Ficatei prajiti în aluat cu bere sau simpli (scrob) – o rețetă simplă de ficatei de pui înveliți într-o crustă auriu rumenă de aluat. Deși sunt asemănați cu ficateii pane, nu conțin pesmet în crustă. Este o rețetă veche, transmisă din timpurile bunicilor, iar adăugarea de bere în aluat menține ficatul extrem de fraged.
Amintirile cu gust de copilărie îmi revin atunci când mă gândesc la acești ficatei prajiti în aluat cu bere sau simpli pe care mama îi pregătea adesea. Deși denumiți ficatei pane, crusta lor diferă de cea tradițională din ou, făină și pesmet. Mă încântă și acum, cu toate că adesea uit rețeta aceasta… Sincer, de multe ori gătesc rapid ficatul de pui la tigaie, simplu sau cu puțină ceapă. Nu că ar fi mult de muncă cu această rețetă… în loc să curăți și să toci ceapa, poți pregăti rapid aluatul și gata!
Pentru o alternativă delicioasă, găsești rețeta clasică a ficatelului de pui cu sos de roșii, usturoi și legume. Acești ficatei sunt minunați alături de piure de cartofi și murături de casă!
Scrob – acest aluat este asemănător celui pentru clătite, dar mai gros. În alte regiuni, „scrob” înseamnă papară. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române online (DEX), termenul are mai multe semnificații.
Acești ficatei de pui prajiti în aluat cu bere sunt delicioși fie fierți (ca fel principal sau gustare caldă), fie după ce se răcesc (la temperatura camerei). Pot fi serviti și pe platouri asortate de aperitive, cu condiția să fie prăjiți în aceeași zi. Dacă rămân neconsumați timp de 24 de ore, devin mai tari.
Metoda de preparare a acestor ficatei prajiti în aluat cu bere este una tradițională și eficientă. Cu acest tip de aluat, se pot prăji atât pește, cât și legume. Lichidul din compoziția aluatului poate fi lapte, apă minerală sau chiar bere. Din cantitățile de mai jos, am obținut aproximativ 5-6 porții de ficatei prajiti în aluat de clătite (scrob).
Ficatei prajiti in aluat cu bere sau simplu (scrob)
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 5 minute
Timp Total: 35 minute
Ingrediente:
Cum se fac Ficatei prajiti in aluat cu bere sau simplu (scrob)?
Cum se face scrobul – aluatul pentru prajit?
Intr-un castron am pus ouale si faina. Am inceput sa mixez (cu tel sau mixer de mana) si sa subtiez treptat compozitia cu lichid. Eu am folosit lapte rece. Puteti face un mix din lapte si apa minerala, apa si bere sau doar bere.
Berea face aluatul mai crocant insa ii imprumuta si gustul specific. Daca nu sunteti amatori de bere mai bine renuntati. Am mixat bine astfel incat sa nu ramana cocoloase. In functie de faina folosita aveti nevoie de 200 pana la 230 ml de lichid.
La final am pus sare. Nu va zgarciti cu sarea deoarece ficatii nu vor fi sarati (ca sa nu se intareasca la prajit) si singura sare este cea din crusta de aluat.
Aluatul trebuie sa fie ceva mai gros decat cel de clatite, ca sa imbrace ficateii.
Ficateii de pui au fost proaspeti. I-am clatit cu apa rece si i-am lasat la scurs intr-o strecuratoare. Apoi i-am taiat in doua deoarece intregi sunt prea mari.
Nu i-am sarat ca sa nu se intareasca la prajit! Am macinat niste piper negru deasupra lor si i-am amestecat cu degetele. Am explicat aici si aici de ce nu se sareaza ficatul inainte de prajire.
Am pus ficateii de pui peste aluatul din castron si am amestecat cu grija, astfel incat fiecare ficat sa fie bine imbracat de aluat. Puteti face treaba asta si individual, bucata cu bucata, trecand fiecare ficatel prin aluat, chiar inainte de a-l pune la prajit. Mie mi se pare mult mai simplu asa.
Cum se prajesc ficateii de pui in aluat?
Am ales o tigaie mai adanca in care am pus la incis un strat generos de ulei (cca. 400-500 ml). Uleiul trebuie sa fie bine incins insa sa nu fumege. Cu ajutorul unei linguri am pus pe rand ficateii la prajit. Atentie! Stropesc!! Nu am aglomerat tigaia, prajindu-i in mai multe ture. Trebuie sa aiba loc intre ei ca sa nu se lipeasca unii de altii. Am redus imediat focul la mediu spre mic ca sa nu se arda aluatul si ficatul sa ramana crud.
Dupa cateva minute i-am intors si pe verso. Atentie mare pentru ca acum cam improasca cu ulei incins!! Aveti grija sa nu va ardeti pe maini si pe fata! Lucrati de la o distanta potrivita si feriti-va ochii ca sa nu va sara ulei incins in ei! Daca aveti capac perforat (sita) antistropire puteti sa o folositi cu incredere.
Cam aceasta este gradul de rumenire OK pentru acesti ficatei de pui prajiti in aluat cu bere. Dupa cateva minute de prajire si pe verso i-am scurs de grasime cu o spumiera si i-am asezat intr-un castron tapetat bine cu hartie absorbanta. Am continuat prajirea pana ce am terminat ficateii. Intre ture se mai poate completa uleiul cu cate 50 ml. Neaparat trebuie „pescuite” din tigaie bucatelele mici de aluat ramase ca sa nu se arda!
Servire ficatei prajiti in aluat cu bere sau simplu (scrob)
Noi mancam acesti ficatei alaturi de o salata verde simpla sau asortata, asezonata cu sare, zahar, putin ulei si zeama de lamaie sau otet.
Avand deja crusta din aluat nu prea se cer cartofi, orez sau alte fainoase drept garnitura. Poate un sote de mazare, o fasole verde sotata cu usturoi sau niste morcovi sotati.
Sa vedem cum arata ficateii si in sectiune! Sunt rozalii si fragezi, deloc seci sau uscati. Crusta de aluat ii protejeaza in timpul prajirii si ii pastreaza moi si suculenti. Foarte gustosi!
Cum spuneam si in introducere, ficateii in aluat cu bere sunt gustosi fierbinti insa, daca-i tinem la camara (nu la frigider) sunt buni si a doua zi, pentru familie. Crusta se intareste un pic insa noua ne plac tare mult si asa.
Sper ca v-a placut aceasta reteta veche de ficatei prajiti in aluat cu bere sau simplu (scrob) si ca o veti incerca in curand!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.