Fructe la borcan în vin roșu cu rom pentru iarnă – rețeta de punci (punsch) cu prune, piersici, portocale, mandarine etc. Cum se face punch de fructe? Cum se conservă fructele în rom cu vin roșu? Rețete de conserve de fructe. Rețete cu prune. Rețete cu piersici.
Tare bune și aromate sunt aceste fructe la borcan în vin roșu cu rom! Iarna desfacem un borcan de punci de fructe și ne încălzim după o zi petrecută în frig. Punciul (sau ponci) este un mix de fructe și suc de fructe, condimente (scorțișoară, vanilie, cuișoare, anason stelat, cardamom etc) cu sau fără alcool. Eu am făcut un fel de compot cu rom și vin roșu.
Iarna putem folosi direct fructe din compot (prune, piersici) și citrice proaspete. Practic facem vin fiert cu scorțișoară, cuișoare, rom și fructe. Acesta se servește cald. Poate fi ținut la frigider (în oală sau borcane) și se reîncălzește la nevoie.
În germană se numește „Punsch” (punș) iar în engleză „punch” (panci). Originile acestui mix sunt indiene și a devenit popular în Marea britanie în secolul 17 grație marinarilor englezi angajați ai Companiei Britanice a Indiilor de Est. (sursa) Cel mai cunoscut punci este cel cu rom iar adesea acesta este combinat cu vin roșu. Nemții și austriecii sunt mari amatori de punci cu fructe în sezonul rece. Feuerzangenbowle este o versiune în care romul se flambează. La târgurile de Crăciun din vest se servește cam peste tot punci.
Eu am făcut punci cu prune, piersici, portocale, lămâi și mandarine. Proporțiile dintre ele variază după gustul fiecăruia. Din cantitățile de mai jos rezultă 2-3 borcane cu fructe puse în vin roșu cu rom.
Fructe la borcan în vin roșu cu rom pentru iarnă – rețeta de punci (punsch) cu prune, piersici, portocale
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 5 minute
Timp Total: 35 minute
Ingrediente:
Cum se fac fructe la borcan în vin roșu cu rom pentru iarnă – rețeta de punci (punsch) cu prune, piersici, portocale?
Ingrediente pentru punci de fructe cu vin, rom și scorțișoară – la borcan
Am pregătit piersicile, prunele, portocalele, lămâile, vinul roșu și romul. Am făcut acest punci în Olanda, la fiica mea care este studentă acolo. Prunele olandeze seamănă mai mult cu ringlotele: sunt mari și zemoase. Puteți folosi cu succes prune românești bistrițe. De asemenea, în loc de piersici puteți folosi nectarine sau puteți face un mix din cele două.
Pe lângă aceste fructe am decis ulterior să pun și câteva mandarine (sau clementine) mai „obosite”. Romul folosit de mine a fost STROH de 38 de grade dar puteți alege și alt rom brun tip Jamaica. Am cântărit zahărul brun și l-am amestecat cu o linguriță rasă de pudră de scorțișoară. Vanilia a fost zahăr tip Bourbon dar puteți folosi și păstaie, extract sau pastă de vanilie.
Mod de preparare punci de fructe pentru iarnă
Am spălat fructele și le-am tăiat în felii. La portocale și lămâi am păstat coaja deoarece ea dă arome grozave acestui punsch de fructe la borcan. Mandarinele le-am decojit și le-am desfăcut în felii.
Am transferat toate fructele într-un bol (poate fi și direct o cratiță) și le-am presărat cu zahărul brun aromatizat cu scorțișoară. Am pus peste ele și zahărul vanilat. Le-am amestecat cu grijă și le-am lăsat o oră pe masa de bucătărie ca să lase ceva zeamă.
Fierbere fructe în vin roșu – conservă pentru iarnă
Am ales o oală încăpătoare în care am pus fructele macerate. Am turnat peste ele vinul roșu și am așezat oala la foc mediu.
Am așteptat ca totul să ajungă la fierbere. Acest punci trebuie să fiarbă cca. 2-3 minute pentru a distruge drojdiile din vin. Altfel fructele vor fermenta în borcane. Nu vă pot descrie ce arome grozave am în casă! Miroase a Crăciun: a portocale, vin fiert și scorțișoară. Fructele nu trebuie fierte mai mult ca să nu se dezintegreze.
Am tras oala cu prune și piersici în vin roșu deoparte și am lăsat-o 10 minute la răcorit. De-abia după acest răstimp am turnat peste ele romul. Acesta nu trebuie fiert deoarece iese alcoolul din el și nu mai are rol de conservare.
Cum spuneam mai sus, acest punsch poate fi servit cald, mai ales iarna. Nu e greșit dacă-l puneți în borcane (la frigider) și îl reîncălziți la nevoie.
Îmbuteliere și păstrare fructe la borcan în vin roșu cu rom pentru iarnă – rețeta de punci (punsch) cu prune, piersici, portocale
Am pregătit borcanele și le-am umplut cu acest punci fierbinte de fructe. Eu am avut borcane mari de cca. 1,7 L dar puteți folosi și borcane de 800 ml.
Am închis imediat borcanele cu capacele din dotare și le-am învelit cu cârpe groase. Le-am lăsat așa până a doua zi. Ele trebuie să se răcorească lent. Apoi se pot pune pe rafturile cămării. Iarna, în preajma Crăciunului și a Revelionului, deschidem un borcan de punsch și îl savurăm fie rece, fie ușor încălzit în oală. Este delicios!
O altă rețetă faină și simplă este cea de prune în rom (fără fierbere) – vezi aici. Sunt grozave! Nu e greșit dacă faceți amestec de prune cu piersici, smochine etc.
Vă recomand și rețeta de prune murate în oțet cu scorțișoară – vezi aici. Combinația dulce-acrișor cu sărat este foarte populară în Ardeal și Banat iar aceste prune se servesc alături de fripturi de rață, gâscă sau porc.
Sunt convinsă că v-am făcut poftă cu aceste fructe la borcan în vin roșu cu rom pentru iarnă și că veți încerca rețeta de punci (punsch) cu prune, piersici, portocale, mandarine etc!
Aici găsiți mai multe rețete cu prune: prăjituri, plăcinte, tarte, gem, dulceață, magiun, marmeladă, prune confiate umplute cu nucă etc.