Ice tea de casă în 2 rețete: ceai negru cu piersici sau ceai verde cu lămâie și limetă. Cum se face ice tea natural cu fructe, mentă sau citrice? Preparare iced tea acasă. Rețete de băuturi răcoritoare. Rețete cu piersici. Rețete cu citrice.
Sunt mare amatoare de ice tea dar evit să-l cumpăr pe cel din comerț deoarece conține „urme” de ceai pe lângă tot felul de aditivi. De ce să nu prepar ice tea de casă? În Ardeal sunt peste 35 C de vreo 2 săptămâni așa că ne-a prins tare bine să avem în frigider 2 feluri de ice tea: cu ceai negru, piersici și lămâie precum și cu ceai verde, lămâie, mentă și limetă.
Puteți alege orice ceai vă place și să-l combinați cu fructele preferate. Ice tea se poate face și cu fructe de pădure (mix de zmeură cu afine, mure, coacăze), cu felii de mere și scorțișoară, cu lămâie și vanilie sau cu fructe exotice (mango, papaya). Concentrația ceaiului rămâne și ea la latitudinea voastră. Dacă doriți să-l oferiți și copiilor atunci faceți un ceai mai diluat, cu mai puțină teină (cofeină).
Deoarece am vrut ca acest ice tea să fie sănătos până la capăt, am decis să-l îndulcesc cu stevia. Nu e greșit dacă folosiți zahăr alb sau brun, miere, sirop de agave, eritritol sau zaharină. Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3 L de ice tea de casă: 1,5 l de ice tea negru cu piersici și 1,5 L de ice tea verde cu lămâie și mentă.
Ice tea de casă în 2 rețete: ceai negru cu piersici sau ceai verde cu lămâie și limetă
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 15 minute
Timp Total: 25 minute
Ingrediente:
Cum se face ice tea de casă în 2 rețete: ceai negru cu piersici sau ceai verde cu lămâie și limetă?
Ingrediente pentru iced tea sau ceai cu rece cu gheață și fructe, citrice, mentă
Am pregătit piersicile (aici vedeți doar 2 dar am pus 4 în total), lămâile, limetele, menta și ceaiurile. Am multă mentă în grădină așa că am cules câteva fire „sănătoase” care aveau și floricele în vârf. Ceaiul negru ales de mine a fost de tip oolong – adică un ceai semi fermentat care conține mai puțină teină. Puteți alege ceai negru clasic la plic așa cum vedeți că este prezentat ceaiul verde (green tea).
Am spălat piersicile și le-am îndepărtat sâmburii. Am avut niște piersici grozav de dulci și de aromate.
Am feliat subțire 2 lâmâi (una pentru ceaiul de piersici) și 1 limetă. Am feliat și piersicile și am rupt vreo 10 frunze de mentă de pe tijele culese din grădină.
Deoarece baza acestei bături răcoritoare sunt ceaiul (negru sau verde) și gheața, am ales să le prepar cu Apă de Izvor din Tălmaciu (jud. Ardeal) oferită de La Fântâna. Este o apă plată care are gust foarte plăcut. Vine în sticle de 8 L prevăzute cu stativ și robinet.
STICLA DE APĂ 8L ESTE REUTILIZABILĂ IAR LA FÂNTÂNA TE SCAPĂ DE GRIJA APROVIZIONĂRII CU APĂ DAR ȘI DE CEA A RECICLĂRII AMBALAJELOR GOALE.
- Nu trebuie să mai cari apă! La Fântâna vine la tine acasă! E o mare bătaie de cap să ai mereu grija apei, să te aprovizionezi din timp și să o cari.
- În același preț ai practic și apa și transportul! Și pentru că sticlele sunt reutilizabile nu mai trebuie să plătești mereu ambalajele. Le plătești doar o dată, la prima comandă.
- Sticla cu apă de 8l e reutilizabilă! Când se golesc sticlele, La Fântâna vine să ți le ia și să iți aducă altele, pline. Cu un astfel de produs sunt mai puține PET-uri produse, eliberate, aruncate.
- O poti cumpara usor, online, pe www.magazin.lafantana.ro.
Cum se face ice tea cu piersici și ceai negru clasic sau tip oolong?
Am pus pe foc o oală cu 1,5 L de apă La Fântâna. Când aceasta a început să clocotească am stins focul și am pus în ea frunzele uscate de ceai negru (cca. 4 lingurițe cu vârf). Ceaiul nu se fierbe ci se infuzează așa că am acoperit oala cu ceai negru cu cu un capac și am lăsat-o 15-20 de minute.
Apoi am strecurat ceaiul într-o oală curată și am adăugat feliile de lămâie și de piersici. Ceaiul este încă fierbinte (are peste 70 C) așa că aromele din fructe se vor extrage perfect. În unele rețete se recomandă pasarea la blender a 1/2 din piersici dar ceaiul va ieși tulbure. Nu e greșit dacă faceți așa.
Am amestecat în oală și am lăsat-o la răcorit (fără capac) până ce a ajuns la temperatura camerei. Apoi am acoperit-o și am dat-o la frigider pentru 12 ore (cel mai bine peste noapte). În acest răstimp ceaiul cu piersici se va răci bine iar aromele din fructe se vor intensifica.
Mie mi-a fost comod să păstrez ceaiul cu piersici în oală dar nu e greșit dacă aveți bidoane cu gură largă în care să-l transferați.
Cum se face ice tea cu ceai verde, lămâie, limetă și mentă?
În altă oală am pus la fiert 1,5 l de apă La Fântâna. Când aceasta a început să clocotească am tras oala deoparte și am stins focul. Am pus la infuzat 4 plicuri de ceai verde (green tea) și am acoperit oala cu capac. După 15-20 de minute am scos plicurile de ceai din oală.
Deoarece am dorit să fac o variantă de ice tea acrișor și revigorant am pus feliile de lămâie și limetă precum și frunzele de mentă proaspătă. Grație temperaturii mari a ceaiului verde (tot pe la 70 C) aromele lor s-au extras perfect. Ca și mai sus, am lăsat ceaiul verde cu lămâie și mentă la răcorit după care l-am dat la frigider (acoperit).
Păstrare și servire ice tea de casă cu gheață și fructe sau mentă
Având în vedere că nu am pus zahăr sau îndulcitor în oalele cu ice tea acesta va rezista bine la frigider 6-7 zile. Cel mai bine e ca el să fie îndulcit în momentul servirii. Și cum vara ne pică bine băuturile reci, am pregătit mai multe pungi cu cuburi de gheață preparate tot cu apă La Fântâna.
Am scos cuburile de gheață într-un recipient adecvat și le-am pus pe masă alături de cele 2 tipuri de icea tea de casă.
Pentru servire am ales carafe mici și mari (de 0,5 și de 1 l). Am turnat în ele ceaiul negru cu tot cu feliile de piersici și de lămâie. Am adăugat îndulcitor după gust și multe cuburi de gheață. Am decorat ceaiul rece de piersici cu felii proaspete de lămâie și de piersică. Pe lângă paiele colorate este bine să oferiți și lingurițe cu care să se poată mânca piersicile din ice tea. Acestea seamănă cu cele din compot. Priviți ce culoare superbă are acest ice tea cu piersici! De gust și arome nici nu vă mai povestesc!
Iată și „iced green tea” sau ice tea verde cu lămâi, limete și mentă. Și pe el l-am îndulcit după gust și l-am garnisit cu multă gheață, felii proaspete de limetă și frunze de mentă. Este grozav de sănătos și de răcoritor! Ceaiul verde are mulți antioxidanți care previn procesul de îmbătrânire și accelerează metabolismul.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste două variante de ice tea de casă: ceai negru cu piersici și lămâie și ceai verde cu lămâie, limetă și mentă! Care este preferatul vostru?
Dacă dorești mai multe informații despre sticla reutilizabilă de 8 L La Fântâna precum și despre serviciul de livrare/colectare atunci le găsești aici.
Tot cu apă La Fântâna am preparat și o terină cu fructe în jeleu de lămâie cu vanilie – vezi aici.
Precum și o delicioasă ciorbă de fasole boabe (de post) – vezi aici.
Tot cu apă La Fântâna am preparat și ciorba de miel acrită cu măcriș și aromatizată cu tarhon pentru masa de Paști – vezi aici.