Fettuccine Alfredo rețeta autentică de paste cu sos cremos de parmezan și unt
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Fettuccine Alfredo rețeta autentică de paste cu sos cremos de parmezan și unt0 (0)

Fettuccine Alfredo rețeta autentică de paste cu sos cremos de parmezan și unt. Cum se fac paste Alfredo? Se pune smântână la sosul Alfredo? Ce paste se folosesc pentru rețeta de fettuccine Alfredo? Rețete de paste cu sos cremos. Rețete celebre.

Fettuccine Alfredo sau fettuccine „all’Alfredo” – adică paste late de casă învăluite într-un sos cremos de parmezan cu unt. Sunt originare din Roma dar au devenit celebre în întreaga lume, în special în SUA. Sunt niște paste simple cu un sos compus din mult unt și parmezan care devine cremos prin emulsionare cu un pic din apa în care au fiert pastele. Nu, nu se pune smântână în sosul Alfredo!

Sunt o invenție a lui Alfredo di Lelio, proprietar al unui restaurant din Roma (regiunea Lazio) deschis în 1914. În varianta lui acest sos conține doar unt, parmezan tânăr (nematurat), sare și piper negru proaspăt măcinat. Rețeta datează de la inceputul secolului XX, deci este o rețetă relativ nouă (vezi aici). Aceste fettuccine Alfredo erau preparate chiar lângă masa clienților din restaurant, sub ochii lor. Se făcea un pic de show și atunci Filmarea este chiar din restaurantul  „Il Vero Alfredo” din Roma (Piazza Augusto Imperatore n.30) și ne-a fost indicat de doamna Ines di Lelio (proprietară) care este chiar nepoata chef-ului Alfredo di Lelio (vezi comentariile acestui articol).

Singura abatere permisă de la rețeta originală este folosirea pătrunjelului verde tocat. Acesta apare în unele rețete contemporane și este acceptat de criticii culinari. Sub nicio formă nu este acceptată smântâna dulce în această rețetă! Nu mai zic de mizeria vegetală care o substituie.

Rețeta pe care am urmat-o este cea din Enciclopedia Italiană Culinară „Cucchiaio d’Argento” – vezi aici. Ei indică 90 g paste uscate/porție iau eu am făcut 1/2 din rețetă (care era cu 360 g paste la 4 persoane) adică am folosit 180 g de paste. Este foarte important ca parmezanul să fie unul proaspăt (tânăr) deoarece dacă este maturat el nu se va mai topi cum trebuie și sosul nu va deveni cremos.

Pastele folosite pentru această rețetă sunt fettuccine, adică paste late de casă, proaspete sau uscate. Sunt caracteristice bucătăriei din Roma și Toscana, oarecum similare cu tagliatelle din zona Bologna. ePofta.ro a făcut tagliatelle (ceva mai late) pentru un fel delicios de paste cu hribi. Vedeți aici cum se prepară.

Puteți cumpăra din comerț „cuiburi” de fettucine de calitate (importate din Italia), paste uscate ambalate în cutii. În zilele aglomerate această rețetă de fettuccine Alfredo este o soluție minunată pentru un prânz sau o cină rapidă.

Din cantitățile de mai jos rezultă 2 porții de fettuccine Alfredo sau paste cu sos cremos de parmezan și unt.

Fettuccine Alfredo rețeta de paste cu sos cremos de parmezan și unt

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 10 minute

Timp Total: 40 minute

Ingrediente:

 

Cum se fac Fettuccine Alfredo rețeta autentică de paste cu sos cremos de parmezan și unt?

Ingrediente pentru pasta Alfredo

Iată cuiburile de fettuccine de care v-am povestit mai sus precum și restul ingredientelor necesare acestei rețete: parmezanul ras fin, untul, sarea, piperul și pătrunjelul verde (opțional).

Cum se fierb corect pastele?

Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj dar, deoarece ele vor mai fi gătite în sos, recomand să reduceți timpul de fierbere cu 2 minute. În principiu se pune apă la fiert cu o linguriță de sare (pentru fiecare litru de apă) iar când apa fierbe se adaugă pastele. În cazul acestei rețete: dacă pe ambalaj scrie 10 minute eu cronometrez 8 minute din momentul în care apa începe din nou să fiarbă. Eu folosesc o oală specială pentru paste care are un coș metalic preforat în interior care mă ajută la strecurarea lor.

Nu-mi plac deloc pastele răsfierte și terciuite și de aceea am grijă. Trebuie sincronizată foarte bine fierberea pastelor cu topirea untului astfel încât fettuccinele fierte să fie scurse rapid și transferate direct în tigaie.

Cum se face sosul Alfredo pentru paste?

În momentul în care pastele au început să fiarbă am pregătit o tigaie în care am pus untul la topit. Fără să îl ard, fără să își schimbe culoarea.

După trecerea timpului de fierbere (redus) am scos pastele din oală, le-am scurs (pastele NU se clătesc!) și le-am pus în untul topit bine înfierbântat.

Le-am tras cu grijă prin tigaie astfel încât untul să ajungă pe toate părțile.

Am mai adăugat 1-2 polonice de apă din apa în care au fiert pastele (circa 300-350 ml la 2 porții) și am mai tras pastele la tigaie (la foc mare) până s-a evaporat/absorbit aproape toată apa și a mai rămas doar un pic (cca. 2 linguri). În acest moment pastele ar trebui să fie fierte exact cât trebuie. Dacă mai e nevoie, mai puteți adăuga un pic de apă în care au fiert pastele.

Am adăugat deasupra parmezanul ras și am stins focul. Am amestecat delicat cu o spatulă astfel încât parmezanul să ajungă peste tot.

Acesta se va topi de la căldura pastelor, se va emulsiona cu untul și cu apa de la paste și va forma un sos delicat și fin.



Nu se pune deloc smântână dulce (fie ea naturală sau porcărie vegetală)! Exact ca la pastele carbonara autentice, sosul cremos nu are nevoie de smântână. Vezi aici pastele carbonara.

Servire pasta Alfredo cu sos cremos de parmezan și unt

Fettuccine Alfredo se servesc imediat, fierbinți. Se presară direct în farfurie cu piper negru proaspăt măcinat și cu extra parmezan ras fin.

Ce bunătate de mâncare! Fettuccinele sunt fierte al dente iar sosul de unt cu parmezan este fabulos!

Puteți presăra și niște pătrunjel verde proaspăt tocat. Nouă ne plac mai mult fettuccine Alfredo clasice, doar cu sare și piper.

Dacă sunteți amatori de rețete simple de paste atunci vă recomand și tagliatelle cu unt și salvie – rețeta aici.



Sau clasicele spaghetti aglio, olio e peperoncino (AOP) – rețeta aici.

Cred că v-am făcut poftă cu aceste fettuccine Alfredo și că le veți prepara în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de paste

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]