Gyros de casă cu carne de porc, pui sau miel, lipie și sos tzatziki
5 (4)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Gyros de casă cu carne de porc, pui sau miel, lipie și sos tzatziki

Gyros de casă, un preparat delicios cu opțiuni variate cu carne de porc, pui sau miel, învelit într-o lipie gustoasă și sos tzatziki aromat. Această rețetă rapidă poate fi realizată la tigaie grătar, fără a avea nevoie de un aparat special. Pur și simplu trebuie să gătești carnea până devine fragedă, să o umpli într-o lipie și să adaugi sosul tzatziki preparat din iaurt cu usturoi, roșii proaspete, ceapă și castraveți. Savoarea autentică și aromele mediteraneene fac din această mâncare o alegere excelentă pentru iubitorii de rețete grecești.

Atunci când ne dorim să preparăm acasă diverse mâncăruri de tip fast food, este important să avem control asupra calității ingredientelor. Acesta este motivul pentru care mulți dintre noi aleg să facă burgeri sau gyros, pentru că astfel știm exact ce punem în aceste preparate. Gyrosul grecesc autentic se realizează într-un aparat special, numit rotisor vertical, care este învârtit de un motoraș electric. În acest aparat, feliile de carne sunt suprapuse și înfipte pe o țepușă mare, iar treptat se rumenesc de la exterior spre interior. De obicei, marginile rumenite ale cărnii sunt tăiate constant, în timp ce restul continuă să se rotească. Însă acasă, unde nu avem un astfel de aparat, trebuie să improvisăm pentru a obține rezultate cât mai apropiate de original. Putem folosi fâșii subțiri de carne, cu marginile rumenite și mijlocul fraged, suculent. Un pas foarte important în obținerea unui gyros reușit este marinarea cărnii, astfel încât să se impregneze cu aromele specifice și să devină fragedă. Poți utiliza diverse tipuri de carne, cum ar fi ceafa de porc, pulpe dezosate de pui, carne de curcan sau miel, în funcție de preferințe.

Când preparăm gyrosul acasă, unele elemente pot varia, cum ar fi pita grecească sau lipia și legumele crude. Cu toate acestea, un ingredient obligatoriu este sosul tzatziki de iaurt cu usturoi și castraveți! Rezultatul final este foarte apreciat: un gyros de casă, înfășurat într-o lipie caldă, umplut cu carne friptă la tigaie, ceapă caramelizată și o garnitură delicioasă de roșii, ceapă crudă, castraveți proaspeți și sosul cremos tzatziki. Savuros!

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4 porții de gyros, la tigaie. Puteți multiplica ingredientele în funcție de nevoi.

Timp de preparare:

30 minute

Timp de gatire:

10 minute

Timp Total:

40 minute



Ingrediente:

Pentru marinadă

Pentru gyros

 

Cum se face rețeta rapidă de gyros de casă, la tigaie, cu carne de porc, pui sau miel, lipie și sos tzatziki?

Cum se marinează carnea pentru gyros?

Am avut o bucată mai mare de ceafă de porc din care am tăiat 4 felii grosuțe.

Le-am pus direct într-o cutie de plastic și le-am condimentat cu sare, piper negru proaspăt măcinat, oregano uscat, fulgi de ardei iute și semințe de chimion. Puteți pune și un pic de boia dulce. Apoi am stropit carnea cu suc de lămâie și ulei și am masat bine fiecare felie de ceafă. Am acoperit cutia cu capac și am dat-o la frigider pentu 8-10 ore (peste noapte). Marinada aromată și acidă va frăgezi carnea și o va impregna cu arome deosebite. Puteți lăsa carnea la marinat și 24 de ore, fără probleme.



Nu uitați să scoateți cutia cu carne de la frigider cu măcar 1 oră înainte de prăjire. Carnea are nevoie de un răgaz pentru a ajunge la temperatura camerei. Niciodată nu prăjim sau coacem cărnuri reci deoarece acestea se contractă brusc de la șocul termic și devin tari!

Alte ingrediente pentru gyros rapid la tigaie

Am curățata 3 cepe și am pregătit roșiile și castraveții. Am pus deoparte 1/2 de ceapă pentru garnitura de legume crude care va însoți acest gyros de casă.

Am tăiat restul de ceapă (2 cepe și 1/2) tip Julienne – adică în fâșii subțiri, pe lung.

Mod de preparare gyros la tigaie din ceafă de porc marinată cu usturoi și oregano

Am încins bine tigaia grătar (fără ulei) și am așezat în ea feliile de ceafă marinată. Am lăsat carnea la prăjit vreo 3 minute pe prima față, apoi am întors-o pe verso și am adăugat ceapa tăiată.

Am continuat prăjirea feliilor de carne până ce s-au făcut cum trebuie (porcul și puiul nu se gătesc „în sânge”). Am tot amestecat ceapa din jurul lor pentru a se rumeni frumos și ea. Ce arome faine am în bucătărie! Miroase a gyros



După prăjire am scos carnea și ceapa într-un castron, le-am acoperit lejer cu folie de aluminiu și le-am lăsat la odihnă 6-7 minute. Cărnurile fripte sau coapte au nevoie de un timp de relaxare după gătire pentru a li se redistribui sucurile interne și pentru a deveni mai fragede.

Cum se asamblează un gyros de porc în lipie cu sos tzatziki și legume proaspete?

După trecerea timpului de relaxare am tăiat carnea în fâșii subțiri, așa cum se procedează la gyros. Ce faine sunt! Au margini rumenite iar mijlocul este rumenit dar fraged, rozaliu.

Pentru montarea gyrosului am pregătit un sos tzatziki de casă, am feliat subțire castraveții decojiți, roșiile și jumătatea de ceapă păstrată anterior.

Eu am apelat, de data aceasta, la lipii din comerț pe care le-am încălzit pe ambele părți în aceeași tigaie în care am prăjit carnea. Pont: pentru a nu obține o lipie tare, casantă, am umezit-o cu apă rece. Pur și simplu am trecut lipia prin jet de apă rece înainte de a o pune la copt. Astfel ea rămâne moale și poate fi rulată.



Am așezat prima lipie caldă pe o farfurie și am uns-o cu tzatziki. Apoi am pus roșii, castraveți și ceapă, cca. o felie de ceafă tăiată în fâșii, iar taztziki și am încheiat cu o parte din ceapa caramelizată.

Am răsucit lipia în formă conică, tipică pentru gyros. Primul gyros de casă este gata pentru a fi servit!

Servire gyros de casă cu carne de porc, pui sau miel, lipie și sos tzatziki – rețeta rapidă la tigaie

Tare mult ne-a plăcut acest gyros de casă! Carnea aromată, fragedă, rumenită, legumele proaspete, sosul cremos de iaurt cu usturoi și lipia caldă creează o combinație grozavă!

Cine dorește poate garnisi gyrosul și cu cartofi prăjiți. Noi am rămas la versiunea aceasta mai săracă în carbohidrați.

ePoftă.ro e sigur că v-am făcut poftă cu acest gyros de casă cu carne de porc, pui sau miel, lipie și sos tzatziki și că veți testa rețeta rapidă la tigaie!

ePoftă bună!



Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 4 Nota medie: 5]