cremoase (gen piure) și bucățele mai mari de cartof. Pot fi păstrați la frigider 2-3 zile și reîncălziți.

Să încercați neapărat această rețetă franțuzească de écrasé de cartofi cu smântână, unt și verdețuri!



Vă las și un scurt video cu acești cartofi, de pe contul meu de

Vă mai las două rețete faine cu cartofi. Prima este cea de cartofi striviți cu parmezan și usturoi (la cuptor) – vezi aici rețeta.

A doua recomandare este cea de cartofi copți răsturnați din tavă, cu crustă crocantă de parmezan – vezi aici rețeta.

Aici găsiți mai multe rețete cu cartofi.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]