Fasole păstăi cu smântână, usturoi și morcovi – rețeta de mâncare cu sos cremos. Fasole lată scăzută cu usturoi, morcov și smântână groasă. Garnitură din fasole verde sau galbenă pentru șnițele, chiftele, grătare, frigănele. Rețete cu păstăi de fasole proaspete sau congelate.
Vara facem multe mâncăruri din legume, așa cum este și această fasole păstăi cu smântână în care pun și morcovi rași și, musai, usturoi și pătrunjel verde. Combinația este grozav de gustoasă și va fi și pe placul copiilor. Morcovii dau o notă dulceagă, foarte plăcută, acestui preparat simplu.
În Ardeal și Banat se face și mâncare de morcovi cu sos alb cu lapte (cu sau fără usturoi) – rețeta aici. Tare bună e și aceea!
Mama face mai des clasica fasole scăzută cu roșii și usturoi (rețeta aici) dar, câteodată, nu avem chef de sos de roșii și preferăm versiunea cu sos cremos de smântână.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții bune de mâncare de fasole păstăi cu smântână, usturoi și morcovi.
Fasole păstăi cu smântână, usturoi și morcovi – rețeta de mâncare cu sos cremos
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 1 ora 15 minute
Ingrediente:
Cum se face fasole păstăi cu smântână, usturoi și morcovi – rețeta de mâncare cu sos cremos?
Ingrediente pentru mâncare de fasole lată cu sos cremos
Am spălat și toaletat păstăile de fasole lată. Puteți folosi și fasole îngustă (fideluță), verde, galbenă sau pestriță. De asemenea, în extra sezon, puteți utiliza fasole congelată. Apoi am tăiat păstăile în bucăți potrivite.
Am avut un fir de praz cam „obosit” pe care am decis să-l folosesc la această mâncare de fasole. El poate fi înlocuit cu o legătură de ceapă verde sau cu 2 cepe vechi. Am decojit și spălat morcovii și am pregătit cățeii de usturoi. Pe aceștia îi voi folosi doar la final.
Am tăiat prazul sau ceapa și am ras morcovii pe răzătoarea mare.
Mod de preparare mâncare de păstăi late (teci, fasole verde sau galbenă) cu smântână, usturoi, praz sau ceapă și morcov ras
Într-o cratiță largă (poate fi o tigaie mai adâncă) am pus la căli prazul cu 2 linguri de ulei și un praf de sare. Am lucrat la foc mic, cu capac. Ideea e ca prazul sau ceapa să se înăbușe, să devină sticloase. Am amestecat ocazional. După vreo 7 minute am adăugat morcovii rași și am amestecat bine. Am continuat sotarea legumelor alte 7 minute (la foc mic, sub capac).
Au urmat păstăile tăiate de fasole lată și 2 căni bune de lichid (cca. 500 ml de apă caldă). Am completat cu sare și am mărit flacăra de sub tigaie la mediu. Am acoperit parțial cratița cu capacul din dotare și am așteptat ca fasolea să fiarbă.
Timpul de fierbere depinde de soiul păstăilor dar și de vârsta lor: o fasole fragedă fierbe în 12-15 minute pe când una matură are nevoie de peste 20 de minute de gătire. Vorbim despre fierberea efectivă, nu și de timpul în care mancarea de fasole păstăi ajunge la acel punct.
Cel mai bine este să testăm din când în când păstăile și să avem grijă să nu se facă terci, adică să nu fie răsfierte. Fasolea verde sau galbenă este gustoasă când are textură „al dente”, adică se simte când muști din ea dar nu scârțâie între dinți. Dacă lichidul scade excesiv, atunci se poate completa cu 100-150 ml de apă caldă.
Cum se face îngroșeala cu smântână, făină și lapte?
De la mama am învățat să fac acestă îngroșeală („dresătură” sau „liaison” – liezon). Într-un castron mic am desfăcut o lingură de făină cu puțin lapte rece, amestecând bine ca să nu facă cocoloașe. Am tot diluat treptat „maglavaisul”, am pus un praf de sare și, la final, smântâna. Vorbim despre smântână groasă, acrișoară, din cea care se folosește la sarmale sau papanași.
Când fasolea păstăi a fost fiartă am turnat peste ea îngroșeala de mai sus și am amestecat bine în cratiță. Am redus focul la minimum și am așteptat ca totul să ajungă din nou la fierbere. Veți vedea cum această mâncare de fasole păstăi cu smântână se leagă frumos și devine cremoasă. Este nevoie de măcar 4-5 minute de firebere lentă pentru a fi siguri că se gătește făina din „liaison”.
Am stins focul și am tras cratița deoparte. Acum este rândul usturoiul zdrobit și al pătrunjelului verde tocat. Le-am pus pe ambele și am amestecat delicat mâncarea. Ce arome proaspete are acum!
Gata! Minunata mâncare de fasole păstăi cu smântână, usturoi și morcovi poate fi servită.
Servire fasole păstăi cu smântână, usturoi și morcovi – rețeta de mâncare cu sos cremos
Nouă ne place foarte mult această fasole lată cu sos cremos, usturoiat! O facem des în timpul verii dar și iarna, cu fasole congelată. Ne-a mai întrebat lumea de crăticioara din ceramică cu capac așa că vă las link aici de unde puteți cumpăra (am văzut neagră și roșie). Eu am și una violet pe care o vedeți mai jos (cu ciorba de fasole păstăi). Sunt drăguțe și pot fi folosite la cuptor (nu pe aragaz) sau doar pentru servirea preparatelor calde.
Este o garnitură perfectă pentru niște chiftele la cuptor – rețeta aici.
Mâncarea de fasole păstăi cu smântână și usturoi se potrivește bine și cu șnițele pane – aici sunt gujoane din piept de pui (rețeta aici).
Pentru amatorii de meniuri vegetariene recomand asocierea unor frigănele (pită cu ou) cu aceste păstăi cu smântână, morcov și usturoi. Rețeta frigănelelor o găsiți aici.
Parte faină este că mâncarea de fasole păstăi cu smântână poate fi păstrată 2-3 zile la frigider și poate fi reîncălzită ușor.
Vă recomand și mâncarea de fasole verde sau galbenă cu afumătură și smântână – rețeta aici.
Sau o delicioasă ciorbă de păstăi cu afumătură, smântână și usturoi – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de fasole păstăi, atunci vă las aici mai multe rețete cu această legumă versatilă.