Gem de prune cu scorțișoară și rom – foarte aromat și gustos. Cum se face gemul de prune cu puțin zahăr? Cât zahăr se pune la gemul de prune? Cât se fierbe un gem ca să rămână roșu, nu maro? Rețete cu prune. Rețete de gem sau marmeladă.
Am mai primit de la vecina noastră, Tanti Stela, o găletușă de prune. Prune coapte și aromate, numai bune pentru gem. Am ales câteva pentru consum și din restul am făcut gem de prune cu scorțișoară și rom.
Atât romul cât și scorțișoara se potrivesc grozav de bine cu prunele. În ștrudelul cu prune pun mereu un pic de scorțișoară – rețeta aici.
Și nuca merge bine cu prunele dar și romul! Mama Oanei face un gem de prune grozav cu rom iar toți cei care au testat rețeta au fost foarte încântați de ea. Rețeta gemului de prune cu rom e aici și a celui cu nucă e aici.
Așa că, inspirată fiind de cele de mai sus, am decis să fac acest gem de prune cu scorțișoară și rom. A ieșit senzațional!
Cât zahăr de pune la gem față de dulceață?
Dacă la dulcețuri raportul de zahăr:fructe este de cca. 1:1, la gemuri se pune mult mai puțin zahăr. Prunele sunt dulci și ajung și în jur de 250-300 g de zahăr la 1 kg de fructe. Cu cât se pune mai puțin zahăr cu atât se prelungește timpul de fierbere al gemului sau marmeladei și, implicit, se denaturează fructele.
Da, magiunul de prune tradițional (lictar, povdilă, pecmez) se face complet fără zahăr dar trebuie fiert cu orele. Găsiți rețeta lui aici.
Din aceste cantități rezultă 7 borcane de 270 ml și 4 borcane de 180 ml gem de prune cu scorțișoară și rom.
Gem de prune cu scorțișoară și rom – foarte aromat și gustos
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 1 ora 15 minute
Ingrediente:
Cum se face gem de prune cu scorțișoară și rom – foarte aromat și gustos?
Ingrediente pentru gem de prune cu rom și scorțișoară, rețeta cu puțin zahăr
Ca de obicei, împreună cu juniorul, ne-am pus pe treabă. El m-a ajutat la curățarea prunelor de sâmburi. Este fain să poți împlica copiii în treburile gospodăriei
Așadar eu am spălat prunele, apoi, pe măsură ce juniorul le scotea sâmburii, eu le tăiam în bucățele (cam în 8).
Mod de preparare gem de prune
Am așezat prunele într-o cratiță încăpătoare. Deasupra lor am pus zahărul și am lăsat totul pe masă până au lăsat zeamă. Nu a durat mult, doar vreo oră bună, pentru că prunele erau foarte coapte și zemoase.
Deasupra am presărat 1 linguriță (4 g) scorțișoara pudră și am pus și două batoane de scorțișoară. Bun, eu sunt o mare amatoare de scorțișoară așa că am pus multă. Voi puteți doza scorțișoara după gust. Puteți folosi fie doar batoane, fie doar pudră.
Cât se fierb gemurile sau dulcețurile?
După ce prunele au lăsat zeamă și zahărul s-a dizolvat aproape complet, am pus oala pe foc mic. Las de obicei focul mic până se formează lichid suficient și astfel evit ca gemul să se prindă de oală.
Am mărit flacăra de la mic la mediu și am fiert acest gem de prune cu scorțișoară până ce s-a îngroșat și a scăzut. Am amestecat cu atenție ca să nu se prindă. Cu ajutorul termometrului am verificat temperatura – gemul trebuie să ajungă la 105° C. Apoi am oprit focul. Ce culoare superbă are gemul! Este rubiniu și nu este ars (caramelizat) pe pereții oalei. Se vede că spuma este rozalie.
Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru culinar și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor, cantitatea de fructe folosită precum și dimensiunile oalei sau cratiței. Dacă nu aveți termometru va trebui să faceți proba siropului cu picătura pe o farfurioară.
Cum se îmbuteliază gemul de prune rom și scorțișoară?
Am adăugat romul în gemul fierbinte. Eu am folosit rom Stroh 80 dar este foarte bun si cel de 40. În orice caz, trebuie să folosiți rom brun tip Jamaica. Alcoolul din el se va evapora imediat de la căldura gemului de prune și va rămâne doar aroma faină a romului.
Am sterilizat borcanele și capacele așa cum am arătat aici. Am așezat borcanele pe o tavă metalică și le-am umplut cu acest minunat gem de prune cu scorțișoară și rom.
Mi-au ieșit 11 borcane cu gem de prune (unele de 300 ml, altele de 330, altele de 370 ml).
Am închis ermetic capacele și am lăsat borcanele la răcorit pe masa de bucătărie. Apoi le-am așezat în cămară. Gemurile și dulcețurile NU necesită suprasterilizare! Adică borcanele cu gem sau dulceață NU se mai fierb la Bain Marie sau nu se mai țin la cuptor.
Am lăsat un borcan cu gem de prune cu scorțișoară și rom pentru consumul curent. Este grozav! Gemul are o culoare superbă (roșiatică) iar aromele și gustul sunt fenomenale! Este foarte bine legat chiar dacă nu a fost fiert cu orele.
Aroma de scorțișoară și de rom sunt absolut senzaționale în combinație cu prunele! Chiar merită să încercați rețeta!
Vă mai las două idei de conservare a prunelor: dulceață de prune umplute cu miez de nucă – vezi aici.
Sau prune deshidratate puse în sirop cu nucă și rom – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu acest gem de prune cu scorțișoară și rom și că veți testa rețeta noastră!
Aici găsiți mai multe rețete cu prune: prăjituri, plăcinte, compot, prune murate etc.