Gem de coarne – rețeta de pastă din coarne
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Gem de coarne – rețeta de pastă din coarne

Gem de coarne – rețeta de pastă din coarne. Cum se scot sâmburii din coarne? Cum se pasează coarnele pentru pastă sau gem? Cât zahăr se pune la gemul de coarne? Rețete cu coarne. Rețete de gem de fructe. Rețete de pastă de fructe fără conservanți sau gelifianți.

Povesteam în rețeta de dulceață de coarne despre bucuria care m-a cuprins când am găsit coarne în Piața Mică din Ardeal. Imediat am rememorat gustul și aroma gemului de coarne făcut de străbunica mea Victorita din Ardeal. Aveam un corn în grădină și în fiecare toamnă se făcea gem de coarne (sau pastă de coarne) dar și dulceață, compot, lichir (cornată) sau sirop de coarne.

Tare bune sunt coarnele și sănătoase! Sunt niște fructe acrișoare dar cu gust și arome combinate de afine, coacăze, cireșe… Au conținut mare de vitamina C și de antioxidanți.

Acest gem de coarne este destul de laborios. Efortul depus întru prepararea pastei de coarne este comparabil cu cel din cazul pastei de măceșe (heciumpeci, hecserli)

Vă asigur că merită acest efort și că rezultatul este unul deosebit: pastă de coarne cu culoare roșu-viu (nu maro), cu gust plăcut acrișor și arome grozave! Dacă la dulceața de coarne (rețeta aici) a trebuit să scot sâmburii din fructele crude (cu cuțitul), în cazul pastei coarnele se fierb în puțină apă și apoi se pasează prin sită. Teoretic scăpăm mai ușor de sâmburi… practic nu e chiar așa de simplu.

Eu am făcut gem de coarne sau pastă din 2 kg de coarne întregi.

Gem de coarne rețeta de pastă din coarne



Timp de preparare: 60 minute

Timp de gatire: 30 minute

Timp Total: 1 ora 30 minute

Ingrediente:

Cum se face gem de coarne rețeta de pastă din coarne?

Ingrediente pentru gem sau pastă din coarne roșii

Am spălat coarnele în mai multe ape reci și le-am scurs. Apoi le-am pus într-o oală și am turnat apă peste ele (cât să le acopere).

Am pus oala pe foc mare și am așteptat să ajungă la fierbere. Din acel moment am cronometrat cca. 15 minute de fierbere efectivă.

Ideea e ca fructele să pleznească dar să nu fie fierte complet. Am stins focul și am tras oala deoparte. Am lăsat coarnele fierte la răcorit până ce au ajuns la temperatura camerei. Le puteți lăsa și peste noapte (acoperite cu un ștergar curat).



Cum se scot sâmburii din coarnele fierte? Cum se pasează coarnele pentru pastă sau gem?

Acum e acum! Cum scap de sâmburii din coarne? Teoretic sună simplu: pasăm coarnele fierte prin sită. Astfel separăm pulpa (pasta) de sâmburii mari și alunecoși. Aha.. dar nu e așa de simplu! Străbunica avea o sită mare și deasă țesută din păr de cal și un fel de ciupercă din lemn cu care pasa coarnele sau măceșele. Ciuperca din lemn semăna cu cea de „ștopolit” (cârpit) ciorapii doar că acea alte dimensiuni: discul curbat avea vreo 20 cm diametru iar piciorul tot cam așa. Avea spor la pasat cu echipamentele acestea! Le folosea și la prepararea bulionului de roșii: cojițele și semințele rămâneau în sită.

Eu am o altă „instalație” nemțească care pasează bine diferite preparate. Conceptul „Flotte Lotte) e de vreo 200 de ani, doar materialele au evoluat. Este un cadru (acum din plastic) echipat cu site (cu găurele de diferite mărimi) și manivelă. Se așază peste un castron și se operează manual. Cu sita rotativă fac și pateul fin de ficat sau diverse piureuri sau supe cremă.

M-am pus pe treabă. E un chin! Dai se 2 ori la manivelă și sâmburii mari blochează totul. Dai o tură înapoi și strângi din dinți… Nu are rost să vă mai povestesc cât a durat pasarea coarnelor că vă descurajez.

Se pare că varianta aleasă de mine nu a fost cea potrivită și că sfatul mamei a fost cel mai bun: fă-le prin sită clasică și apasă-le cu dosul lingurii de lemn. Am ascultat-o și am terminat mai repede. Peste „șrotul” rămas (adică peste sâmburii cu resturi de pulpă) am turnat un pic de apă și l-am strecurat prin sită cu ochiuri mai mari ca să mai recuperez din pulpă.

Gata! Am obținut 2 kg de pastă de coarne diluată (are destulă apă).



Fierbere gem de coarne sau pastă de coarne cu puțin zahăr

Am transferat pasta de coarne diluată cu apă într-o cratiță largă. Cu cât este mai mare diametrul cratiței cu atât mai repede scade gemul. Suprafața mare de evaporare ne scutește de fierberea îndelungată a gemurilor, dulcețurilor, a zacuștii, a bulionului sau a ketchupului de casă.

Am pus cratița pe foc mediu și am așteptat ca pasta să ajungă la fierbere. Am redus focul și am amestecat ocazional. Este mai simplu să scădem pasta de coarne fără zahăr deoarece scade riscul arderii, caramelizării. După vreo 8-10 minute

de fierbere pasta a dat semne că începe să se îngroașe așa că am pus zahărul. De-acum a trebuit să amestec constant în cratiță ca să fiu sigură că nu se prinde ceva. Am cules spuma formată la suprafață și am fiert gemul cca. 7 minute (din momentul în care a reînceput să clocotească). Nu-l fierbem în neștire pentru că se închide la culoare și devine maro!

Am stins focul și am tras cratița cu gemd e coarne deoparte. Am acoperit totul cu un ștergar curat bine udat și stors. Am lăsat pasta din coarne la răcorit vreo 2 ore sau peste noapte.

Îmbuteliere și păstrare gem de coarne sau pastă de coarne

După scurgerea acestui timp am pus din nou cratița cu gem de coarne pe foc și i-am mai dat câteva clocote (adică vreo 3 minute de fierbere efectivă). Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de bucătărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.

Gata! Ce culoare superbă are pasta de coarne! Este roșu-viu, nu maro. Are consistență perfectă care îmbracă lingura de lemn. Oricum, gemul se mai îngroașă după punerea în borcane și răcire.



Mi-am pregătit mai multe borcane și capace pe care le-am spălat și sterilizat. Gemurile și marmeladele se îmbuteliază calde pe când dulcețurile se pot pune reci în borcane. Zahărul este conservantul natural așa că nu e nevoie de chimicale. Am ales borcane mai mici deoarece pasta de coarne este o delicatesă pe care nu o mâncăm toată ziua.

Am umplut borcane cu gem de coarne și le-am închis ermetic cu capacele din dotare. Am lăsat un pic de pastă de coarne pentru degustare… nu de alta dar muream de poftă.

Borcanele închise se pot pune direct pe rafturile cămării. Ele rezistă bine peste 3 ani de zile.

Tare gustos și aromat este gemul de coarne! O pastă roșie-rubinie cu consistență perfect și gust dulce-acrișor. Merge bine întinsă pe felii de pâine cu unt, clătite, gogoși sau la umplerea fursecurilor sau a foilor de prăjituri.

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.



Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]