Gem de mere coapte și caramelizate la cuptor
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс Обучение
Форекс обучение

Acasă » reteta » Gem de mere coapte și caramelizate la cuptor5 (1)

Gem de mere coapte și caramelizate la cuptor. Rețeta de marmeladă de mere cu arome naturale de scorțișoară, ghimbir, anason stelat. Rețetă de gem cu puțin zahăr. Cum se face gem la cuptor? Rețete cu mere. Rețete de gem natural. Rețete de conserve cu mere.

Săptămâna trecută am povestit cu diriginta juniorului (doamna Cristina) și aceasta m-a întrebat dacă avem rețeta de gem de mere coapte. Bine că mi-a amintit de o delicatesă uitată de mine de multă vreme! Gem din mere coapte făceau atât bunica cât și străbunica (ambele din Ardeal). Coceau la șpoherd sau șpohert (din lb. germ. Sparherd = sobă de gătit) câteva tăvi de mere cu scorțișoară și vanilie de mirosea toată casa a sărbătoare. Apoi le zdrobeau și le mai fierbeau un pic pe foc cu puțin zahăr și le puneau în borcane, pentru iarnă. Normal că m-am pus pe treaba și am refăcut repede, din amintiri, gemul iernilor de altădată.

Multă lume are meri în propriile grădini și dorește să valorifice cumva aceste fructe BIO. Da, unele mere se pot păstra pe rafturile cămării dar altele nu rezistă până la primăvară și trebuie conservate cumva. Din aceeași serie de rețete cu mere fac parte: merele rase puse la borcan (vezi aici), pasta de mere (rețeta aici), nectarul de mere (vezi aici) sau compotul de mere pentru iarnă (vezi aici). Vă mai las niște rețete de mere conservate și la finalul articolului.

Din aceste cantități rezultă circa 6 borcane de 270 ml cu gem de mere coapte și caramelizate la cuptor.

Gem de mere coapte și caramelizate la cuptor

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 20 minute

Timp Total: 50 minute

Ingrediente:



 

Cum se face rețeta de gem de mere coapte și caramelizate la cuptor?

Ingrediente pentru marmeladă aromată de mere caramelizate

Am ales pentru această rețetă niște mere dulci-acrișoare foarte zemoase. Sunt cele mai bune pentru această rețetă.

Am spălat și curățat merele de cotor. Nu am curățat coaja pentru că este delicioasă și nouă ne place aroma. Dacă nu vă place, puteți să curățați merele de coajă. Coaja conține fibre dar și multă pectină – agentul natural de gelifiere (închegare). Ea ajută la îngroșarea naturală a gemului de mere.

Am cântărit merele curățate de cotoare și au avut fix 2,5 kg.

Mod de preparare gem aromat din mere caramelizate la cuptor

Cum se coc și caramelizează merele?

Am pus cuptorul la încins la 180°C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Am tăiat merele în 4 și am așezat jumătate din ele într-un vas termorezistent sau o tavă.

Am presărat  deasupra o parte din zahăr (cam 150 g). Am pus o parte din scorțișoara pudră și batoane, câteva felii de lămâie și un plic de zahăr vanilat. Am aruncat peste ele și o steluță de anason.



Deasupra am așezat și restul de mere. Le-am presărat cu încă 150 g zahăr și  restule de arome de mai sus. În plus am pus și 2-3 felii de ghimbir proaspăt. Dacă nu vă place, nu îl puneți. Bunica nu punea, dar noua ne place ghimbirul. Sub vasul termorezistent am așezat o altă tavă cu o hartie de copt deoarece, în timpul coacerii, merele fac spume și acestea pot curge din formă. Este păcat să murdărim cuptorul.

Am copt merele la 180°C (cuptor preîncins) timp de 30 de minute sau până ce se caramelizează ușor. Merele mele s-au copt repede dar la voi poate dura ceva mai mult, în funcție de soiul ales. Nu vă pot descrie aromele grozave din bucătărie!

Cum și cât se fierbe gemul de mere coapte?

După coacere am transferat totul într-o cratiță.

Am adăugat și restul zahărului și am mai fiert acest gem de mere cca. 15 minute la foc mic, cu capac.

Cum se pasează gemul sau marmelada de mere?

Am scos apoi din gem batoanele de scorțișoară, anasonul stelat, cojile de lămâie.



Am pasat merele coapte și caramelizate cu un procesor alimentar. În principiu nu este obligatoriu acest pas, merele fiind deja complet dezintegrate. Puteți sări peste acest pas dacă doriți un gem de mere cu mici bucățele de fruct în el.

Am gustat marmelada de mere. Perfectă! Dacă sunteți de părere că mai trebuie zahăr, vanilie sau scorțișoară atunci puteți să le adăugați acum.

Am mai lăsat pasta pe foc preț de un clocot (cca. 1-2 minute). Atenție! Stropește!

Îmbuteliere și păstrare gem de mere coapte și caramelizate cu ghimbir, scorțișoară, lămâie și anason stelat

Am sterilizat borcanele și capacele lor în cuptor – vezi aici cum se procedează.

Am așezat borcanele pe o tavă metalică care să preia șocul termic. Apoi le-am umplut cu pasta de mere fierbinte (cu ajutorul unei pâlnii). Gemurile se îmbuteliază calde pe când dulcețurile se pot pune reci în borcane (pentru că au mult mai mult zahăr).



Am închis bine capacele și gata! Am lăsat borcanele cu gem de mere coapte la răcorit după care le-am dus în cămară.

Îi mulțumesc doamnei Cristina că ne-a amintit de această delicatesă!

Tatăl meu a fost foarte încântat de faptul că a redescoperit gustul gemului pe care i-l făcea „nagymama” (bunica) în copilărie. M-a întrebat ce arome am pus în plus dar i-a plăcut enorm combinația cu ghimbir și anason. A zis că seamănă cu turta dulce Și avea dreptate!

Recent am făcut și dulceață de mere (cubulețe) caramelizate – vezi aici. A ieșit grozav de bună!

Dragilor, sunt sigură că v-am incitat cu acest gem de mere coapte și caramelizate la cuptor și că veți testa rețeta noastră!

V-am promis în introducere și alte variante de conservare a merelor. Puteți face peltea sau jeleu de mere (natural, fără conservanți sau gelifianți) – vezi aici.



Sau chipsuri din mere și pere deshidratate (fără zahăr) – vezi aici. Sunt grozave de ronțăit în serile de iarnă!

Dacă sunteți amatori de mere atunci vă las aici colecția de rețete cu aceste fructe.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]