Reteta de Gulaș de vită cu cartofi la ceaun – rețeta ardelenească este una tradițională din regiunea Bihor, dar care are rădăcini în bucătăria ungurească.
Gulyas înseamnă păstor de vite, iar această mâncare își are originile în tradiția pastorală a regiunii. Gulașul de vită este o mâncare aromată și delicioasă, pregătită cu legume, carne de vită și condimente, gătită lent și încet, adesea la foc de lemne sau de cărbuni, într-un ceaun de fontă.
Pentru a face gulașul tradițional, nu trebuie să lipsească carnea de vită, chimenul și boiaua dulce și iute (paprika). Adăugarea afumăturii sau puțină untură de porc poate adăuga un gust suplimentar și adâncime la mâncare.
Printre legumele utilizate în gulaș se numără ardeii grași, țelina (tulpină și frunză), roșiile dulci și zemoase de vară precum și cartofii.
În această rețetă de Gulaș de vită cu cartofi la ceaun, ne-am orientat după rețeta tradițională ungurească de gulyas leves, dar am făcut o variantă de mâncare cu sos mai gros. Deși nu am inclus csipetke, cartofii sunt o alegere perfectă pentru a ajuta la îngroșarea sosului.
Acest gulaș este făcut într-un ceaun de fontă, iar ceaunul este un instrument important pentru prepararea unui gulaș autentic.
Pentru a pregăti acest fel de mâncare, este important să alegeți cele mai bune ingrediente, de la carnea de vită până la legumele proaspete și condimentele să fie autentice.
Cantitățile de mai jos rezultă în cca. 15-20 de porții de gulaș de vită, astfel că puteți să-l împărțiți cu prietenii și familia sau să-l congelați pentru mai târziu.
Acest gulaș de vită cu cartofi la ceaun este o alegere perfectă pentru o cină de week-end cu prietenii sau o seară liniștită acasă cu familia. Și cel mai important, este delicios și cu siguranță va fi un succes la masa dumneavoastră!
Gulaș de vită cu cartofi la ceaun – rețeta ardelenească
Timp de preparare:
30 minute
Timp de gatire:
3 ore
Timp Total:
3 ore 30 minute
Ingrediente:
La urmă:
Cum se face gulaș de vită cu cartofi la ceaun – rețeta ardelenească?
Ingrediente pentru gulaș la ceaun cu carne de vită și legume
Pentru gulaș am ales cele mai ieftine bucăți de carne de vită. E bine ca acestea să aibă și ceva grăsime precum și țesut conjunctiv care dau o savoare deosebită preparatului final. Am avut cca. 2,5 kg de carne din care 1 kg a fost rasol de vită cu os cu măduvă. Restul a fost „riblap” (așa scria pe pachet) și am dedus de pe o „hartă” că ar fi carne din zona gâtului vacii. Bună! Puteți folosi și pulpă de vită sau căzături de carne tip „de lucru”. În plus am cumpărat și cubulețe de bacon afumat (de porc).
Mi-am pregătit și legumele: ceapa, ardeii grași, roșiile, usturoiul și tijele de țelină (apio). Țelina merge tare bine cu carnea de vită. Ceapa multă face mâncarea dulceagă și îngroașă sosul.
Iată și condimentele: chimenul, piperul, paprika dulce (adusă de acasă).
Am tocat ceapa, tijele de țelină, ardeii, roșiile, usturoiul. În plus am adăugat și un ardei iute mic (tocat, amestecat cu ardeii grași). Am mărunțit usturoiul. Am tăiat carnea în cuburi mari (am păstrat și oasele cu măduvă). Am curățat cartofii, i-am tăiat în cuburi potrivite și i-am lăsat în apă rece până le-a venit rândul. Vedeți că toate ingredientele sunt puse în castroane separate deoarece ele vor intra pe rând în ceaun.
Mod de preparare gulaș la ceaun cu carne și cartofi sau bograci de vită
Iată și ceaunul de care v-am povestit în introducere. Are 11 L capacitate și are stativ cu lanț și manivelă (se poate regla înălțimea la care să atârne desupra flăcării) precum și vatră pentru foc de lemne sau cărbuni. Singura problemă a fost că nu am găsit lemne pentru foc ci doar cărbuni (mangal și brichete). Se găsesc în supermarket și bușteni dar pentru șemineu – nu aveam toporișcă ca să-i spargem. Așa că am făcut un foc zdravăn cu cărbuni de lemn peste care am pus treptat brichete care să întrețină căldura. Un asemenea gulaș de vită are nevoie de 4 ore gătire la foc molcolm așa că pregătiți-vă cu lemne și cărbuni!
Am pus ceaunul gol la încins după care am pus untura (sau uleiul) și baconul cubulețe. Le-am lăsat să sfârâie un pic după care am venit cu ceapa și chimenul. Am presarat și un pic de sare și am călit totul vreo 8-10 minute. Am amestecat ocazional. Este foarte important ca semințele de chimen să se prăjească un pic la început pentru a li se dezvolta aroma. Am pus și usturoiul mărunțit și am amestecat iar. Nu vrem ca acesta să se ardă deoarece își schimbă gustul.
A urmat carnea pe care am sotat-o vreo 10 minute, amestecând-o ocazional. Ce bine miroase! Am asezonat totul cu sare, piper măcinat și boia din belșug. Paprika sau boiaua dulce este esențială pentru un gulaș. Nu am lăsat boiaua la prăjit deoarece devine amară și indigestă. Imediat am pus ardeii grași și pe cel iute împreună cu tijele de țelină mărunțite.
Am amestecat bine și am lăsat ardeii la călit vreo 5 minute. Au urmat: pasta concentrată de roșii (eu am folosit Mutti triplo concentrato) și cuburile de roșii proaspete. Iar am amestecat.
Am turnat cca. 3 L de apă caldă peste carnea și legumele din ceaun. Momentan e „zamă lungă” dar aceasta va scădea în cele 3 ore și ceva de fierbere.
Deaoarece nu am avut foc de lemne care să facă „pălălaie”, a trebuit să dau jos ceaunul de pe lanț și să-l așez direct peste cărbuni, bine înconjurat de aceștia. Am amestecat bine ca să nu fie ceva prins de fundul ceaunului și am lăsat totul la fiert pentru vreo 3 ceasuri. În acest răstimp copiii au completat focul cu brichete puse de jur împrejurul ceaunului. Sistemul a fost perfect!
După vreo 3 ore de clocotit la foc mic gulașul a scăzut. A fost amestecat ocazional de copii care s-au și pozat pe rând cu linguroiul lung de aproape 1 m
Proba este cea a cărnii: bucățelele trebuie să fie moi, aproape făcute. Nu chiar de tot pentru că mai vin și cartofii.
Am pus și cartofii bine scursi de apă și am așteptat ca aceștia să fiarbă (cam 30-40 de minute a durat). În timp ce fierb, cartofii absorb mult lichid și sosul devine gros. Dacă e cazul puteți adăuga 500 ml de apă caldă.
Gata! Am gustat de sare și piper. Puteți completa acum dacă este cazul. Gulașul este cremos, cu sos extra gustos, plin de bucățele de carne fragedă și de cartofi. Legumele s-au dezintegrat în cele 4 ore de gătire și au format acest sos superb.
Servire gulaș de vițel cu cartofi preparat la ceaun
Înainte de servire am tocat pătrunjel verde cu care am presărat din belșug gulașul. Ce arome faine! Iată și mega-polonicul cu o porție zdravănă de gulaș de vițel cu cartofi. Cam 500 ml intră în polonicul uriaș.