Friggione, sos dens italian de ceapa si rosii
Friggione este un sos dens specific regiunii Emilia-Romagna, care, desi are la baza doar doua ingrediente principale, este absolut delicios. Reteta sosului friggione dateaza din 1886, iar din anul 2004 este pastrata la Camera de Comert a orasului Bologna. Acum aproape 11 ani l-am gustat pentru prima si singura data, intr-un restaurant din orasul Cento, foarte aproape de Bologna. Mi-a placut foarte mult, mi s-a parut ca seamana oarecum cu zacusca romaneasca, si mi-am promis ca o sa-l incerc intr-o buna zi. Abia dupa 11 ani am reusit sa ma tin de promisune, dar mai bine mai tarziu decat niciodata, nu-i asa? Pentru acest sos delicios de ceapa si rosii, mi-au fost de mare ajutor rosiile cuburi de la prietenii Sun Food. Uitam sa va spun ca este un sos de post si este excelent in combinatie cu mamaliga, ca garnitura pentru fripturi la cuptor sau gratar, ideal pentru bruschette si, de ce nu, pentru paste.
Sos de ceapa si rosii – Ingrediente (cca 700g sos)
Sos de ceapa si rosii – Mod de preparare
Pofta buna!