Ficat de porc sau vitel prajit la tigaie sau gratar
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Ficat de porc sau vitel prajit la tigaie sau gratar0 (0)

Ficat de porc sau vitel prajit la tigaie sau gratar. Ficatul merge si cu mujdei de usturoi. Cum se gateste ficatul de porc sau vitel fara a fi inecacios? Cat se prajeste? Cum si cand se condimenteaza?  O reteta simpla si ieftina.

Imi plac foarte mult mancarurile din organe si le gatesc destul de des. Mai ales limba de porc sau vita, ficatul si creierul. Lumea este obisnuita in general cu ficateii de pui si evita aceste delicatese, de multe ori nestiind cum sa le gateasca. Ba le ies tari si serbede, ba raman crude si fade, prost asezonate.

Si de la pui puteti incerca si inimile si pipotele, nu doar ficateii. Incercati o tocanita faina – reteta aici.  Sau un ficat de porc sau vitel la gratar in aer liber – vezi aici.

Cum se gateste corect ficatul de porc sau vita ca sa nu fie inecacios si tare?

Ficatul de porc sau de vitel este tare fain. Are o textura ferma si carnoasa, gust si aroma specifice. Este foarte sanatos si se recomanda inca din copilarie, fiind inclus in dietele de diversificare. Contine minerale si vitamine esentiale dezvoltarii organismului uman si are rol in combaterea anemiei (contine fier). Ficatul este foarte delicat si se gateste repede.

Multa lume greseste si la lebar, caltabos sau la toba, punand ficatul la fiert deodata cu organele tari (de ex. inima), el de fapt trebuind a fi adaugat in cazan doar la final. Daca este rasfiert ficatul devine tare, gri, sfaramicios si inecacios, de parca ai manca rumegus.

O regula de aur este sararea acestuia abia dupa gatire. Sarea scoate apa din tesuturi si le intareste. Deci, nu saram ficatul (fie el de pui, porc, vita, miel etc) decat dupa ce l-am gatit, chiar dupa ce am stins focul de sub cratita sau tigaie.

Gatirea ficatului este una „la minut”, adica rapida, la foc viu. Nu stam sa inabusim ficatul ca acesta sa apuce sa inoate in propriile sucuri deoarece se va intari. Vorbim de 2 minute pe o fata si inca un minut pe verso. Bineinteles ca exista si abordarea tip tocanita de ficat unde ficatul se caleste cu ceapa si se lasa la gatit peste 20 de minute, el intarindu-se si apoi inmuindu-se din nou, cam ca si caracatita sau sepia. E o alta reteta. Pornind de la aceasta tocanita de ficat (cu ceapa multa) fac o delicioasa pasteta de ficat (pate de casa) – reteta aici.

Temperatura interna a ficatului de porc sau vitel trebuie sa fie de cca. 71 C. Nu uitati ca aceasta mai creste cu 4-5 grade si dupa ce bucata de carne a fost scoasa din tigaie si asezata pe un platou. Deci, mai bine intrerupeti gatirea la 65-66 C, asta daca nu doriti sa mancati niste bucati cu textura de cauciuc.

In cele cu urmeaza va voi prezenta doua variante de prajire a ficatului de porc: in tigaie clasica si in tigaie-grill (gratar). Am folosit 600 g de ficat si am obtinut 4 portii bune de ficat prajit.

Ficat de porc sau vitel prajit la tigaie sau gratar

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatire: 5 minute

Timp Total: 15 minute

Ingrediente:

 

Cum se face ficat de porc sau vitel prajit la tigaie sau gratar?

Cum taiem ficatul pentru prajit?

Am cumparat o bucata de ficat de cca. 600 g. Este de fapt un lob intreg. In general trebuie indepartate vasele sanguine groase (artere, vene) precum si fasciile (pielite) albicioase si tari. Al meu a fost foarte bine toaletat asa ca nu am avut ce sa mai curat la el.

Cu un cutit bine ascutit am taiat ficatul in felii cu grosime egala de cca. 2 cm fiecare. Nu-l taiati prea subtire pentru ca se va intari la gatit, nemaiavand miezul acela rozaliu, moale si cremos.

De-acum putem vorbi despre doua retete distincte.

Ficat de porc prajit la tigaie – reteta clasica

Am ales feliile mai uratele (de la capete) precum si cateva mai frumoase si le-am taiat pe toate in bastonase. Le-am tavalit prin faina si le-am asezat pe o farfurie.

Am incins putin ulei intr-o tigaie antiaderenta si am prajit fasiile de ficat 2 minute pe o parte si apoi inca un minut pe verso. Trebuie sa aiba o crusta rumena si apetisanta, fara a fi prajite prea mult.

Am scos imediat ficatul prajit pe o farfurie, l-am presarat cu sare si piper si l-am acoperit partial cu o folie de aluminiu. Ca orice carne prajita si ficatul are nevoie de timp de odihna, nu mai mult de 4-5 minute. Va deveni si mai fraged dupa scurgerea acestui timp!

Ficat de porc prajit la gratar (tigaie tip grill sau in aer liber, la gratar electric sau cu carbuni)

Pentru aceasta versiune am pastrat feliile mai mari de ficat. Deoarece in reteta de mai sus apare uleiul in tigaie, aici am decis sa ung feliile cu putin ulei. Pe langa savoarea deosebita pe care o da preparatului si a crustei frumoase rumene si lucioase, uleiul previne lipirea feliilor de ficat de barele gratarului sau de striatiile tigaii tip gratar.

Asa ca am uns feliile de ficat cu o lingura de ulei, avand grija sa fie bine cuprinse pe toate partile.

Am incins tigaia tip gratar pana a fumegat, fara pic de ulei in ea. Am asezat feliile de ficat in tigaie si le-am prajit tot 2 minute pe o fata si inca un minut pe verso. Nu ne jucam cu feliile intorcandu-le de pe o parte pe alta. O singura data este suficient. Asa se formeaza si urmele frumoase de gratar.

Am scos feliile de ficat prajite la gratar pe o alta farfurie. Le-am sarat si piperat si le-am acoperit si pe ele lejer cu o folie de aluminiu. Pe acestea le-am facut pe gustul meu, mai in sange Nu va speriati daca vedeti cum se scurge zeama rosie in farfurie pentru ca in aceste minute de odihna ficatul se va gati in continuare si sucurile interne se vor coagula.

Servire ficat de porc sau vitel prajit la tigaie sau gratar

Pentru ca nu ne-am putut hotari, toti cei de acasa am vrut sa mancam din ambele feluri. Am facut farfurii asortate: atat cu ficat prajit la tigaie, dat prin faina, cat si cu cel din tigaia tip gratar. Niste cartofi prajiti si lastari de linte (de la MicroGreens Romania) au insotit acest festin. Sa stiti ca microplantele (lastarii sau germenii) nu sunt doar de decor ci sunt ingrediente pentru salate si garnituri. Fiecare soi are alt gust. Mie mi-au placut foarte mult acesti lastari de linte stropiti cu un dressing simplu din zeama de lamaie, ulei si putina sare.

Haideti sa vedem si o sectiune: roz si moale, asa cum trebuie sa fie. V-am zis ca nu ne place cauciucul Daca sectiune e bej-gri…s-a dus. Merge un mujdei? Aveti de aici vreo 6 retete de mujdei de usturoi.

Puteti incerca si cu ficat de vitel, care este mai fin si mai fraged decat cel de porc. Am mancat in Franta ficat de vitel cu mere si Calvados (rachiu de mere), o reteta din Normandia. L-am si facut acasa de cateva ori si tare ne-a placut. Reteta o gasiti aici.

Care dintre cele doua versiuni mi-a placut mai mult? Cea la gratar! Parca e mai suculent ficatul gatit asa, uns inainte cu putin ulei. Si parca ar merge bine niste castraveti murati de vara (reteta aici) sau o salata de ardei copti (reteta aici).

Sper ca v-a placut aceasta reteta de ficat de porc sau vitel prajit la tigaie sau gratar. Sa incercati si voi ambele variante si sa reveniti cu impresii!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu organe: ficat, limba, creier etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]