Garnitură din razalăi de casă sau tărhane prăjite și fierte. Cum se fac răzălăi prăjiți și fierți? Cușcuș sau tărhană friptă și fiartă. Aluat de tăiței ras, rumenit și fiert. Garnitură pentru tocănițe, papricașuri, fripturi. Rețete cu paste. Rețete ardelenești.
Zilele trecute am făcut razalăi de casă – rețeta aici. Sunt o specialitate ardelenească care se prepară dintr-un aluat mai tare decât cel de tăiței. Ce culoare superbă au! Se mai numesc tărhană sau tărhane (din lb. maghiară tarhonya, cu origine turcă tarhana). Unii le mai zic frecăței sau cușcuș. În acel caz fragmentele de aluat ras se fărâmițează cu mâna pentru a obține mici bobițe. Razalăii se zvântă 2 zile după care se pot păstra în cămară (în cutii de carton, săculeți de pânză sau în pungi de hârtie). Practic sunt paste uscate preparate acasă.
În Ardeal se consumă adesea cușcuș – acele bobițe din aluat de paste care se prăjesc și apoi se fierb – vezi aici rețeta. Rotăm mereu garniturile pentru a avea varietate pe masă: cartofi, paste, orez (rișcaș), soteuri de legume, găluște de făină (knedle, Nockerli sau csipetke), sosuri de fructe etc. Cușcușul sau răzălăii fripți și fierți sunt o alternativă delicioasă.
A nu se confunda cu couscous din Maghreb! Acela este un alt produs care se prepară prin opărire – vezi aici rețeta.
Din cantitățile de mai jos rezultă 2 porții de garnitură din razalăi sau tărhane rumenite și fierte.
Garnitură din razalăi de casă sau tărhane rumenite și fierte
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 1 ora
Ingrediente:
Cum se face o garnitură din razalăi de casă sau tărhane rumenite și fierte?
Cum se rumenesc razalăii, tărhana sau cușcușcul ardelenesc?
Am pus răzălăii într-o cratiță împreună cu uleiul. În loc de ulei puteți pune 1/2 de lingură de untură de porc. Vor avea aromă și mai faină!
Am adăugat un praf de sare și am așezat cratița pe foc mic. Am prăjit răzălăii la foc mic până ce s-au rumenit ușor. Am amestecat constant. Veți vedea că se formează spumă dar aceatsa va dispărea. Din cratiță ies niște arome grozave! Nici nu se compară răzălăii fierți direct în apă cu cei rumeniți în prealabil! Aveți grijă să nu-i ardeți!
Cât timp se fierb răzălăii prăjiți?
Am tras cratița deoparte pentru 1-2 minute ca să se răcorească un pic. Apoi am turnat 400 ml de apă caldă și am pus sare. Nu turnați apa direct peste răzălăii rumeniți deoarece uleiul super încins are o reacție foarte violentă și stropește! Am amestecat totul și am pus cratița din nou pe foc. De-acum răzălăii sau tărhanele trebuie să fiarbă.
Fierberea durează cca. 20 de minute (cronometrate din momentul în care apa începe să clocotească). Ideea e ca răzălăii să fie bine pătrunși dar să nu se terciuiască. Lichidul trebuie să fie absorbit aproape integral și să se audă cum sfârâie răzălăii.
Gata! Am stins focul și am tras cratița deoparte.
Servire garnitură din razalăi de casă sau tărhane rumenite și fierte
Am mutat garnitura de razalăi într-un castronel de servire și ne-am așezat la masă.
Tare buni sunt răzălăii prăjiți și fierți! Au gust grozav și arome deosebite. Merg bine cu papricaș de pui, vită sau porc, cu escalop cu ciuperci, cu fripturi la tavă etc. Înlocuiesc cu succes cartofii, orezul sau mămăliga. Sunt gustoși și ca atare, presărați cu brânză rasă.
Puteți prepara razalăii și cu legume dacă vă ghidați după rețeta cușcușului – vezi aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această garnitură din razalăi de casă și că veți testa rețeta de tărhane rumenite și fierte!
Aici găsiți mai multe rețete de garnituri