Acest gem de prune are o consistență ușor fluidă, este dulce și puțin acrișor, cu o ușoară senzație de căldură dată de condimente. Este întotdeauna recomandat să prepari gemul folosind prune locale în sezon, dar poți folosi orice fel de prune proaspete disponibile.
Gemul este delicios pe pâine bună sau alături de înghețată, clătite pufoase sau alte deserturi, iar surprinzător, servește și ca bază pentru un sos lipicios pentru rață sau tofu.
Pregătiri
Când prepari gemul, este esențial să folosești borcane, capace și etanșeuri sterile. Nu toate borcanele care par potrivite pentru gem rezistă la căldură și presiunea implicată, așa că asigură-te că achiziționezi borcane special destinate conservării.
Folosește metoda preferată de sterilizare. Amelia preferă să aducă borcanele la punctul de fierbere într-un vas mare și să le fiarbă timp de 10 minute, apoi să le usuce în cuptor la 120°C timp de 10-20 de minute.
Din lista variată de conserve pentru iarnă din cămară pentru sezonul rece nu putea să lipsească gemul de prune.
Ideal de adăugat în prăjituri, rețete de clătite, consumat împreună cu înghețată sau simplu, gemul de prune este una dintre cele mai pregătite rețete. Iată cum faci gem de prune delicios.
Gustul ușor acrișor al prunelor, dar și parfumul lor proaspăt se păstrează perfect în borcanele cu gem de prune.
Mai jos îți prezentăm câteva dintre cele mai simple rețete pe care le poți încerca acasă pentru cel mai bun gem de prune.
Rețete pentru gem de prune
1. Gem de prune – rețetă simplă
Ingrediente
Mod de preparare
- Prunele se spală, se taie în jumătăți și se scot sâmburii. Se pun într-un vas încăpător, se adaugă păstaia de vanilie tăiată în bucățele mai mici, zahărul, zeama de lămâie și se amestecă totul bine. Vasul se acoperă cu folie de aluminiu și se pune la frigider pentru aproximativ 8 ore sau toată noaptea.
- A doua zi, prunele se amestecă bine și tot vasul se pune la cuptor pentru 30 de minute la temperatura de 200 de grade C și pentru încă 60 de minute la temperatura de 180 de grade C. Se amestecă gemul din cuptor o dată la 30 de minute.
- După ce gemul este fiert, se scoate din cuptor, se elimină păstaia din interior și se pune totul în borcane curate sterilizate. Se lasă să se răcească până a doua zi, după care borcanele cu gem de prune se depozitează în cămară.
2. Gem de prune cu nucă
Ingrediente
Mod de preparare
- Prunele se spală, se taie în jumătate, se scot sâmburii, după care se taie în cubulețe.
- Se pun într-un vas mare, deasupra se adaugă zahărul și se dau deoparte timp de câteva ore pentru a-și lăsa zeama.
- Când zahărul s-a dizolvat și s-a format zeama, prunele se pun la fiert la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute. Miezul de nucă se mărunțește și se prăjește foarte puțin în tigaie, cât să devină crocant.
- Când gemul de prune a fiert, se adaugă deasupra și miezul de nucă și se amestecă bine compoziția. Se toarnă în borcane sterilizate când este încă fierbinte, se pun capacele și se lasă să se răcească timp de câteva ore, după care se depozitează într-un spațiu întunecat și răcoros sau chiar în frigider.
3. Gem de prune fără zahăr
Ingrediente
Mod de preparare
- Prunele se spală și se curăță de sâmburi, după care se taie în bucățele mai mici. Pepenele se taie și el în bucățele mai mici și se elimină sâmburii. Se pune totul într-o cratiță, se acoperă cu folie de aluminiu și se bagă la cuptor la 160 – 170 de grade Celsius. Se lasă în cuptor până la 4 ore.
- Când gemul de prune se scoate din cuptor, se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se lasă să se răcească. După aceea, se pun și se mai fierb timp de 30-40 de minute la bain-marie.
4. Gem de prune
Ingrediente
Mod de preparare
- Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. Se pun la frigider, la rece, pentru 2-3 ore. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară deasupra zahărul împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie.
- După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. În rețeta de gem de prune se amestecă cu o lingură de lemn să nu se prindă de cratiţă, insistând mai mult pe fundul vasului. Gemul de prune se lasă la fiert până când se leagă. Poți face testul cu o linguriță de gem într-o farfurie: dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, înseamnă că nu este suficient fiert.
- Când gemul a fiert, acesta se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se lasă 5 minute cu capul în jos, după care se lasă la răcit şi apoi pot fi aşezate în cămară.
5. Magiun de prune
Magiunul de prune nu necesită zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente.
Ingrediente:
Mod de preparare:
- Se spală fructele, se îndepărtează codiţele şi sâmburii. Se pasează sau se pun fructele ca atare într-o cratiţă adâncă, cu capac. Se bagă vasul la cuptor pentru aproape 8 ore, la 160 de grade (temperatură medie).
- Se verifică şi se amestecă o dată pe oră în primele patru ore, din 30 în 30 de minute în următoarele două ore şi din 15 în 15 minute în ultimele două ore.
- Magiunul se pune cald în borcane şi se lasă la răcit.
6. Gem de prune cu scorțișoară
Ingrediente:
Mod de preparare
-
Cu o seară înainte spălăm prunele, le scoatem sâmburii, punem zaharul peste ele, bucata de lemn de scorțișoară și le lăsăm la frigider.
-
A doua zi, punem prunele la fiert la foc mediu spre mic. Lăsăm să fiarbă timp de 45 de minute, timp în care adunăm spuma atunci când se formează. La final adăugam zeama de lămâie, amestecăm bine și oprim focul.
-
Când gemul este cald, începem să-l punem în borcane. Acestea trebuie să fie sterilizate și calde înainte de a pune gemul în ele.
Valori nutriționale la prune și beneficii
Prunele sunt sărace în calorii. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate zilnic pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii.
Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 g. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot duce la creşterea colesterolului.
Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct conţine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, aşa că îţi poate apăra celulele de o posibilă degradare.
O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale.
Pigmentul roşiatic- albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.
Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct îţi oferă 8 % din aportul zilnic de vitamină, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor.
Consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o porţie de prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiaza, fiind recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal.
Sursă foto: Shutterstock.com
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.