Fasole cu afumătură, unde puteți folosi diverse tipuri de carne afumată precum costiță, kaiser, șuncă, ciolan sau jambon afumat, este preparatul culinar pe care vi-l prezentăm azi!
O alternativă delicioasă este ciorba groasă de fasole uscată, în care se adaugă bucăți de carne afumată pentru a-i conferi un gust intens.
De asemenea, puteți pregăti fasole boabe cu șuncă sau coaste afumate, adăugând un plus de savoare și textură.
Această mâncare de fasole cu afumături de casă este un adevărat deliciu culinar, combinând aroma fumului cu gustul bogat al fasolei.
Dacă sunteți în căutarea unor rețete cu fasole boabe, vă punem la dispoziție diverse opțiuni de preparare și servire a acestei legume versatile.
Fasolea cu afumătură este o combinație între ciorbă și mâncare, oferindu-vă o consistență și savoare care vă va satisface pofta de mâncare completă.
Termenul în limba română pentru această mâncare ar fi „Eintopf” în limba germană sau „one pot” în engleză, sugerând ideea de a pregăti totul într-o singură oală sau farfurie.
Când eram copii, bunica ne făcea această mâncare consistentă, iar după aceea ne răsfăța cu clătite, gogoși, plăcințele cu mere sau papanași, astfel încât să fim sătui până peste cap.
Vedeți în imagine castronul cu preparatul nostru – zeama sa pare limpede, dar, atunci când amestecați cu polonicul sau lingura, aceasta se va tulbura și se va îngroșa datorită boabelor de fasole fierte.
Această mâncare este perfectă pentru zilele reci de iarnă, când poftim cu toții la un bol de fasole boabe cremoase și o bucată de carne afumată bine fiartă.
Opțiunile de afumătură includ ciolan de porc, costiță afumată, kaiser, șuncă, cârnați ardelenești sau șoancă de porc (jambon).
Pe lângă acest castron cu fasole și afumătură, nu trebuie să lipsească o ceapă roșie feliată subțire și o pită făcută în casă pentru a însoți acest festin culinar.
Aceste cantități de ingrediente sunt suficiente pentru a obține între 6 și 8 porții generoase de fasole cu afumătură.
Bucurați-vă de deliciul fasolei cu afumătură și explorați diverse combinații și variante pentru a vă satisface pofta de mâncare.
Timp de preparare:
2 ore
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 3 ore 30 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de fasole cu afumătură (costiță, kaiser, șuncă, ciolan, jambon afumat)?
Ingrediente pentru fasole cu afumătură. Ce fel de afumătură folosim?
Dacă dorim doar să dăm doar aromă de fum mâncării atunci putem folosi coaste afumate, fără carne prea multă (garf). Este varianta ieftină. Nouă ne place însă fasolea cu carne mai grăsuță deoarece grăsimea dă savoare deosebită preparatului. Folosim costiță afumată, adică piept de porc afumat sau kaiser preparat chiar de noi. Nu recomandăm cotletul sau mușchiulețul afumat deoarece sunt slabe și prea fine pentru a fi gătite. Pe acelea le mâncăm pe post de mezel de casă.
Putem folosi și șuncă de casă – adică bucată de jambon afumat de porc, jambon, șoancă ardelenească sau șonc bănățean.
Putem alege și ceafă de porc crud-uscată și afumată.
Nouă ne place și fasolea cu cârnați afumați delicioși, pe care îi facem tot noi după rețete ardelenești de familie sau tradiționale ungurești, cum ar fi cârnații „Csabai”.
Și, nu în ultimul rând, putem face fasolea cu ciolan afumat, produs crud și afumat, în general cu os.
Am înmuiat fasolea seara (în apă rece) iar dimineața am aruncat această primă apă. Boabele de fasole s-au umflat frumos.
Mod de preparare fasole cu carne afumată
Am lucrat direct într-o oală de cca. 5 L. Ceapa am tăiat-o mărunt și am călit-o un pic în cele 2 linguri de ulei. Am adăugat apoi și usturoiul feliat sau zdrobit sau fulgii deshidratați de usturoi.
Am adăugat feliile de afumătură și le-am rumenit discret pe fiecare parte.
Această rumeneală dă o savoare aparte preparatului.
Deasupra am adăugat și zarzavaturile tocate mărunt sau rase pe răzătoarea mare.
Am adăugat apoi și fasolea înmuiată și am turnat cca. 2 L de apă. Ideea e ca apa să cuprindă bine fasolea și carnea. Dacă vreți ca această fasole cu afumătură să fie mai zemoasă (tip ciorbă) atunci puneți mai multă apă.
Am adăugat doar un pic de sare și restul condimentelor. Urmează să mai ajustăm sarea la final pentru că și afumătura este sărată. Chimenul este un bun digestiv care diminuează efectul de balonare dat de fasole.
Fierbere fasole cu afumătură la oala sub presiune (kukta, multicooker) sau în oală clasică
După ce am adăugat și foile de dafin am închis oala sub presiune. Am fiert această fasole cu afumătură timp de 60 de minute în kuktă sau multicooker cu presiune (calculate de când acesta intră în regim de fierbere).
Dacă folosiți oală obișnuită atunci fierbeți totul până se inmoaie fasolea și afumătura devine moale. Vă recomandăm foc domol și utilizarea unui capac. Dacă e nevoie, mai adăugați apă pe parcurs. Fierberea va dura peste 1 h 30 de minute în acest caz.
Am deschis kukta (oala sub presiune) și am gustat. Totul este fiert și este suficient de sărat. Dacă doriți ca această fasole cu afumătură să fie mai groasă atunci mai puteți fierbe totul 30 de minute fără capac, la foc mediu.
Servire mâncare de fasole cu afumături
Am transferat totul într-un castron încăpător și am decorat mâncarea cu pătrunjel verde și/sau cepșoară tocată. Carnea afumată este fragedă și delicioasă iar boabele de fasole sunt bine fierte, unele fiind sparte (explodate). Kaiserul fiert se poate mânca doar cu furculița, fără cuțit. Șoricul este moale și fain.
Așa cum am menționat anterior, atunci când amesteci ușor în castron, vei observa cum zeama se îngroașă și se transformă într-un sos delicios. Mmm! Fasolea cu costiță sau kaiser se servește fierbinte. În mod particular, ne place să adăugăm solzișori de ceapă roșie frecați cu sare și stropiți cu oțet. Restul preparatului poate fi pus în frigider și reîncălzit în zilele următoare, în porții.
Nu există nicio problemă dacă pregătești o cantitate mai mare defsole cu afumătură și o congelezi pentru mai târziu.
Lângă mâncarea asta faină merg bine niște murături asortate (în saramură).
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă și că o veți prepara în curând!
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.