Ficat de porc sau vitel cu ceapa reteta simpla de tocanita. Cum obținem o consistență fragedă pentru ficat? Când și cum să adăugăm sarea? Durata de gătire a ficatului de porc sau vitel? De asemenea, îmi place să pregătesc și mâncare de ficat prăjit cu ceapă calită, exact ca acasă, așa cum o făcea mama.
Îmi place foarte mult să pregătesc aceasta reteta și o fac destul de des. Este un preparat simplu si rapid, care se pregătește în aproximativ 20-25 de minute. Uneori, optez pentru ficat de vitel, deoarece mi se pare mai fraged și cu un gust mai delicat decât cel de porc, care poate avea un caracter mai pronunțat.
Această tocaniță este o delicatesă fină și aromată, iar secretul său stă în cantitatea generoasă de ceapă. Ceapa este ingredientul „cheie” al acestei rețete și este necesară într-o cantitate considerabilă. Cu cât folosim mai multă ceapă, cu atât tocanița devine mai savuroasă. Am mai discutat despre acest aspect în cadrul rețetei de ficatei de pui cu ceapă, unde ceapa joacă un rol important în obținerea unui gust delicios.
Pentru această rețetă delicioasă de ficat de porc cu ceapă, puteți utiliza ceapă albă, roșie sau verde, în funcție de sezon și preferințe. Este recomandat să utilizați ficat proaspăt și să-l tăiați acasă în bucăți mai mari. Nu uitați să adăugați sare și piper în cantități generoase pentru a condimenta preparatul în mod corespunzător.
În continuare, vă ofer cantitățile necesare pentru a pregăti 3-4 porții de ficat de porc cu ceapă.
Timp de preparare:
10 minute
Timp de gatire:
25 minute
Timp Total:
35 minute
Ingrediente:
Opțional
Cum se face ficat de porc cu ceapa reteta simpla?
Cum se pregateste ficatul de porc sau de vitel?
Am cumparat o bucata de ficat de cca. 600 g. In general trebuie indepartate vasele sanguine groase (artere, vene) precum si fasciile (pielite) albicioase si tari. Al meu a fost foarte bine toaletat asa ca nu am avut ce sa mai curat la el. L-am feliat in fasii lunguiete groase de cca. 1 cm.
Optional: puteti aseza feliile de ficat intr-un castron cu lapte rece unde sa le lasati 1 ora.
Daca tineti ficatul in lapte va trebui sa-l scurgeti bine intr-o strecuratoare si apoi sa continuati cu reteta.
Cum se caleste ceapa pentru tocanita de ficat?
Cepele curatate, spalate si feliate le-am asezat impreuna cu uleiul intr-o tigaie incapatoare, cu pereti mai inalti (antiaderenta). NU se pune sare! Sarea este ce care intareste ficatul si ea se va adauga doar la final, dupa stingerea focului.
Am calit (dunstuit) ceapa la foc mic, cu capac, timp de vreo 12-15 minute, amestecand ocazional in ea.
Ceapa trebuie sa se inmoaie si sa devina sticloasa, nu sa sa prajeasca. Eventual sa se aureasca pe alocuri. Am adaugat si fasiile de ficat, bine scurse de lapte. Am amestecat totul.
Cat se gateste (inabusa) ficatul cu ceapa?
Am acoperit din nou tigaia cu capacul si am lasat ficatul la inabusit timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. Nu este nevoie de apa pentru ca ficatul isi lasa sucurile proprii.
Apoi am descoperit tigaia si am marit flacara de sub ea ca sa scada lichidul in exces si ca ficatul sa se rumeneasca usor. In cateva minute arata deja altfel si miroase fenomenal.
Am stins focul de sub tigaie si de-abia acum am asezonat totul cu sare si piper din belsug. Piperul ar fi bine sa fie proaspat macinat – pentru o aroma mai intensa.
Servire
Ficatul de porc cu ceapa se serveste fierbinte, imediat dupa stingerea focului. Bucatile sunt fragede si suculente. Merg bine cu piure de cartofi, orez simplu fiert, paine sau cu mamaliguta. Eu am facut repede o mamaliga rasturnata, taiata cu ata.
Castravetii murati insotesc perfect acest fel simplu de mancare.
Tare bun e ficatul inabusit cu ceapa! Cred ca v-am facut pofta cu ficatul acesta cu ceapa calita Are exact gustul „de acasa”, asa cum il stiu din copilarie. Ceapa este dulceaga iar ficatul este moale si gustos.
Sper ca v-am facut pofta cu aceasta tocanita simpla de ficat de porc cu ceapa si ca o veti face si voi cat mai curand.
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.