Escalop de porc cu ciuperci – mancare de ciuperci cu carne si sos cremos. Un fel de tocanita de porc foarte gustoasa si aromata. Felii fragede de pulpa de porc gatite intr-un sos de ciuperci (cu multa ceapa!). Cu garnitura de orez, galuste de faina sau cartofi natur. Un comfort food al familiei noastre.
Da, acest escalop de porc cu ciuperci este un „vintage food”, foarte la moda in anii ’70. Mama il prepara destul de des si noua ne place mult si acum. E un fel pe care-l mancam mai mult toamna-iarna pentru ca ne incalzeste „inimile”. Il prepar din felii de pulpa de porc degresata (snitel), ciuperci proaspete si multa ceapa. Ceapa se dezintegreaza la gatit si formeaza un sos gustos si dulceag.
Timpul de gatire depinde mult de calitatea (si varsta) carnii de porc pe care o folositi. Au fost dati in care a trebuit sa gatesc acest escalop in kukta (oala sub presiune). De data aceasta am nimerit niste snitele fragede de porc. Un escalop este facut atunci cand il poti manca doar cu furculita (fara cutit) insa nu dezintegrat. Feliile de carne trebuie sa-si pastreze forma.
Recomand folosirea unei tigai antiaderente (teflon sau ceramica) cu fundul mai gros (eventual caserola de fonta cu interior emailat) pentru ca escalopul are tendinta de a se prinde de vas. Acest escalop de porc cu ciuperci se poate gati foarte bine la slow cooker (crock pot) timp de 6-8 ore pe pozitia low. Aici gasiti retete pentru slow cooker.
Bineinteles ca se poate face escalop si din carne de vita – vitel (tot din felii subtiri de pulpa). Daca sunteti mari amatori de vita va recomand sa incercati si reteta de snitele de vita cu ceapa.
Sau un escalop din piept de pui cu ciuperci si smantana – reteta aici.
In unele retete apare si usturoiul. Eu nu-l folosesc la escalop. Cateodata deglasez tigaia cu un paharel de coniac sau de vin licoros (Marsala, Madeira, Lacrima lui Ovidiu). Aceste bauturi dau o aroma foarte fina acestui escalop de porc cu ciuperci.
Este o mancare care poate fi facuta in cantitati mai mari si reincalzita ulterior sau chiar congelata in caserole de plastic.
Escalop de porc cu ciuperci – mancare de ciuperci cu carne si sos cremos
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 2 ore
Ingrediente:
Ingrediente pentru escalop de porc cu ciuperci
Mi-am pregatit carnea (felii groase de 1-1,2 cm), ciupercile, ceapa, verdeturile.
Cum se pregatesc feliile de carne pentru escalop?
Am inceput cu pregatirea carnii. Nu-mi place sa bat carnea cu ciocanul de snitele pentru ca se face praf. De cativa ani folosesc un „fragezitor de carne” (meat tenderizer) care are multe lame subtiri si ascutite cu care intep carnea. Dispozitivul acesta l-am cumparat din Lidl cu vreo 12 lei. E ca stampila mare: apas cu el pe feliile de carne si ies lamele ascutite care o inteapa.
Dupa fragezire am trecut la condimentarea carnii (pe ambele parti) cu sare si piper negru proaspat macinat.
Am trecut toate feliile de carne prin faina si le-am scuturat usor. Am tocat cepele si am taiat ciupercile in bucati maricele (ca sa se vada si sa se simta in preparatul final). Pe cele mici le-am lasat intregi.
Mod de preparare escalop de porc cu ciuperci
Am incins 100 ml de ulei intr-o tigaie antiaderenta larga (cu pereti mai inalti) si am prajit pe rand (in 2 serii a cate 4 felii) snitelele infainate de porc. Nu e bine sa aglomeram tigaia pentru ca se creeaza abur (de la apa din carne) si nu se mai formeaza crusta usor crocanta de la exterior.
Am scos feliile de carne intr-un castron si le-am lasat deoparte.
Cum se face sosul cremos de ciuperci pentru escalop?
Am scos 3/4 din uleiul din tigaie (cu o lingura) si am lasat un pic cat sa am pentru calirea cepei. Este important sa continuam gatirea in aceeasi tigaie pentru ca pe peretii ei sunt prinse multe bucatele gustoase ramase de la prajirea carnii. Ele vor da un gust grozav acestui escalop. Daca doriti sa o deglasati cu cognac sau vin licoros… acum e momentul! Am pus din nou tigaia pe foc si am turnat un paharel de coniac. Sfaraiala mare, aburi, arome de vis (alcoolul se evapora asa ca puteti hrani si copiii cu acest escalop de porc).
Am asezat ceapa tocata si o bucatica de unt. I-am dat un praf de sare si am calit-o la foc mic pana a devenit translucida (fara sa se arda). Culoarea frumoasa este de la coniac si de la fragmentele de carne din tigaie.
Tot acum am pus in tigaie si ciupercile. Le-am lasat la calit (fara capac) pana au inceput sa se inmoaie. Le-am condimentat suplimentar cu putin piper negru (merge tare bine cu ciupercile!).
Dupa 5 minute am asezat in tigaie si feliile de carne prajita. Le-am cufundat cat mai bine sub stratul de ciuperci si le-am adaugat 2 cani de apa calda. Escalopul are nevoie de lichid pentru fierbere. Am acoperit tigaia cu un capac si am setat focul la minimum. Acest escalop de porc cu ciuperci va fierbe cam 60 de minute la foc mic. Trebuie amestecat la fiecare 15 minute pentru ca are tendinta de „prindere”. Daca lichidul din tigaie scade, va fi completat (eu am completat de 2 ori cu cate o cana de apa calda).
Observatie: Timpul de fierbere depinde strict de calitatea carnii. Verificati mereu cu o furculita feiile de carne! Este posibil sa fie gata in 30 sau 90 de minute.
Pe masura ce se gateste se vede cum se formeaza un sos compus din ceapa si faina de pe feliile de carne. Nu va pot descrie aromele din bucatarie!
Servire escalop de porc cu ciuperci
Ta-daaa! Escalopul este gata! Am tocat rapid o mana de marar si patrunjel verde si am presarat-o peste mancare.
Ce mancare grozava! Am ales sa fac rapid un orez cu legume (cu ceapa, morcov ras si mazare). Merge bine si un piure de cartofi. Gata! La masa! Escalopul trebuie musai servit in farfurii mai adanci pentru ca e pacat sa nu punem sosul acesta delicios. Plating ca acasa… e comfort food.
Optional se poate pune cate un mot de smantana in fiecare farfurie. Carnea este frageda si suculenta, sosul este grozav! Noi l-am mancat cu castraveti murati (reteta aici). La fix!
Deoarece este o mancare cu sos, garniturile potrivite sunt fie paste simple (fierte in apa cu sare si scurse), cartofi natur, orez simplu sau cu legume, couscous sau galuste de faina (ca la papricas).
Sau gnocchi de casa (reteta aici).
Tot din carne de porc puteți face și o tocăniță de porc cu ciuperci și sos cremos de smântână – porc Stroganoff (rețeta aici).
Acest escalop de porc cu ciuperci se poate manca doar cu furculita, asa acum am spus la inceput. Este o mancare faina si consistenta. Trebuie sa-l incercati neaparat!
CITITORII NOSTRI AU INCERCAT RETETA!
Aici gasiti mai multe retete de mancaruri cu sos (tocanite, papricas, gulas, blanquette etc).