Fursecuri cu ovaz si banane – cookies fara zahar sau grasimi, din doar 2 ingrediente! Biscuiti sanatosi cu fulgi de ovaz (fara gluten), special ganditi pentru copii dar si pentru adultii care tin dieta (cura de slabire) sau care sufera de intoleranta la gluten (boala celiaca).
Am facut aceste fursecuri cu ovaz si banane din 3 banane super-coapte. M-am tot uitat doua zile la bananele de pe masa din bucatarie: deja aveau pete negre pe coaja si aroma lor devenea tot mai intensa. Era vremea sa le mancam ca atare sau sa le transform in altceva.
Bananele acestea cu coaja maro (sau in curs de devenire) sunt grozave!! Nu cumva sa le aruncati! Cu ele se fac cele mai aromate deserturi – de exemplu Banana Bread – reteta aici. Nu mai spun de gustul dulce care se intensifica pe masura ce bananele se coc, prin transformarea amidonului in zaharuri. De aceea ele nu mai au textura si gustul fainos al bananelor verzi.
Desert fara gluten?
In plus, cititorii ne-au tot rugat sa le oferim si deserturi dietetice (cu calorii putine sau fara gluten) asa ca am decis sa folosesc aceste banane impreuna cu niste fulgi de ovaz. Fulgii de ovaz nu contin gluten daca au fost prelucrati corect. Proteina din ovaz se numeste avenina si nu este alergica pentru bolnavii celiaci. Pot aparea insa contaminari cu gluten in cadrul depozitarii si prelucrarii cerealelor asa ca ar fi bine sa cititi eticheta fulgilor de ovaz pe care-i cumparati. Mai multe puteti citi aici.
La fel si despre banane: unii celiaci le tolereaza bine, altii fac reactii alergice la ele. Consultati un medic inainte de a consuma aceste fursecuri si incercati sa faceti o portie mai mica.
Acesti biscuiti – cookies fara zahar se prepara din doar 2 ingrediente: fulgi de ovaz si banane. Pe acelasi principiu ca si fursecurile nevinovate cu cocos si banane – reteta aici.
Prepararea acestor fursecuri cu ovaz si banane este o joaca de copil – la propriu. La fel si portionarea si decorarea lor (optionala) cu ciocolata sau diverse elemente crocante: nuci, alune, seminte de dovleac sau floarea soarelui etc.
In principiu se folosesc cate 50 g fulgi de ovaz la o banana de cca. 120 g. Eu am facut portie tripla si am obtinut 12 fursecuri maricele (cca. 5 cm). Le puteti modela si mai mici sau mai plate deoarece ele nu se intind la copt, ramanand exact asa cum le-ati pus in tava. Inspiratia acestei retete gluten free o gasiti aici. Este si o reteta de post.
Fursecuri cu ovaz si banane – cookies fara zahar din 2 ingrediente
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 25 minute
Timp Total: 30 minute
Ingrediente:
Cum se fac aceste fursecuri cu ovaz si banane – cookies fara zahar din 2 ingrediente?
Am cantarit bananele decojite si apoi ovazul. Bananele le-am procesat cu robotul pana au devenit o pasta moale, apoi le-am amestecat cu fulgii de ovaz. Am acoperit compozitia cu folie alimentara de plastic (lipita direct la suprafata, ca sa nu se oxideze) si am lasat totul o ora pe masa de bucatarie. In acest rastimp fulgii de ovaz se umezesc si se umfla.
Daca doriti puteti pune in compozitie si stafide, curmale sau smochine tocate sau alte fructe confiate.
Portionare si modelare fursecuri cu ovaz si banane
Cu ajutorul unei linguri am format mici gramajoare de compozitie si le-am asezat direct intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Nu am stiut daca acesti biscuiti – cookies se vor lati la copt, asa ca le-am lasat spatiu suficient. Puteti sa-i puneti mai apropiati pentru ca ei vor ramane la fel si dupa coacere.
Va recomand sa le aplatizati un pic si sa le dati forma de disc. Eu le-am lasat tip gramajoara.
Mi-am pregatit si cateva toppinguri: nuci si alune tocate din cutit, seminte si bucatele de ciocolata (puteti folosi picaturi de ciocolata). Cei care tin post nu vor alege ciocolata….
Am presarat elementele crocante peste fursecuri si le-am apasat ca sa stea bine lipite de ele. Pe unele nu am pus nimic, lasandu-le simple.
Coacere fursecuri – cookies cu fulgi de ovaz si banane
Iata tava mea cu cele 12 fursecuri, gata sa intre la cuptor. Am preincins cuptorul la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz).
Am copt fursecurile 25 de minute la 180 C. S-au rumenit usor si miros grozav!
Iata ca fursecurile sunt gata. Le-am lasat la racorit in tava. Cat sunt fierbinti nu se deprind usor de harta de copt. Crusta este usor crocanta iar mijlocul este inca moale.
Dupa racirea completa acesti biscuiti cu ovaz si banane raman moi in interior, usor cauciucati. Sunt suficinet de dulci datorita bananelor foarte coapte. Daca ii faceti simpli (fara topping) puteti sa-i oferiti spre rontaire si copiilor mici. Vor „munci” ceva vreme la ei
Am mai avut o tentativa de a prepara biscuiti cu banane si cereale insa reteta e mai complicata decat cea de fata. In plus, contineau si zahar, unt si faina. Sunt gustosi dar cu mai multe calorii – reteta aici.
Sa incercati si voi aceste fursecuri cu ovaz si banane!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de fursecuri, biscuiti, cornulete fragede