Hribi cu usturoi și pătrunjel verde, la tigaie – rețeta tradițională de mânătărci sau pitoance rumenite. Descoperă cum poți să prepari hribii la tigaie pentru a obține o explozie de arome și texturi. Aceste ciuperci porcini își dezvăluie savoarea însoțite de usturoi și sunt rumenite cu grijă în tigaie. O rețetă simplă și delicioasă de ciuperci rumenite, în care usturoiul și verdeața adaugă o notă de prospețime și intensifică gustul ciupercilor. Explorează rețetele cu hribi sau alte ciuperci de pădure sălbatice sau de cultură pentru a te bucura de adevăratele comori ale naturii.
Acești hribi cu usturoi și verdeață reprezintă o combinație simplă, dar extrem de gustoasă! Pitoancele, hribii, mânătărcile sau „funghi porcini” sunt ciuperci sălbatice, cărnoase și parfumate care pot înlocui cu succes carnea în preparatele culinare. Însă, fiind disponibile în cantități limitate și mai ales în perioada finalului verii și a toamnei, este important să le pregătim cu atenție pentru a evidenția caracteristicile lor. Astfel, avem grijă să le rumenim cu adevărat în tigaie, adăugând profunzime și consistență, în loc să le fierbem în propriul suc. Așadar, bucură-te de o rețetă autentică și valorifică aroma și textura inconfundabile ale acestor ciuperci deosebite.
Dacă nu aveți hribi la îndemână, puteți să experimentați o rețetă similară folosind ciuperci albe sau brune de cultură. Înlocuind hribii cu aceste ciuperci mai accesibile, puteți obține totuși rezultate gustoase și satisfăcătoare. Alegeți ciupercile de cultură proaspete și urmați aceeași metodă de preparare pentru a vă bucura de arome și texturi delicioase în farfurie. Astfel, veți putea savura un preparat savuros chiar și atunci când nu aveți la dispoziție hribi autentici.
Din cantitățile de mai jos rezultă aproximativ 4 porții de delicioși hribi cu usturoi și pătrunjel verde, sotați la tigaie.
Aceasta este o rețetă tradițională pentru prepararea hribilor, cunoscuți și sub denumirile de mânătărci sau pitoance, care sunt rumenite la tigaie. Combinația de hribi proaspeți, usturoi aromat și pătrunjel verde oferă un gust autentic și savuros.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 30 minute
Ingrediente:
Cum se fac hribii cu usturoi și pătrunjel verde, la tigaie – rețeta tradițională de mânătărci sau pitoance rumenite?
Ingrediente pentru ciuperci la tigaie, cu usturoi
În mare parte din Ardeal acestor ciuperci li se mai spune și pitoance iar denumirea latină este „Boletus edulis”. Am găsit aceste ciuperci cărnoase, parfumate și extra gustoase care NU se spală ci se curăță de impurități (pâmânt, iarbă și frunze uscate etc) cu o perie moale.
Zonele cu probleme se pot răzui ușor cu un cuțit. Tot cu cuțitul le-am tăiat un pic din piciorușe (câțiva milimetri), chair zonele care au stat în pământ).
Deoarece picioarele hribilor sunt mai dense și se gătesc mai greu, am decis să le separ de pălăriile fragede. Mai întâi am tăiat aceste piciorușe în felii și am decis să le pun primele la gătit.
Separat, am tăiat pălăriile hribilor în bucăți mari deoarece ele vor scădea mult prin prăjirea la tigaie. Deocamdată le-am lăsat deoparte.
Mod de preparare hribi rumeniți la tigaie cu ulei, usturoi și verdeață – pitoance fripte sau mânătărci prăjite
Pentru a obține rezultate bune este necesară folosirea unor tigăi sau cratițe largi în care ciupercile să nu fie foarte înghesuite. Dorim să rumenim hribii, nu să-i fierbem înăbușit în suc propriu! Așa că am pus la încins o tigaie largă și adâncă în care am turnat uleiul (sau ulei+unt). Când acesta a fost bine încins am pus la fript piciorușele hribilor, tăiate în rondele. Am lucrat la foc iute și am amestecat delicat ciupercile cu spatula pentru a se găti uniform și pentru a se rumeni pe toate fețele. Această etapă durează cca. 8 minute.
A venit rândul pălăriilor mânătărcilor sau hribilor: le-am pus și pe acestea în tigaie, peste piciorușele gătite parțial. Am asezonat acum cu sare și piper negru proaspăt măcinat și am continuat sotarea la foc iute.
După alte 8-10 minute de rumenire hribii arată așa: la început lasă apă care apoi se evaporă. Nu lăsăm ciupercile cu zeamă pentru că au textură cleioasă, nu cum ne dorim! Ele trebuie să fie bine rumenite! Cu 1 minut înainte de a stinge focul am adăugat usturoiul zdrobit și am amestecat delicat hribii rumeniți cu el. Ce arome faine!
Gata! Am stins focul de sub tigaia de hribi cu usturoi și am tras-o deoparte. Ca o măsură suplimentară de precauție am testat mâncare de hribi cu o lingură de argint pe care am lăsat-o 1-2 minute în ea. Dacă ar fi probleme (ciuperci otrăvitoare), argintul ar trebui să se înegrească imediat. Nu vă bazați numai pe acest test ci cumpărați ciuperci de pădure numai din surse de încredere (asociații specializate, supermarket etc). De-abia după acest test am gustat hribii și am decis că mai au nevoie de un strop de sare și de un pic de piper măcinat.
În final am presărat din abundență pătrunjel verde tocat peste tigaia cu hribi cu usturoi. Ce arome proaspete aduce acesta!
Servire hribi cu usturoi și pătrunjel verde, la tigaie – rețeta tradițională de mânătărci sau pitoance rumenite
La masă! Toată lumea a apreciat această delicatesă: pitoance sau mânătărci sotate cu usturoi și pătrunjel verde! Feliile de hribi cu usturoi au textură perfectă: sunt cărnoase și bine rumenite. De gust și arome nici nu vă mai povestesc!
De data aceasta am făcut repede o super mămăligă cremoasă fiartă direct în lapte cu smântână și unt și amestecată la final cu parmezan ras fin.
Fiecare mesean a primit câte o farfurie adâncă cu această mămăligă cremoasă + o porție generoasă de hribi cu usturoi. O nebunie de mâncare de toamnă!
Puteți prezenta hribii și pe felii rumenite de mămăligă rece, simplă.
Sunt sigură că v-am făcut o poftă teribilă și că veți testa rețeta noastră tradițională de mânătărci sau pitoance rumenite!
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.