Friptura inabusita de vita cu sos de vin, rosii si legume la cuptor. Reteta de friptura de vita inabusita cu vin si legume servita cu cartofi si ciuperci sotate. Friptura de vita la cuptor. Cum se marineaza carnea pentru a face friptura frageda de vita sau vitel? Pulpa de vita sau vitel la cuptor marinata cu sos de rosii si gatita incet cu sos de aromat de vin si legume. Cum se face sosul pentru friptura?
Cu friptura de vita sau vitel apar mereu probleme datorita calitatii carnii de la noi. Aceasta reteta de friptura inabusita de vita reprezinta o solutie. Astfel carnea se gateste indelung si devin frageda, usor de mestecat. In plus, carnea de vita marinata cu suc de rosii devine si mai moale si mai suculenta.
Pentru genul acesta de friptura inabusita de vita sau vitel nu este nevoie sa alegem carne maturata (mult mai scumpa). Friptura de vita la cuptor se poate face din pulpa de vita sau vitel, rasol alb sau rasol cu os (motsching) sau chiar cu piept de vita cu sau fara coaste (pieptul are dungile acelea faine de grasime intre straturile de carne).
Cu fripturile la cuptor e foarte putina bataie de cap. Muncesti putin la inceput si apoi cuptorul rezolva totul.
Vedeti aici si o farfurie cu aceasta friptura inabusita de vita impreuna cu sos si doua garnituri: cartofi noi cu marar si unt (reteta aici) si ciuperci cu usturoi la tigaie (reteta aici).
Am ales o bucata de 1,5 kg de pulpa de vita pe care am marinat-o 24 de ore in suc de rosii. Am experimentat acum cateva luni chestia asta cu marinatul in suc de rosii (din conserva sau de la carton) cu o delicioasa friptura de porc – reteta aici. Rezultatul este uimitor! Carnea devine extrem de frageda si poti manca friptura doar cu furculita. Puteti marina carnea de vita si in baituri clasice pe baza de vin (rosu sau alb), ulei, otet si mirodenii insa va invit sa testati acum aceasta marinada simpla din rosii.
Legumele alese pentru aceasta friptura de vita inabusita au fost atat radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina) cat si ceapa sau praz si usturoi. Am folosit si 300 ml de vin rosu sec. Veti vedea ca sosul fripturii se face chiar din aceste legume care se coc impreuna cu friptura.
Daca aveti la indemana o bucata de piept de vita sau vitel cu coaste atunci va recomand aceasta reteta.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 6 -8 portii de friptura inabusita de vita cu sos de vin, rosii si legume.
Friptura inabusita de vita cu sos de vin, rosii si legume la cuptor
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 3 ore
Timp Total: 3 ore 30 minute
Ingrediente:
Cum se face reteta de friptura inabusita de vita cu sos de vin, rosii si legume la cuptor?
Marinare carne de vita pentru friptura de vita la cuptor
Rosiile au o aciditate specifica care „ataca” proteinele si incep sa le „gateasca” inainte de coacerea sau prajirea propriu-zisa. Acesta este rolul marinadelor, in general. Aici puteti citi mai multe despre avantajele marninarii carnurilor.
Intr-o cutie de plastic cu capac am pus carnea de vita. Cutia trebuie sa fie incapatoare astfel incat carnea sa stea lejer in ea, nu inghesuita. Am presarat-o bine cu sare si piper pe ambele fete. Peste ea am turnat continutul unei conserve de rosii tip passata. Am imbracat bine carnea in sucul de rosii si am inchis cutia. Am dat-o la frigider pentru 24 de ore.
In acest rastimp am intors carnea de 2 ori ca sa fie bine cuprinsa de marinada de rosii din jur. Eu nu i-am pus mirodenii insa puteti incerca, dupa gust, cu foaie de dafin, cimbru uscat sau chimen. Am mers pe varianta „natur” pentru ca-mi place extrem de mult gustul si aroma carnii de vita.
A doua zi am scos cutia din frigider cu 2 ore inainte de a coace friptura. Orice carne trebuie lasata un pic la temperat, adica sa ajunga la temperatura ambientala. Am scos carnea din marinada si am ras-o bine cu dosul unui cutit de tot sosul de rosii de pe ea. Am pastrat marinada (si ce-am ras de pe carne) pentru ca avem nevoie de ea mai incolo.
Apoi am sters bine carnea cu servete absorbante si am uns-o temeinic cu 2 linguri bune de ulei. Am pus-o pe o farfurie si am lasat-o sa se incalzeasca incet, intorcand-o din cand in cand de pe o parte pe alta.
Legume pentru friptura inabusita de vita
Intre timp m-am ocupat de legume. Am curatat morcovii, pastarnacul, patrunjelul si telina. Am pregatit si prazul. Un fel de „mirepoix” extins.
Le-am taiat in bucati maricele care sa reziste la timpul lung de coacere.
Mi-am pregatit si cele doua capatani de usturoi pe care le-am spalat cu putina apa rece si le-am taiat transversal (fara sa le decojesc).
Preparare friptura de vita inabusita
Am ales o tava de friptura cu capac, cu fund mai gros si pereti mai inalti. Poate fi una de fonta, tuci sau din aluminiu turnat si glazurat. Am pus-o la incins (goala) la foc iute. Trebuie sa fie foarte bine incinsa! Apoi am asezat in ea bucata de carne temperata si unsa bine cu ulei. Practic i-am dat „fata” (searing), adica i-am facut o usoara crusta rumena. Nu de alta dar vrem sa facem friptura, nu fiertura.
Am lasat carnea 3 minute pe prima fata apoi am intors-o si pe verso si am mai lasat-o 3 minute. Apoi am rumenit-o si la capete cate 1 minut. In tot acest timp am folosit un cleste de bucatarie, nu furculita! Nu intepam carnea pentru ca prin acele orificii se vor scurge sucurile! Cam asa trebuie sa arate pulpa de vita. Am scos-o din oala si am pus-o pe o farfurie.
Am redus la minimum flacara de sub oala si am adaugat 2 linguri de ulei. Imediat am pus usturoiul la rumenit, cu suprafata taiata in jos. El va parfuma grozav friptura!! Nu l-am lasat mai mult de 1-2 minute ca sa nu se arda. L-am tot plimbat cu clestele prin oala ca sa nu se prinda.
In final am pus toate legumele si zarzavaturile in oala si am amestecat totul bine. Am marit flacara la mediu.
Le-am dat niste sare si piper.
Le-am sotat pret de vreo 10-12 minute, amestecandu-le mereu cu o spatula. Ele incep sa se inmoaie si sa se rumeneasca usor. La inceput lasa apa care se evapora mai incolo si legumele incep sa sfaraie si sa miroasa grozav.
Am stins totul cu un pahar mare de vin rosu (cca. 300 ml).
Am marit un pic flacara de sub oala ca sa se evapore alcoolul din vin.
In 2-3 minute nu se mai simte mirosul intepator de vin si se poate trece mai departe. Am turnat marinada de rosii (pastrata de la carne) peste legume si am amestecat bine.
Am adaugat si 500 ml de apa fierbinte (sau supa de vita, daca aveti la indemana) si am diluat sosul. Am cufundat carnea in acest sos (cu tot cu sucurile lasate de ea pe farfuria pe care s-a odihnit). Atentie! Nu inecati carnea in zeama! Nivelul sosului din jur trebuie sa fie pana la jumatatea inaltimii carnii, nu sa o acopere! Nu facem tocanita sau „fiertura tip submarin” ci friptura de vita inabusita!
Am acoperit oala cu capacul din dotare si gata. Puteti pune folie de aluminiu daca nu aveti capac potrivit.
Cat timp se coace friptura de vita inabusita la cuptor?
Am preincins cuptorul la 170 C cu ventilatie (caldura sus is jos) respectiv treapta medie spre joasa la cele pe gaz. Am bagat oala cu friptura (cu capac) si am lasat-o 3 ore la 170 C. Din ora in ora am verificat nivelul lichidului si am completat cu cate o ceasca de apa daca a fost nevoie. Cu aceasta ocazie am si intors carnea de pe o fata pe alta.
Asa arata dupa prima ora de coacere.
Si asa dupa incheierea celor 3 ore de stat la cuptor: friptura frageda pe care o poti manca doar cu furculita si inconjurata de un sos fabulos! Observatie: s-ar putea ca friptura voastra sa fie gata si in 2 ore sau 2 ore si jumatate, in functie de fragezimea carnii. O testati cu furculita si decideti cand incheiati coacerea.
Am stins focul, am scos oala si am lasat friptura sub capac sa-si traga sufletul macar 30 de minute. Apoi am scos-o cu grija pe un platou, am infasurat-o bine cu folie de aluminiu ca sa nu se usuca si m-am ocupat de sos.
Sos de legume cu vin si rosii pentru friptura de vita
Sosul se prepara foarte usor – vezi aici reteta pas cu pas.
Servire friptura de vita la cuptor cu sos de vin, rosu si legume la cuptor
Am taiat friptura inabusita de vita in felii – cum s-a putut. E extrem de frageda iar cat timp ea este calda va fi destul de greu de portionat in felii subtiri pentru ca pur si simplu se dezintegreaza. Am ales un platou de servire pe care am pus 1 -2 polonice de sos, apoi feliile de friptura de vita la cuptor. Deasupra am mai pus 1 polonic de sos cat sa o acopar partial. Este frumos sa se vada si carnea, nu sa fie inecata in sos.
Garniturile pe care le-am pregatit au fost niste cartofi noi cu unt si marar (reteta aici) si niste ciuperci sotate cu usturoi (reteta aici).
Am asezat si garniturile langa friptura de vita inabusita.
Am aranjat portiile pentru fiecare mesean. Cine doreste isi mai pune extra sos din sosiera.
Cum v-am spus, carnea este atat de frageda si de suculenta incat o poti manca doar cu furculita, fara cutit. Pur si simplu se topeste in gura. De gust si aroma nu mai spun…. sunt divine! Friptura de vita inabusita poate fi reincalzita cu usurinta a doua zi, pe foc sau la cuptor, impreuna cu sosul de legume.
Daca sunteti amatori de friptura de vita la cuptor va recomand si aceasta reteta cu sos de piper si smantana.
Din rasoale de vita cu os puteti face si celebrul fel italian „Osso buco” – reteta aici.
Am facut recent si o friptura scazuta (inabusita) de ceafa de porc (bucata intreaga) la oala sub presiune – vezi aici.
Sper ca v-a placut aceasta reteta simpla de friptura de vita la cuptor si ca o veti testa in curand Friptura inabusita de vita cu sos de vin, rosii si legume se prepara simplu si este extrem de gustoasa.